12 Aralık 2013 15:49

Kadın örgütlerinin mücadelesi sonuç verdi; tecavüzcü mahkum oldu

Stockholm’de tecavüz davalarında mahkemelerin sanıkları beraat ettirmesine yönelik kadınların tepkilerinin eylemlere dönüşmesi etkisini gösterdi.

Kadın örgütlerinin mücadelesi sonuç verdi; tecavüzcü mahkum oldu
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Stockholm’de tecavüz davalarında mahkemelerin sanıkları beraat ettirmesine yönelik kadınların tepkilerinin eylemlere dönüşmesi etkisini gösterdi. 16 yaşındaki bir kadına tecavüz ettiği suçlamasından ilk mahkemenin beraat ettirdiği zanlı üst mahkeme tarafından suçlu bulunarak 2.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kadın örgütleri ve feminist grupları harekete geçiren olay İsveç’in Västerås ilinde yaşandı. Ailesinde sorunlar olduğu için koruyucu bir ailenin evine yerleştirilen 16 yaşındaki bir kadın, polise başvurarak kendisine bakmakla görevlendirilen kişinin tecavüzüne uğradığını bildirdi.

Yapılan teknik araştırmada söz konusu kişinin suçlu bulunduğuna dair kanıtlar olsa da, davalının  açıklamalarını inandırıcı bulan Västerås İlk Mahkemesi 36 yaşındaki sanığın beraatına karar verdi.

Karar kamuoyu tarafından tepki ile karşılanırken İsveç’in tüm kadın kuruluşları bir araya gelerek ortak mücadele etme kararı aldı. Yüzü aşkın kadın örgütünü bünyesinde barındıran Roks, İsveç Kadın Lobisi, Kadın Örgütleri Ağının da aralarında bulunduğu onlarca kadın federasyonu ve örgütü birlikte ortak makaleler yazarak, protesto gösterileri örgütleyerek olayı kamuoyunun gündemine taşıdılar.

Adalet Bakanı Beatrice Ask’a da bir mektup yazıp yasalarda değişiklik yapılması için bir “Kaza Komisyonu” oluşturulmasını talep eden kadın örgütleri, son dönemde mahkemelerin tecavüz davalarında beraatla sonuçlanan kararlarındaki artışın kaygı verici boyutlara ulaştığına dikkat çektiler.

KADINLARIN MÜCADELESİ KAZANDI

Duruşmanın başlayacağı gün üst mahkeme binası önünde toplanan kadınlar büyük bir protesto gösterisi yaparak mahkemenin verdiği beraat kararını protesto ettiler ve kararın bozulmasını talep ettiler. Geçtiğimiz günlerde kararını açıklayan üst mahkeme 16 yaşındaki kızın anlatımlarının teknik kanıtlarla da doğrulandığına karar vererek 36 yaşındaki kişiyi tecavüz suçundan 2.5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mahkemenin önünde toplanarak kararı bekleyen kadınlar kararın açıklanmasından sonra sevinç çığlıkları attılar. Mahkeme sonucunu kadınların mücadelesinin zaferi olarak değerlendiren kadın örgütlerinin temsilcileri, gelecekte benzeri durumlar yaşanmaması için yasalarda değişiklik yapılmasını ve hakimlerin cinsel suçlarla ilgili eğitimden geçirilmesini talep ettiler. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bi\' sen eksiktin!

SONRAKİ HABER

Akit gazetesi, öğretmenlere tazminat ödeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa