13 Aralık 2013 12:39

Bulunmayan ilaçların sahtesi merdiven altında üretiliyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan yanlış fiyatlandırma politikası yüzünden birçok ilacın piyasadan çekilmeye başladığını belirterek, bunu fırsata çevirenlerin bulunmayan ilaçları merdiven altında üreterek, çeşitli şekillerde eczane dışında satmaya başladıklarını söyledi.

Bulunmayan ilaçların sahtesi merdiven altında üretiliyor
Paylaş

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, başta kanser ilaçları olmak üzere piyasada bulunan birçok ilacın sahtesinin ele geçirildiği hatırlattı. Yanlış fiyatlandırma politikası yüzünden birçok ilacın piyasadan çekilmeye başladığını belirten Saydan, bunu fırsata çevirenlerin bulunmayan ilaçları merdiven altında üreterek, çeşitli şekillerde eczane dışında satmaya başladıklarını söyledi.

Nurten Saydan, sahte ilaçların doğrudan insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, "Eczanelerimizden alınan ilaçların sahtesi olamaz. Ancak bulunmayan ilaçlar merdiven altında üretiliyor, vatandaşlar da eczanelerde bulamayınca sahte ilaca yöneliyor. Sağlık Bakanlığı ilaç fiyat döviz kurunu bir an önce güncelleyerek ilaçları bulunabilir ve ulaşılabilir hale getirmesi gerekmektedir" dedi.

HER İLACIN KİMLİK NUMARASI VAR

Eczanelerde sahte ilacın istense de satılamayacağını ifade eden Nurten Saydan, "Nasıl ki her bir vatandaşımızın T.C. kimlik numarası var ise, ülkemizde üretilen ve eczanelerimizde satılan her bir kutu ilacın da aynı şekilde kendine özel bir kimlik numarası vardır. Bu nedenle eczanelerimizden, halkımızın tedavisine sunulan her bir ilaç, üretiminden hastalarımıza sunulana kadar her adımda takip edilmektedir. Dolayısıyla eczanenizden aldığınız ilaca güvenebilirsiniz" dedi.

BULUNMAYAN İLAÇLARI MERDİVEN ALTINDA ÜRETİYORLAR

İlaç fiyatlarının uygun bir ücrette satılmasın arzu ettiklerini, ancak bulunabilir olmasının her şeyden önemli olduğunu kaydeden Saydan, " İlacın fiyatını olabileceğinden de ucuzlatınca, bu tip olaylarla karşılaşma oranımız artacak, halk sağlığı telafi edilemez zararlara uğrayacaktır. Yanlış fiyatlandırma politikası yüzünden birçok ilaç piyasadan çekilmeye başladı. Durum böyle olunca, bunu fırsata çevirenler, bulunmayan ilaçları merdiven altında üreterek çeşitli şekillerde eczane dışında satmaya başladılar. Çaresiz kalan hastalar da, sağlıklarını doğrudan tehdit eden bu yöntemle ilaçlarına ulaşmaya çalışıyorlar" dedi.

ECZANEDE BULAMAYANLAR SAHTE İLACA YÖNELİYOR

İlaçlarını eczanelerde bulamayanların hem tehlikeli, hem de farklı yollara başvurduğunu dile getiren Nurten Saydan, " Bazı kanser hastaları Türk Eczacılar Birliği'ne müracaat edip, ilaçlarını temin edebiliyor. Yurt dışında akrabası veya tanıdıkları olanlar ise ilaçlarını oradan getirtebiliyor. Bunların dışındaki 'tehlikeli' olarak adlandırılan yöntem ise merdiven altında üretilen kanser ilacının hastaya ulaştırılması. İlaç simsarları çok pahalı bir fiyat karşılığında vatandaşa ilaç satıyor. Bir türlü ilaç bulamayan vatandaş ise son çare olarak bu yola başvuruyor. Türkiye'nin tek sağlık otoritesi Sağlık Bakanlığı'dır. Bir ürüne ilaç şekli (kapsül, draje, ampul, şurup) verilmişse, üretim ve satış için izin alınacağı yer Sağlık Bakanlığı, vatandaşa satılacağı yer de eczanelerdir" dedi.

BULUNMAYAN KANSER İLACININ TEK NEDENİ KUR FARKI

Kanser ilaçlarının bulunamamasının nedeni olarak Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu'nun döviz kurunu yükseltmemesinden kaynaklandığını belirten Saydan, "Bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kamu kurumu indirimlerini yüksek olması yüzünden, bir kısmı ise firmaların ilaç fiyatlarını yeterli görmediklerinden kaynaklanmaktadır. Hiç unutmamak lazım. İlaç ucuz olmalı, ama en önemlisi de bulunabilir olmalıdır. Maalesef eczacılar olarak ilacın bulunulabilir olmamasının sıkıntısını yaşıyoruz. Kanser ilacının bulunmamasının tek nedeni ise kur farkı" dedi.

Vatandaşların bu konuda daha dikkatli olmalarını, ilaçlarını eczanelerden almaları gerektiğini vurgulayan Saydan, "Sağlık Bakanlığı ilaç fiyat döviz kurunu bir an önce güncelleyerek ilaçları bulunabilir ve ulaşılabilir hale getirmesi gerekmektedir. Halkımızın, sağlığı için ilaçlarını eczacıya danışarak, eczanelerden almaları gerekmektedir" dedi.
 

ÖNCEKİ HABER

IKEA’ya karşı küresel eylemler yapılacak

SONRAKİ HABER

Vatandaşın gizli bilgileri ortalıkta dolaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa