05 Kasım 2013 13:20

Gökkan'ın annesi: Ne Hitler, ne Osmanlı bunu yapan Erdoğan

Nusaybin-Qamişlo arasındaki sınır hattında örülen "utanç duvarı"nın inşaatını protesto etmek amacıyla mayınlı alanda 7 gündür "ölüm orucu" eylemi yapan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın annesi Lütfiye Gökkan, kızının devletin gözünde dağ gibi büyüdüğünü, eyleminin de gelişeceğini söylerken, "Ne Hitler, ne Osmanlı böyle yaptı. Bunu bize yapan Erdoğan'dır" diyerek tepki gösterdi.

Gökkan\'ın annesi: Ne Hitler, ne Osmanlı bunu yapan Erdoğan
Paylaş

Mehmet Şah Oruç

Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Rojava'nın Qamişlo kenti arasındaki sınır hattında örülen "utanç duvarı" inşaatını protesto eden Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın mayınlı alanda başlattığı oturma eylemi ve ölüm orucu 7'nci gününe girdi.

Gökkan'ı eylemine başladığı günden bu yana bir an olsun yanlız bırakmayan anne Lütfiye Gökkan ve ablası Kevser Ercan, DİHA'ya değerlendirmede bulundu. Abla Ercan, kardeşi Gökkan'ın başlattığı ölümü orucu eylemenin tüm Kürtler adına yapıldığını dile getirerek, "Kendisine insanım, demokratım diyen herkes bu eyleme sahip çıkmalıdır. Çözüm için ellerini taşın altına koyanlar nerede? Neden bu eyleme sahip çıkılmıyor. Bu Ayşe'nin eylemi değil, tüm Kürdistanlıların eylemidir" dedi. Gökkan'ın 7 gündür tecrit altında eylemini sürdürdüğünü vurgulayan abla Ercan, "Bütün dünya ve basın burada yapılan zorbalıkları görmelidir. Yüzyıl önce Kürtleri sınırlar ile ayırdılar. Şimdi de utanç duvarları yapılıyor. Bu yüzyılda sınırlar kaldırılacağına, utanç duvarları yapılıyor. Ama biz bunları kabul etmiyoruz. Bütün dünyanın ayağa kalkması gerekir. Gökkan'a yapılan bu zorbalığa karşı herkes elini taşın altına koymalı ve Ayşe'ye sahip çıkmalıdır" diye konuştu.

Halkın Gökkan'a verdiği desteği yetersiz gördüklerini dile getiren abla Ercan, "Halk desteği gün geçtikçe artıyor, ancak yeterli değildir. Halk daha fazla sahip çıkmalıdır. Şehir gaz bombaları altında. Çocukların taş atmasını bahane eden polis, şehrin üstünü gaz bulutuyla kaplatıyor. Neden bu zorbalık görülmüyor. Dünyanın bunları görmesi ve kabul etmemesi gerekir" dedi. Gökkan'ın iradesini kırmaya haklarının olmadıklarını belirten abla Ercan, "Gözümüzün önünde eriyor. Ama biz iradesini kıramayız. Bu davaya sahip çıkılması gerekir" diyerek kardeşinin yanında oldukları belirtti. Gökkan ile görüşmelerinin engellendiğini de söyleyen Ercan, "Yasak diyorlar. Yasak olmasını anlamıyoruz. Bir insan canından oluyor. Üzerinde silah mı var? Bomba mı var? Hareket edecek gücü bile kalmamış. Ama görüşme isteğimizi yasaklıyorlar. Refakatçileri doğru düzgün bırakmıyorlar. Canını veriyor orada. Neden görüşmemize izin vermiyorlar?" diye sordu.

Ayşe Gökkan'ın annesi Lütfiye Gökkan ise, "Kızımın eylemi önünde saygıyla eğiliyorum. Benim yoldaşım ve başımın tacıdır. Onu kutluyorum" dedi. Dünyada bulunan tüm Kürtlerin ayağa kalkması gerektiğini vurgulayan anne Gökkan, "Bu vatan sadece Ayşe'nin vatanı değildir. Tüm Kürtlerin vatanıdır. Bedenini ölüme yatırmış. Bugün hiçbir insanın evinde oturmaması gerekir. Bugün Nusaybin'de binlerce insan Ayşe'nin yanında olmalıdır. Ayşe nasıl o duvar için oturuyorsa, insanlar da gelip oturmalıdır" diyerek halkın destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Bir anne olduğunu ve kızıyla görüşmek istemesine rağmen polislerin izin vermediğini belirten anne Gökkan, "Kızımın yanına gidip, oturmak istiyorum ama izin vermiyorlar. Bir tarafta asker, bir taraf ta polis var. Polis ablukasına almışlar. Bakmamıza bile izin vermiyorlar. Ne Hitler, ne Nazi, ne Osmanlı böyle yaptı. Bunu bize yapan Erdoğan'dır. Ayşe'nin eylemi onların gözünde bir dağdır. İnşallah onun eylemi daha büyüyecek" dedi. Anne Gökkan konuşmasını "Her bijî Ayşe Gökkan" diyerek noktaladı. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

El Kaide operasyonu: 16 gözaltı

SONRAKİ HABER

Leopar daha önce de vurulmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...