06 Kasım 2013 06:00

Bozdağ: Diyanet’in bütçesi yetmiyor

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Diyanet’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, genel bütçe içindeki payı birçok bakanlığı sollayan Diyanet’in bütçesinin yetersiz olduğu söyledi.

Bozdağ: Diyanet’in  bütçesi yetmiyor
Paylaş

Sultan Özer

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Diyanet’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, genel bütçe içindeki payı birçok bakanlığı sollayan Diyanet’in bütçesinin yetersiz olduğu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) bütçesi dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Görüşmelerden önce bir sunum yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, DİB’nın faaliyetleri konusunda bilgi verdi. Camilerde kadına kolaylık için, fiziki değişikler yapıldığını, kadınların daha çok camiye gelmeleri ve orada rahat edebilmeleri için seferberlik başlatıldığını söyledi. Cezaevleri için cezaevi vaizi uygulamasının başlatıldığını da belirten Bozdağ, bunun için şu ana kadar 700 kişinin cezaevlerinde göreve başladığını ifade etti.

3.5 MİLYON KİŞİ KUR’AN KURSUNDA

Diyanet’in bütçesinin, yaptığı işlerle doğru orantılı olmadığını iddia eden ve daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini savunan Bozdağ, Diyanet’in bütçenin yüzde 94’ünün personel giderlerine gittiğini söyledi.

Bozdağ’ın konuşma kitapçığında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2014 yılı bütçesinin, 2013 yılına göre yüzde 18.20 oranında artırılarak, 5 milyar 442 milyon 784 bin 190 TL’ye yükseltildiği bilgisi yer aldı.  Bu bütçenin yüzde 80.77’si yani 4 milyar 396 bin 287 bini personel giderleri, yüzde 13.94’ü (758 bin 190 TL) SGK primlerine, yüzde 3.60’ı (195 milyon 885 bin TL) mal ve hizmet alım  giderleri, yüzde 0.44’ü (23 milyon 665 bin TL) transfer harcamalarına ayrılıyor.
Kur’an kurslarında kalanların iaşelerinin  merkezi bütçeden karşılandığını da belirten Bakan Bozdağ; 2013 yılında 3 milyon 52 bin 300 kişinin yaz Kur’an kursuna devam ettiğini söyledi.

TÜRKİYE’DEKİLER NE OLACAK?

Yurtdışı Türkler ve Avrupa Toplulukları Başkanlığı’nın bütçesine ilişkin de bilgi veren Bozdağ, kendi ülkesindeki, özellikle ölümü bekleyen tutuklu ve hükümlüleri ‘unutarak’, “yurtdışında sadece çalışanlar yok, orada cezaevinde olan yurttaşlar da var; sadece Avrupa’da 6 bin tutuklu var cezaevlerinde” diyerek bunlara da bütçe ayırdıklarını söyledi.
Türkiye’ye burs için müracaat eden sayısının 55 bini aştığını da belirten Bozdağ, Türkiye’nin bu açıdan müracaat edilen ülke haline geldiğini, ancak sıkıntının vakıf üniversitelerinin bu öğrencileri okutmada istekli davranmadıkları olduğunu söyledi. 2014 yılında 5 bin 500 öğrenci alınacağını, Türkiye’nin burslarıyla yabancı öğrencilere kucak açtığını savunan Bozdağ, “ABD 684 bin 714  öğrenci aldı bu yıl; İngiltere 389 bin 958 öğrenci, Türkiye ise 44 bin öğrenci okuyor” diye konuştu.


MİSYONER GİBİ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlıkları bütçesi hakkında da bilgi verdi. TİKA’nın 121 ülkeye 2.43 milyar dolar yardım ettiğini belirten Bozdağ, Türkiye’nin milli gelirine oranıyla en fazla insani yardım yapan ülke olduğunu vurguladı ve bunun büyük bölümünün Suriyelilere yapıldığını aktardı. Bu yardımlar arasında ABD’de Oregon Şehrinde yerlilerin yaşadığı bölgeye okul, su tankı yapımı desteğinin de yer aldığını kaydeden Bozdağ, TİKA’nın 2014 yılı bütçesinden,  Ortadoğu ve Afrika bölgesi için 31 milyon 400 bin; Orta Asya ve Kafkasya bölgesi için 20 milyon; Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika bölgesi için 11 milyon 400 bin TL, Balkanlar ve Doğu Avrupa bölgesi için 26 milyon TL kaynak öngördüğünü söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

8 bakanlık bir Diyanet etmedi

SONRAKİ HABER

Sarp Kuray tekrar müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...