23 Ekim 2013 12:38

ODTÜ Senatosu: Seyirci kalmayacağız

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gece baskınıyla ve ağaçları katlederek başlattığı yol çalışmasına ODTÜ Senatosu tepki gösterdi. ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, Senato adına yaptığı açıklamada oldu bittiye getirilen izinsiz çalışmanın İmar ve Orman Yasalarına aykırı olduğu belirterek sürecin hukuki takipçisi olacaklarını açıkladı. Acar, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlıkla konuya ilişkin görüşüldüğü haberimizi de doğruladı.

ODTÜ Senatosu: Seyirci kalmayacağız
Paylaş

Birkan Bulut

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gece baskınıyla ve ağaçları katlederek başlattığı yol çalışmasına ODTÜ Senatosu tepki gösterdi. ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, Senato adına yaptığı açıklamada oldu bittiye getirilen izinsiz çalışmanın İmar ve Orman Yasalarına aykırı olduğu belirterek sürecin hukuki takipçisi olacaklarını açıkladı. Acar, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlıkla konuya ilişkin görüşüldüğü haberimizi de doğruladı. Acar’ın basın emekçileriyle birlikte ağaçların kesildiği bölgeyi gezmesine ise izin verilmedi.

‘ART NİYET ÖRNEĞİ’

Açıklamayı ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapan Rektör Acar, “ODTÜ, sorumluluk ve iyi niyetle kişi ve kurumlara azami saygı içinde yürüttüğü bu yasal sürecin tamamlanmasını beklerken, üniversitemizi rencide eden hukuksuz bir müdahale ile karşılaşmıştır” dedi. Yol çalışmasının onaylanan plana itiraz süresi tamamlanmadan bir oldubitti getirilmesinin ve 3 binden fazla ağacın bir gecede yok edilmesinin art niyet ve hukuksuzluk örneği olduğunu vurguladı. Senato’nun ağaçlandırma kampanyası başlatacağını duyurdu.

630 AĞAÇ NEREDE?

ODTÜ arazisine izinsiz girilerek ormana saldırılmasının hukuksuzluğunu sıkça vurgulayan Rektör Acar, “Bizim onayımız olsa bile Orman Bakanlığı’nın da onayı olması gerekir” dedi, tespitlerine göre 3 bin ağacın 630 tanesinin nakledilmesi gerektiğini vurguladı. Hatta bu ağaçların dikimi için Bilkent yakınında yer tahsis ettiklerini belirten Acar, Büyükşehir Belediyesi’ne tespit davası açtıklarını söyledi. 630 ağacın bir gecede nakledilmesinin fiziken imkansız olduğuna dikkat çeken Acar, “630 ağaç nereye gitti?​” diye sordu.

‘YOLA DEĞİL, HUKUKSUZLUĞA KARŞIYIZ’

ODTÜ Rektörü Acar, Ankara halkının ihtiyacı olduğunu düşündükleri için Anadolu Bulvarı’nın devamı olan yola karşı çıkmadıklarını söyledi. “Biz bu yolu 20 yıl önce ve bu yıl da onayladık” diyen Acar, iki itirazları olduğunu belirtti. Acar, Düzenleme Ortaklı Payı’na ve yapılması planlanan ikinci yolun ise hemzemin olmasına karşı çıktıklarını aktardı. 2 Ekim'de projenin onaylandığını öğrenen Rektörlüğe projenin 11 Ekim’de geldiğini belirten Acar, 4 Kasım’a kadar itiraz hakları olmasına karşın “engel kalmadı, yolun yapımına başlıyoruz” denildiğini ifade etti. 14 Ekim’de ise kesilen ağaçlara belediyenin kendi başına 211 bin lira değer biçtiğini dile getiren Acar, parayı kabul etmediklerini hatırlattı.


‘CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN HABERDARDI’

Rektör Acar, tartışmalar çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Başbakanlık Müsteşarı, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile görüşmeler yaptıklarını söyledi. Yapılan görüşmelerde itirazlarını ilettiklerine dikkat çeken Acar, 5 yıllık görevi boyunca Gökçek’le iki kez görüştüğünü ifade etti. Acar, bu görüşmelerin ilkinin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve İç işleri Bakanı’nın çağrısıyla yapıldığı vurguladı.

‘ODTÜ’NÜN YÜZDE 40’INI ALACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Düzenleme Ortaklı Planı’na (DOP) itiraz ettiklerini belirten Acar, “DOP ucu açık pandora kutusu gibi. Yarın DOP aracılığıyla yeni yerler talep edilmesinden endişeliyiz. Çünkü Büyükşehir Belediye Başkanı geçmişte ODTÜ’nün yüzde 40’ını alacağını söylemişti” dedi.

Öte yandan bir fidan dikme kampanyası başlatacaklarını belirten Acar, bugün ve yarın günü de fidan dikeceklerini söyledi. Söz konusu tartışmalardan öncesinde bir kampanya kararı aldıklarını dile getiren Acar, 300 bin fidan dikmeyi hedeflediklerini açıkladı. Acar bu fidanları Eymir Gölü yakınındaki boş araziye dikeceklerini duyurdu.


REKTÖRSE REKTÖRLÜĞÜNÜ BİLSİN!

ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, ağaç katliamıyla ilgili ODTÜ Senatosu'nun yaptığı açıklamadan sonra, inşaatın A1 Kapısı'ndaki tarafına gitti. Belediye önlükleri giymiş bir grup zincir oluşturarak Rektör ve beraberindeki basın emekçilerinin yol inşaatına girişine engel oldu. Pazartesi günü yapılan ağaç dikme etkinliğinde öğrencilere saldırdığı iddia edilen kendisini “belediye görevlisi” olarak tanıtan kişinin zincir oluşturanların başında durduğu ve talimatlar verdiği görüldü. Daha sonra görüntü almak isteyen gazetecilere aynı kişinin "3-5 Çapulcu için yapmayın böyle haberler. Provoke ediyorsunuz” demesi dikkat çekti. Söz konusu kişi, gazetecilerin “Rektörü niye almıyorsunuz?​” sorusuna da “Rektörse rektörlüğünü bilsin. Burası belediyenin arazisi” diye yanıt verdi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Reyhanlı soruşturması tamamlandı

SONRAKİ HABER

Şenyurt-Dirbesiyê arasına da duvar örülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...