04 Aralık 2013 23:02

Lüksemburg'da ilk gey başbakan görevine başladı

Lüksemburg’da 18 yıllık Jean-Claude Junker dönemi sona erdi. Yeni Başbakan Xavier Bettel, ülkenin ilk gey başbakanı oldu.

Lüksemburg\'da ilk gey başbakan görevine başladı
Paylaş

Lüksemburg’da 18 yıllık Jean-Claude Junker dönemi sona erdi. Merkez sağ çizgideki Hıristiyan Halk Partisi’nin (CSV) AB ülkeleri arasındaki rekor süreli iktidarı üçlü koalisyonun başarısıyla sonlandı. Lüksemburg’un ilk gey Başbakanı Xavier Bettel, yemin ederek görevine başladı. Liberal Bettel’e zaferi sosyalist ve Yeşiller’le yapılan ittifak getirdi. Üçlü koalisyon 60 kişilik Parlamento’da 32 sandalye kazandı. CSV, 1979’dan beri ülkeyi yönetiyordu.

Daha önce Luxembourg City’nin belediye başkanlığı görevini yürüten 40 yaşındaki Bettel’in ülkede eşcinsel evliliğini yasal hale getirmesi ve okullardaki din derslerini ahlak felsefesi dersleriyle değiştirmesi bekleniyor. Bettel, kredi notunu korumak için hükümetin harcamalarını azaltacaklarını dile getirmişti.

Jean-Claude Junker’in yerine dün göreve gelen Bettel’in yardımcısı Etienne Schneider de gey. Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Lüksemburg’un nüfusu 540 bine yakın. Avrupa’nın bankacılık ve finans merkezlerinden olan Lüksemburg, AB bürokrasisinin önemli kurumlarına da ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın ilk eşcinsel Başbakanı, İzlandalı Jóhanna Sigurðardóttir, 2009'da görev başına gelmiş, 23 Mayıs 2013'e kadar bu görevini sürdürmüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sigortası olan bir iş istiyoruz

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Dış politika ekonomiyi olumsuz etkiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...