09 Aralık 2013 06:00

Sadece limanı değil denizi de satıyorlar

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına (TCDD) ait Derince Limanı’nın özelleştirilmesine tepkiler sürüyor. Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt, özelleştirme ile sadece limanda çalışan 344 işçinin mağdur olmayacağını denize yapılacak 450 bin metrekarelik dolgu alanı ile denizin de satılacağını vurguladı.

Sadece limanı değil  denizi de satıyorlar
Paylaş

Hasret Gültekin Kozan
Kocaeli

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına (TCDD) ait Derince Limanı’nın özelleştirilmesine tepkiler sürüyor. Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt, özelleştirme ile sadece limanda çalışan 344 işçinin mağdur olmayacağını denize yapılacak 450 bin metrekarelik dolgu alanı ile denizin de satılacağını vurguladı. Derince Limanı’nın özelleştirilmesine ilişkin Mecliste de sert tartışmalar yaşanmıştı. Konuyla ilgili Meclis araştırma önergesi veren CHP’nin Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, özelleştirme şartnamesindeki usulsüzlüklere dikkat çekerek özelleştirme ile denizin de talan edileceğini ve İzmit Körfezi’nin de çöplüğe dönüşeceğini vurgulamıştı. Liman özelleştirmesi için son teklif verme süresi dolgu işlemleri nedeniyle 10 Aralık’tan 16 Ocak’a uzatılarak ertelendi.  

DOĞA KATLEDİLECEK, DENGE BOZULACAK

Limanın özelleştirilmesine karşı eylemler yapan liman işçilerinin örgütlü olduğu Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt, özelleştirmeyle birlikte limanda çalışan 344 işçinin mağdur olmasının yanı sıra denizin de satılacağını vurguladı. Özelleştirme ile denize yapılacak 450 bin metrekarelik dolgu alanı yapılacağını yani denizin satılacağını söyleyen Aykurt  “Körfez 5 milyon metreküplük hafriyatla doldurulacak. Yapılmak istenen resmen bir doğa felaketidir. Bu alanda iki tane dere yatağı var bunların üzeri kapatılacak. Ekolojik denge bozulacak, sayısız canlı ölecek ve çevresel sorunlar yaşanacak” dedi.

YETKİLİLER SUSKUN, VATANDAŞ HABERSİZ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanına, milletvekillerine ve Bakana “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2013 Master planında körfez doldurularak yok edilmek istenmiyor mu?​” diye sorduklarını ancak cevap alamadıklarını anlatan Aykurt, körfezin dolgu yapılarak daraltılacağını ve büyük risklerle karşı karşıya kalınacağını belirti.Yapılmak istenenin kentte yaşayan her insanı ilgilendirdiğini ifade eden Aykurt, “Birilerinin cebi dolacak, birileri daha fazla zengin olacak diye bütün Marmara’yı etkileyecek olan işlere kalkışılıyor. Bu memlekete, bu şehre bu kadar hainlik yapılmaz” diye konuştu.

YAŞADIKLARI ŞEHRE İHANET EDİYORLAR

Özelleştirmeye sessiz kalmalarının mümkün olmadığının altını çizen Aykurt, eskiden Derince Belediye Başkanlığı da yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün  “Biz deniz ile barışık olmalıyız, daha fazla deniz kaybedemeyiz. Yeteri kadar limanımız var, yeni limanlara sıcak bakmıyorum” açıklamalrını hatırlattı. Liman-İş Sendikası Başkanı Bülent Aykurt olarak ‘Denizle barışık bakanımız, Derince Limanı’na yapılacak 450 bin metrekarelik dolgu alana ne diyecek’ merak ediyorum. Kocaeli Ticaret Odasının Derince Limanı özelleştirme ihalesine girebilmek amacıyla bir iktisadi işletme kurulması konusunda yönetim kuruluna yetki vermesini eleştiren Aykurt “KOTO özelleştirilecek limanı çalıştırmaya talip, böyle bir şeyi nasıl kabul ederler anlamıyorum. Yaşadıkları şehre ihanet ediyorlar.”

Her yerin özelleştirildiğini aktaran bu ortamda fiyat skalasını belirleyen tek limanın Derince Limanı olduğunu söyleyen Aykurt, özlelleştirmeye kamu yararı, millet yararı diyerek kalkışıldığının söylenmesi baştan aşağı yanlış olduğunu söyledi. Sendikalarına üye olan işçilerle topyekün olarak özelleştirmeye karşı çıkacaklarını belirten Aykurt “Genel merkezimizin özelleştirmeye karşı açmış olduğu davanın yanı sıra biz de özel olarak dava açtık. Duyarlı odalar, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinden de destek görüyoruz.”

MECLİSTE TARTIŞMA KONUSU OLDU

Limanın özelleştirilmek istenmesi Mecliste de tartışmalara neden oldu. Kasım ayında Meclis genel kurulunda CHP’nin Derince Limanı’nın özelleştirilmesiyle ilgili verdiği  araştırma önergesi AKP’lilerin karşı oylarıyla reddedildi. Mecliste limanın özelleştirilmesine ilişkin konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, limanı Ciner Holding’in alacağını iddia ederek “Derince Limanı’nın özelleştirilmesiyle tekelleşme başlayacak. Fiyat tarifesini bir yıl sonra değiştirerek istedikleri parayı kazanacaklar” dedi. Derince Limanı’nın özelleştirme ihalesinin şartnamesindeki usulsüzlükleri de dile getiren Akar, özelleştirme ile sadece limanın değil dolgu yapılarak denizin de satılacağını söyledi. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da Haydarpaşa kalktıktan sonra depolama sahasının Derince Limanı için 450 bin metrekarelik dolgu alanına yapılacağını belirtti. AKP Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker ise kente kazandırılan mavi bayraklardan bahsederek, Körfez’in temizliğinin bozulmayacağını öne sürdü. 

TÜRKERLER HOLDİNG NEDEN VAZGEÇTİ?

Daha önce 2007 yılında yapılan özelleştirme ihalesini AKP’ye yakınlığı ile bilinen Türkerler Holding, 195 milyon 250 bin dolara elde etmişti. İmar planında birtakım değişiklikler talep eden Holding, bunların gerçekleşmemesi üzerine limanı kiralama hakkından vazgeçmişti. İmar meselesi yüzünden sorunlar yaşayan Derince Limanı, şimdilerde imar probleminin ortadan kaldırılarak yeniden ihaleye çıkartılıp özelleştirilmesi ile gündemde.

ÖNCEKİ HABER

‘Engelsiz dershane’

SONRAKİ HABER

‘Vurulduk ey halkım, unutmayın bizi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...