22 Kasım 2013 09:40

Maden işçileri can güvenliği için madenden çıkmadı

Zonguldak'ta TTK'da işçiler can güvenliği yüzünden eylem başlattı. 300'den fazla madenci maden ocaklarından çıkmadı. 6,5 saat süren eylem sonrası talepleri kabul edilen işçileri eylemi sonlandırdı.

Maden işçileri can güvenliği için madenden çıkmadı
Paylaş

Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece vardiyasında çalışan 300 maden işçisi, iş güvenliği önlemleri ve çalışma koşullarının yetersiz olduğu gerekçesiyle sabah ocaktan çıkmama eylemi başlattı. Gündüz vardiyasına girecek işçiler ise ocak önünde eyleme destek verdi. 6,5 saat süren eylem sonrasında yapılan görüşmeler sonrasında talepleri kabul edilen işçiler eylemi sonlandırdı.
TTK Üzülmez Maden Ocağı'nda gece 24.00-08.00 vardiyasında çalışan 300 işçi, sabah mesainin sona ermesine rağmen ocaktan çıkmadı. İşçiler, mesai saatleri içinde ocak giriş kapılarının üzerlerine kilitlenmesi, yer altındaki çalışma koşullarının ağırlığı, iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olması, kurum ambulanslarının iş kazalarında geç gelmesi, ambulansta doktor bulunmaması, yedek kıyafet ve çizme verilmemesi gibi nedenlerle yerin 170 metre altında eylem başlattı. Gündüz vardiyası için gelen madenciler de ocak önünde bekleyerek arkadaşlarına destek verdi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve GMİS Üzülmez Şube Başkanı Osman Tutkun, ocağa gelerek maden işçilerinden bilgi aldı. Tutkun, ocağa girerek yer altında eylem yapan işçilerle görüşürken, Alabaş da TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü.

'MADENCİYE PSİKOLOJİK BASKI YAPILIYOR'
İşçilerle görüşmesinin ardından ocaktan çıkan Osman Tutkun, maden işçisine yaklaşık 1 yıldır psikolojik baskı uygulandığını ileri sürdü. Geçen cumartesi günü kalp krizi geçiren bir maden işçisi için kurum ambulansının 35 dakika geç geldiğini, bunun üzerine madencinin sabrının taştığını belirten Tutkun, şöyle konuştu: "Son zamanlarda yapılan baskılar, psikolojik tacizler üretimi arttırmak için yapılan müdahaleler değil. Kurum 2012-2013 yıllarının baret ve çizme istihkakını vermiyor. 5 aydan beri müessesenin işletme müdürü atanmamış ve kimsenin sesi çıkmıyor. Bundan 6 ay önce ocak içinde ana yollar çöktü, 5 gün kömür çıkmadı. Kuyu başındaki kapıların kilitlenmesi işçiye bir zulümdür. Bizim mücadelemiz insanca muamele görmek ve üretim yapmaktır. Maden işçisinin başka bir derdi yok. Kimse maden işçisini suçlamasın. Buradaki eylem onurlu bir eylemdir."

'İŞ GÜVENLİĞİ EMNİYETİ SIFIR'
Ocak önünde eyleme destek veren maden işçileri de yer altında iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu, maden işçisine gereken değerin verilmediğini söyledi. Baskı altında çalıştıklarını ileri süren işçiler, "Ocakta emniyet olduğu söyleniyor ama ocakta iş güvenliği emniyeti sıfır. Eleman yetersiz, ana yollarımızı güvensiz, üretim elverişli değil. Kent merkezindeki TTK sağlık merkezinde 7-8 doktor her gün personel muayenesinde. Burada sadece donanımsız bir ambulans, 2 acil tıp teknisyeni var. Onlar da telefonla çağırılıp geliyor. İş güvenliği istiyoruz" dedi.

Madencilerin, taleplerinin karşılanması yönünde adım atılıncaya kadar eylemlerini sürdüreceği belirtildi. GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve yöneticiler, TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın Cuma namazından çıkıp gelmesini bekliyorlar. Kuyu dibindeki 300 işçinin soğuktan etkilendiği belirtiliyor. Sabah işe girmesi gereken işçiler ve dört vardiyası işçileri de dışarıda bekliyor. Yaklaşık bin kişi TTK Genel Müdürü'nün cuma namazını kılıp gelmesini bekliyor.

EYLEM 6.5 SAAT SONRA SONA ERDİ

Gündüz vardiyasındaki işçilerin eylemi kurum yöneticilerinin yer altındaki çalışma koşullarının iyileştirileceği yönündeki sözleri üzerine 6.5 saat sonra saat 14.30'da sona erdi.

TTK Genel Müdür Yardımcıları İsmail Güner ve Mustafa Şimşek ile görüşmesi sonunda işçilere açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, taleplerinin karşılanacağını bildirdi. Bunun üzerine işçiler, saat 14.30'dan itibaren gruplar halinde ocaktan çıktı.
Sabah 08.00'de ocakta iş başı yapması gereken ve ocak önünde bekleyerek eyleme destek veren gündüz vardiyasındaki işçiler de mesailerinin bitimine 1.5 saat kala eylemin sona ermesiyle ocağa girmeden evlerine gitti.

Eylem sırasında yerin 170 metre altında bekleyen işçilerden Mustafa Telli fenalaştı. Telli, arkadaşları tarafından ocaktan çıkarılarak ambulansla Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Telli'nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

'MADENCİNİN ÜZERİNDE İŞ BASKISI VAR'

Eylemin ardından gazetecilere açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, madencilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle ocaktan çıkmama haklarını kullandığını söyledi. Alabaş, "İşçi arkadaşlarımızın, yer altında 'fayton' dediğimiz işçileri taşıyan aracın geç geldiği, bu nedenle giriş çıkış saatlerinin uzadığı, sağlıklı giriş çıkış koşullarının oluşmadığı, ayrıca kapıların kilitlenmesiyle iş baskısı oluşturulduğu yönünde şikayetleri vardı. TTK yetkilieriyle yaptığımız müzakelerer sonunda olay tatlıya bağlandı" dedi.

Madencinin moral ve motivasyonunu etkileyen unsurların başında iş baskısı geldiğini vurgulayan Alabaş, "TTK'nın 3 binin üzerinde işçi açığa var. 2012'de, 4 bin 492 işçi alımı için hazineye başvurdu kurum. O günden bu yana 850 işçi emekli oldu. 3-4 kişinin yapması gereken işi 1, 2 kişi yapmaya başladı. Bu da arkadaşlar üzerinde ciddi anlamda iş baskısı oluşturmaya başladı. Kapı kilitlenmesi, cezavi görüntüsü veren bir durum. Madencinin bu şikayetlerinin iyileştirilmesi yönünde söz aldık" diye konuştu. (ZONGULDAK)
 

ÖNCEKİ HABER

Eylem yapan polisler, polis barikatını aştı

SONRAKİ HABER

Atalay: Kıdemde yarım gün geriye gitmeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...