26 Kasım 2013 07:02

Nakışçılar birlik için sahaya çıktı

Hakları için greve çıkan nakış işçileri, birliklerini daha da güçlendirmek istiyor. İşçiler hem eğlenmek hem de birbirlerini daha yakından tanımak için 16 takımın katıldığı bir halı saha turnuvası düzenledi.

Nakışçılar birlik için sahaya çıktı
Paylaş

Sevim Güngör / Erdoğan Aydınlı

Konu futbol olunca 7’den 70’e hepimiz futbolun her mevkisinde oynamışızdır. Mevki derken  bir de teknik direktörlük ve yorumcu olmayı da unutmamak gerekir. E, biz de nakış işçisi olarak atölyede bir gece önceki maçı değerlendirmiş, kim hangi noktada faul yapmış yok efendim hak edilen penaltı verilmemiş, falanca futbolcu gününde değilmiş... Şimdi bir de maçların organizasyonunu yapıp kendi turnuvamızı yapmak var. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Bursaspor, Trabzonspor... Bu takımların tartışılmadığı bir maç başlıyor.  Ama kavga yok, gürültü yok... Elbette rakiplik var ama bu maçın başlangıç düdüğüyle başlayıp biten bir rekabet en dostanesinden. Bizi izleyen ailelerimizin birbiriyle sohbet ettiği, tanıştığı bizim de arkadaşımızın kaşını yarmadan, kolunu bacağını kırmadan oynadığımız maçların toplamı turnuvamız başlıyor. Bu turnuva anlaşıldığı gibi  sadece futbol değil aynı zamanda dayanışma ve beraberlik turnuvası. Nakış işçileri olarak, ilk kez Haziran ayında Cumartesi – Pazar izni ve mesai hakkı için yan yana geldik, birbirimize güvendik. Şimdi bu turnuvayla yeniden buluşuyor, hem tartışıyor hem de ailelerimizle birlikte vakit geçiyoruz.  

Turnuva katılımcısı nakış işçileri turnuvaya dair görüşlerini gazetemize anlattı.

İŞ STRESİNDEN DE UZAKLAŞIYORUZ

İlk konuştuğumuz Ruhat Nakış’ta çalışan Yaşar Doğan. Haftanın 6 günü çalıştıklarını, Cumartesi mesai yaptıklarını ancak ücretlerini alamadıklarını aktardı. Ayrıca bu turnuvayı iş stresinden uzaklaşmak, nakış işçilerini bir araya getirmek için düzenlediklerini belirtti. İzinlerini grevle elde ettiklerini hatırlatan Doğan, “Şu anki halimizden memnunuz. İzin kullanabiliyoruz ve bir sıkıntımız yok” dedi. Bir diğer işçi Erhan Aktu da elde ettikleri hakları geri vermemek için bu turnuvayı düzenlediklerini söyledi. Aktu, ayrıca; bazı iş yerlerinde işçilerin gözünün korkutulduğunu, “Eğer çalışmazsanız başka işçi buluruz, izinlerinizi ellerinizden alırız” gibi ifadeler kullanıldığını aktardı.

Renk Empirme Nakış’ta çalışan Necat Kulatu ise amaçlarının birbirlerini daha iyi tanımak ve kaynaşmak olduğunu dile getirerek “Haklarımızı ellerimizden almaya çalışıyorlar, sonuçta bunlar patron, onlara güven olmaz, onlara karşı işçiler birlik olmalı” şeklinde konuştu.

Dönence Nakış’ta çalışan Erol İşgören,  “Gece - gündüz iki vardiya çalışıyoruz, 15 günde bir vardiya dönüyor. Şu an için bir sıkıntımız yok” diyor ve turnuvayı anlatıyor: “Nakışçılar derneği ile konuştuk ve böyle bir turnuva yapmaya karar verdik. Güzel bir organizasyon olacağını düşündük. Yaklaşık 18-20 kadar grup var. Çeyrek final, yarı final ve final şeklinde olacak. Bunu planlama amacımız ise öncelikli olarak arkadaşlarımızla birlikte bir şeyler yapmak, paylaşımda bulunmak ve kaynaşmak. Grevin Ebru Nakış’ta başladığını aktaran İşgören, “1 Haziranda bir miting yaptık. 1 Mayıs haricindeki tüm resmi tatil günlerinde çalışıyorduk ve ücretlerimiz ödenmiyordu. Biz de geceli gündüzlü vardiyalı bir şekilde grev yaptık yaklaşık 5 gün sürdü. Daha sonra isteklerimiz kabul edildi. Yüzde 100 mesai ücreti almaya başladık. Ayrıca HDP Milletvekili Levent Tüzel o zaman bize çok destek verdi ve onun da katkısı çok büyük oldu.

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

Daha sonraki yıllarda da böyle turnuvalar yapacaklarını söyleyen İşgören, “Türkü Kürdü herkes insan, hiç kimse ayırt edilmemeli, kardeşçesine çalışmalı, gerektiğinde sırt sırta verip greve de gitmeli. Bu grev bize çok şey öğretti. Birlikten kuvvet doğar, her şey bizim elimizde. Tüm işçiler tüm sorunlar karşısında birleşmeli ve birlikte mücadele etmelidir” dedi.  Spora karşı sevgi ve saygılarından dolayı böyle bir şey planladıklarını aktaran Öncel Nakış’tan Hakan Arslan, sadece gençlere de öncülük etmek istediklerini söyledi.
Öncel Nakış’tan konuştuğumuz bir diğer arkadaşımız ise Alaaddin Yavuz. Kendi işyerlerinde vardiyalı olarak 100 kişi olarak çalıştıklarını aktarıyor. Hep birlikte bu greve katıldıklarını söylüyor. Turnuvayı ise nakış işçileri derneği başkanı Veysi Ekici ile planladıklarını ve bunun sadece nakış işçileriyle sınırlı kalmayıp diğer sektörlere de örnek olması açısından düzenlediklerini ifade ediyor.


16 TAKIM, 8 ÇEKİŞMELİ MAÇ

A GRUBU: Yeni Esa 1- Öncel Nakış 11 * Enişte Nakış 2 - Doğu Gücü 4
B GRUBU:  Örsim Nakış 5 - Devran 8 * Murat Nakış 12 - Erka Nakış 2
C GRUBU: Güven Nakış 10 -DÖNENCE NAKIS 5 ; Düzalan 2 - Ruhat Nakış 4
D GRUBU: Gündüz Nakış 1 - Şimşekler 11 * CY Nakış 4 - Barça 2 (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hafıza testi

SONRAKİ HABER

CHP Tuzla aday adayı Ekşi\'ye gazeteciyi darp cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...