28 Kasım 2013 13:06

Zahir Belounis artık özgür!

Katar’da 2 yıla yakın süredir hapis hayatı yaşayan Fransız Zahir Belounis nihayet özgürlüğüne kavuşuyor. Belounis, göçmen işçilere ülkeyi zindan eden kafala sisteminin en meşhur mağduruydu.

Zahir Belounis artık özgür!
Paylaş

Katar’da 2 yıla yakın süredir hapis hayatı yaşayan Fransız Zahir Belounis nihayet özgürlüğüne kavuşuyor.

33 yaşındaki futbolcu Katar’da yabancı çalışanların ülkeden ayrılmasını işverenin iznine bağlayan kafala sistemi sebebiyle 17 aydır ülke dışına çıkamıyordu.

Belounis’in mağduriyetine dair CNN, Guardian, el Cezire gibi uluslararası medya organlarında çıkan haberler ve Fransız hükümetiyle FIFA’nın girişimleri sonrası nihayet Katar’dan geri adım geldi.

Fransa’nın Katar Büyükelçisi Jean-Christophe Peaucelle, Belounis için ülkeden çıkış iznini aldıklarını duyurdu.

Cezayir asıllı Fransız futbolcu, 24 aylık ücretini alamadığı için el Jaish kulübüyle mahkemelik olmuştu. Ülkeden ayrılamadığı ancak aynı zamanda çalışmasına da izin verilmediği için varını yoğunu satarak geçimini sağlamaya çalışan Belounis, intiharı düşündüğünü açıklamıştı.

GÖÇMEN İŞÇİLERİ HATIRLATTI

Belounis, Guardian’da yayımlanan ve Zinedine Zidane ile Pep Guardiola’ya da çağrı içeren mektubunda “Bu uygulamanın tek mağduru ben değilim. Burada 2022 dünya kupası stadyumlarını inşa etmek için çalışan göçmen işçiler de benle aynı durumda” demişti.

Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası İşçi Sendikaları Federasyonu gibi örgütler de yakın dönemde yaptıkları açıklamalarda kafala sisteminin kaldırılması ve genel olarak işçi haklarının iyileştirilmesi için Katar’a baskı yapılmasını istemişti. Af Örgütü’nün yayınladığı çalışmada da Katar’da göçmen işçilere hayvan muamelesi yapıldığı vurgusu öne çıkarılmıştı.

Katar’da toplam iş gücünün yüzde 90’a yakını göçmen işçilerden oluşuyor. Göçmen işçiler genellikle Nepal, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan gibi güney ve güneydoğu Asya ülkelerinden getiriliyor. (SPOR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Şirintepeliler: Bahane değil hizmet istiyoruz

SONRAKİ HABER

\'Sehven\' yükleme yapan polis beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...