05 Aralık 2013 06:00

Depremzedenin çilesi bitmiyor

Kalıcı konut talepleri karşılanmayan depremzedeler yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verdikleri konteynerlerden de çıkarılmak isteniyor.

Depremzedenin çilesi bitmiyor
Paylaş

Umut YEĞİN
Van


Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım depremlerinin ardından yerleştirildikleri konteynerlerde yaşam mücadelesi veren depremzedelerin çilesi bitmiyor. Kalıcı konut talepleri karşılanmayan depremzedeler kış ortasında konteynerlerden çıkarılmak isteniyor. Erciş’te konteynerlerin boşaltılmak istenmesinden sonra Van’daki Tahir Paşa ve Kayaçelebi konteyner kentlerinde kalan depremzedelere ‘kira yardımı başvurusu’ için tebligat götüren yetkililer, “15 gün içinde boşaltın, yoksa polisle geliriz” dedi.

Van Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından depremzedelere gönderilen tebligatta, kendilerine kira yardımı yapılacağı, 15 gün içerisinde konteyneri boşaltarak müracaat edilmemesi durumunda kira yardımından yararlanamayacakları belirtiliyor. Tebligatı kendilerine ileten yetkililer tarafından polisle tehdit edildiklerini belirten depremzedeler, kira yardımına güvenmiyor.

‘EŞYALARINIZLA BİRLİKTE KALDIRIRIZ’

Tahir Paşa konteyner kentte ailesi ile kalan Ömer Özdemir, “Daha önce kaldığım konteyneri eşimi hastaneye götürdüğüm sırada yükleyip, götürdüler. Şimdi de ‘15 gün içinde boşaltmazsanız hepsini toplayıp götüreceğiz’ dediler” şeklinde konuştu.

ARSA AKP’Lİ VEKİLE AİT

Arzu Yıltaş isimli depremzede ise Tahir Paşa konteyner kentin bulunduğu arsanın AKP Van Milletvekili Burhan Kayatürk’e ait olduğunu söylüyor. Kayatürk, konteyner kente geldiğinde kendisine ‘bizi buradan çıkarmalarına izin vermeyin’ dediklerini anlatan Yıltaş, “Burahan Kayatürk bize ‘Vali Bey bilir. Benim yetkim yok’ dedi” şeklinde konuştu.

‘KİRA YARDIMINA GÜVENMİYORUZ’

Kira yardımına güvenmediklerini söyleyen Yıltaş, “Kira yardımını kabul ettik diyelim. 6 ay sonra kira kesildiğinde ne yapacağız” diye soruyor. Yıltaş, bir çok TOKİ’de zemin katların boş olduğunu belirterek, “Bize verseler hemen yerleşiriz” diyor.

‘VALİ GELİP BİR GECE KALSIN’

Arzu Yıltaş’ın akciğer yetmezliği nedeniyle cihaza bağlı olarak yaşayan eşi Şirin Yıltaş ise evi geçindirebilmek için çocuğunu okuldan alıp çalıştırmak zorunda kaldığını anlatıyor. Çocuğunun kazandığı aylık 450 lira ile geçindiklerini söyleyen Yıltaş, “Kira bedelini karşılayınca her şeyin çözüleceğini düşünüyorlar ama öyle değil” diyor. Konteynerde kalanların aslında maddi durumlarının iyi olduğu iddialarına yanıt veren Yıltaş, “Vali Bey bir gece ailesiyle gelip burada kalsın bakalım kalabilecek mi? Bizim neler yaşadığımızı görsün. Mecbur olmazsak burada kalır mıyız” diyor.

‘POLİSLE ÇIKARIRIZ’ TEHDİDİ

Songül Gürırmak ise, “Bu kışta, soğukta çaresizce bekliyoruz. Elimizden bu konteyneri de  almaya çalışıyorlar” dedi. Yetkililerin kendisine kızarak, yüksek sesle ‘Depremden önce nasıl geçiniyorduysanız şimdi de öyle sağlayın. 15 gün sonra polis gücüyle sizi çıkaracağız’ dediğini söyleyen Gürırmak, “Deprem öncesi kaldığımız ev yıkıldı. Gidecek yerimiz yok” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR SANAYİYE!

Sevda İlkkan ise çocuklarını okutmayı çok istediği halde, sanayide çalışmaları için okuldan aldığını söylüyor. İlkkan, “Buna mecbur kaldım. Çocuklarımın biri 15, diğeri 17 yaşında. Bu yaşta işçilik yapmaya başladılar. Keşke imkanım olsa da onları okutabilseydim” diyor.


AÇLIK GREVİNDE 100 GÜN GEÇTİ

Van’da iki yıl önce meydana gelen depremlerin ardından geçici barınma için kurulan konteynerlerden dahi çıkarılmak istenen depremzedelerin başlattığı açlık grevi 100. günü geride bıraktı. Yaklaşan kış nedeniyle endişeli olan depremzedelerin tek isteği insanca yaşanabilecek bir konut.

Depremin ardından başka bir barınma olanağı sağlanmayan ve bir süre önce konteynerlerden çıkmaları için elektrikleri de kesilen Anadolu konteyner kentte yaşayan depremzedeler için her gün kabusa dönüyor. Zor koşullarda yaşam mücadelesi veren ve 28 Ağustos’ta açlık grevine başlayan ailelerin açlık grevinde 100 gün geride kaldı. Elektrikleri kesik olan depremzedeler, tek ısınma kaynakları olan katalitik soba ile ısınıyor. Çamaşırlarını dışarda yıkayıp, yemeklerini ise taş ocaklar üzerinde yapan depremzedeler, çok zor şartlarda yaşadıklarını belirterek çözüm istiyor.

Açlık grevini sürdüren Ali Ahi, “Biz açlık grevine kalıcı bir çözüm için girdik. Burada yaşayan birçok ailede çalışabilecek kişi yok. Evin yetişkinleri ya hasta ya çalışamaz raporu olan kişiler. Biz kiraya gitsek bile bunun sonu yok. Biz kalıcı konut istiyoruz. Burada çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyoruz. Kar yağdı, havalar çok soğuk. Çocuklarımız hasta çünkü burada 108 gündür elektrik yok. Artık yetkililerin burada kalan bir avuç insana sahip çıkması gerek. Bu çok mu zor” şeklinde konuştu. (Van/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde çiçek yetiştirmek yasak!

SONRAKİ HABER

Binlerce köpek balığı Florida\'ya göç ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...