23 Kasım 2013 14:12

Eğitimcilere gazlı-sulu polis saldırısı

Tandoğan Meydanı’nda bir araya gelerek Milli Eğitim Bakanlığı’na yürümek isteyen eğitim emekçilerine polis müdahale etti.

Eğitimcilere gazlı-sulu polis saldırısı
Paylaş

Cem GURBETOĞLU - Birkan BULUT - Hasan AKBAŞ
Ankara


Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen binlerce Eğitim Sen üyesinin “Meslek onurumuza ve haklarımıza sahip çıkıyoruz” şiarıyla Milli Eğitim Bakanlığına yaptığı yürüyüşe polis saldırdı. 6 kişi yaralandı. Çok sayıda kişi gazdan fenalaştı. Gözaltına alınanlar oldu. Kızılay polis saldırısı nedeniyle haziran direnişinde olduğu gibi biber gazı bulutu altında kaldı.
Eğitim Sen üyeleri, eğitim emekçilerinin örgütlenme mücadelesinden önemli bir yeri olan TÖS’ün 1969 Büyük Eğitim Yürüyüşü’nün başladığı Tandoğan Meydanı’nda toplandılar. Türkiye’nin dört bir yanından gelen emekçiler, hem dershane tartışmasına sıkıştırılan eğitimin gerçek sorunlarına, hem de kendi sorunlarına dikkat çekmek için Milli Eğitim Bakanlığına doğru GMK Bulvarı üzerinden yürüyüşe geçtiler.
Eğitim Sen’lilere, Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu da (AYÖP) destek verdi. AYÖP’lüler atama beklerken iş kazalarında ölen ve intihar eden meslektaşlarının resimlerini taşıdılar. Yürüyüş kortejlerinde “Parasız, Bilimsel, Demokratik, Ana Dilinde Eğitim” talebi öne çıkarken, 4+4+4 eğitim sistemiyle artan sıkıntılara dikkat çekildi.
Ayrıca “karma eğitim” tartışmalarıyla giderek gün yüzüne çıkan eğitimi gericileştirme planlarına da tepki gösterildi. Kürtçe döviz ve pankartlarla da ana dilinde eğitim talebi gündeme getirildi. Kürt illerinden gelen eğitim emekçileri Rojava ile dayanışma mesajları ilettiler. Eğitimcilere, emekten yana siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

POLİS KIZILAY’DA DURDURDU
Çevik kuvvet polisleri GMK Bulvarı’nın Kızılay Meydanı’yla birleştiği noktaya yakın bir yerde TOMA ve akreplerle barikat kurdu. Bu noktaya gelen eğitim emekçileri, daha önceden ilan ettikleri gibi MEB önüne yürümek istediler. Ancak polis “Kitle tahmin ettiğimizden fazla, yürütmeyiz” dedi. Uzun süre sendika yöneticileri ile polis amirleri arasında pazarlık sürdü. Polis barikatı Güvenpark yönüne doğru geri çekti.

6 KİŞİ YARALANDI
Ardından Bakanlığa doğru yürüyüşe geçen eğitimcilere polis biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. 6 eğitim emekçisi yaralandı. Kızılay’ın en yoğun olduğu saatlerde başlayan saldırıda yoğun biber gazı çok sayıda kişinin fenalaşmasına neden oldu. Fenalaşanlara ilk müdahaleyi Eğitim Sen ve KESK’e bağlı sendikacıların yöneticileri yaptı. Ancak yaralılara yardım edenlere dahi biber gazı atıldı. Kızılay YKM Binası içindeki bir mağazanın içi gazla doldu. İçerideki müşteriler gaz nedeniyle fenalaştı. Yaralılar ambulansla çeşitli hastanelere kaldırıldı. Kitle Tandoğan yönüne doğru geri çekilirken, ara sokaklarda polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barış Atay\'a her kesimden destek geldi

SONRAKİ HABER

Kardeşimi öldüren silahı elime alamam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa