06 Kasım 2013 06:00

8 bakanlık bir Diyanet etmedi

2014 bütçe tasarısında Diyanet’in ödenek teklifi, yüzde 18.2 artırılarak yine bir rekora imza attı. Bütçeden en fazla pay alan kurumların başında gelen Diyanet İşleri Başkanlığı, 5 milyar 442 milyon liralık bütçesiyle 13 bakanlığı geride bıraktı. 8 bakanlığın toplam bütçesi ise Diyanet’in ödeneğine yetişemiyor.

8 bakanlık bir Diyanet etmedi
Paylaş

Arif Koşar

2014 bütçe tasarısında Diyanet’in ödenek teklifi, yüzde 18.2 artırılarak yine bir rekora imza attı. Bütçeden en fazla pay alan kurumların başında gelen Diyanet İşleri Başkanlığı, 5 milyar 442 milyon liralık bütçesiyle 13 bakanlığı geride bıraktı. 8 bakanlığın toplam bütçesi ise Diyanet’in ödeneğine yetişemiyor. Böylece, neredeyse tamamı halkın vergilerinden oluşan devlet bütçesinin, küçümsenmeyecek bir bölümü, devletin bir mezhebe ayrıcalık tanıyan ‘dini’ bir kurumuna aktarılmış olacak.

Birçok bakanlığın ödeneği değil ödeneklerinin toplamı bile Diyanet bütçesine yetişemiyor. Bu toplama; Orman ve Su İşleri, Kalkınma, Gümrük ve Ticaret, Gençlik ve Spor, Ekonomi, Çevre ve Şehircilik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji ve AB Bakanlığı eklenebilir.

EN YAKININA 2 MİLYAR FARK ATTI

Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesi hangi kurumları mı geçti? Kimler/neler yok ki? En yakın rakibi 3 milyar 550 milyon liralık ödeneğiyle İçişleri Bakanlığı. Diyanet, bütçesiyle bu bakanlığa yaklaşık 20 milyar lira fark atmış durumda. Kurumun geride bıraktığı bazı bakanlıklar ve bütçeleri ise şöyle: 2 milyar 514 milyon lirayla Sağlık Bakanlığı, 1 milyar 868 milyon lirayla Dışişleri Bakanlığı, 1 milyar 550 milyon lirayla Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1 milyar 416 milyon lirayla Enerji Bakanlığı, 1 milyar 329 milyon lirayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1 milyar 324 milyon lirayla Ekonomi Bakanlığı, 970 milyon lirayla Kalkınma Bakanlığı, 652 milyonla Sanayi Bakanlığı, 644 milyon lirayla Gümrük Bakanlığı, 519 milyon lirayla Orman Bakanlığı ve 142 milyon liralık bütçe ödenek teklifiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı..


KEMAL BÜLBÜL: ARPALIK GİBİ
ALEVİ Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kemal Bülbül de Diyanete ayrılan bütçenin, Diyaneti büyük bir holding ve arpalık haline getirdiği görüşünde. Diyanetin bu kadar bütçeyi ne yapacağını soran Bülbül, “Üretim mi yapıyor, icracı kurum mu? Bu ödeneği asimilasyon için kullanıyor, sınır ötesi hareket ve misyonerlik için kullanıyor. Onun ötesinde vakıfları var. Bin bir türlü kuruluşu var” diyor. Bülbül, farklı inanç ve kimliklerden halkın tamamının ödediği vergilerden oluşan Diyanet bütçesinin, ‘devlet dini’ hesabına kullanıldığını belirtirken şunları ifade etti: “Diyanet İşleri Başkanlığı İslam’ı değil, Sünniliği değil, Hanefiliği değil devlet dinini temsil ediyor. Alevi toplumunun ihtiyaçları kimin umurunda? Bizim Diyanetle mücadelemiz var. Diyanet bizi hem inkar ediyor, hem asimile etmeye çalışıyor, hem de kabul ediyormuş gibi gözüküyor. Biz buna Muaviye siyaseti diyoruz. Alevilik, Diyanetin esareti altında sokulmak isteniyor.” Bülbül, bu ifadelerinden de anlaşılacağı gibi Diyanetle ilgili gündeme getirilen “eşit temsil” tartışmalarına sıcak bakmıyor. Laik bir devlette Diyanetin tamamen kaldırılması gerektiğini söylüyor.


EN BÜYÜK PAYI ALAN 13. KURUM

2014 yılı bütçe ödenek teklifi en fazla olan kurum 97 milyar lirayla Maliye Bakanlığı oldu. Hazine Müsteşarlığı 63.9 milyar liralık bütçesiyle ikincilik koltuğuna yerleşirken, Milli Eğitim Bakanlığı ise 55.7 milyar liralık ödeneğiyle üçüncü oldu. Bu üç kurumu 32 milyar 714 milyon liralık bütçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 21 milyar 815 milyon lirayla Milli Savunma Bakanlığı, 17 milyar 24 milyon lirayla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 16 milyar 557 milyon lirayla Emniyet Genel Müdürlüğü, 14 milyar 230 milyon lirayla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 9 milyar 28 milyon lirayla Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu takip etti. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne 9 milyar 343 milyon lira, Karayolları Genel Müdürlüğüne 7 milyar 157 milyon lira, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna 5 milyar 862 milyon lira ödenek ayrılırken; bu kurumların ardından Diyanet İşleri Başkanlığı 5 milyar 442 milyon liralık bütçesiyle 13. sırada yer aldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nükleer zehrin üstünü örtemediler

SONRAKİ HABER

Bozdağ: Diyanet’in bütçesi yetmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...