21 Ekim 2013 06:00

AKP, anayasada 60 maddelik yama için partilerin kapısını çalacak

Yerel seçim çalışmaları hızlanırken, AKP, seçimlere “anayasayı değiştirmemiş bir iktidar” olarak gitmek istemiyor. İki yıllık çalışma sonunda üzerinde az-çok uzlaşılan 60 maddenin yasalaştırılması konusunda CHP ile pazarlık yürüten AKP, bu hafta partilere ziyaretlerle bunu hayata geçirmenin yolunu arayacak.

AKP, anayasada 60 maddelik yama için partilerin kapısını çalacak
Paylaş

Sultan Özer

Yerel seçim çalışmaları hızlanırken, AKP, seçimlere “anayasayı değiştirmemiş bir iktidar” olarak gitmek istemiyor. İki yıllık çalışma sonunda üzerinde az-çok uzlaşılan 60 maddenin yasalaştırılması konusunda CHP ile pazarlık yürüten AKP, bu hafta partilere ziyaretlerle bunu hayata geçirmenin yolunu arayacak.

CHP SICAK BAKIYOR

AKP’nin, üzerinde uzlaşılan 60 maddeyi çıkarmak için ilk görüştüğü CHP oldu. Bayram öncesi açıklama yapan CHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi, Konya Milletvekili Atilla Kart, madde yerine, uzlaşılan bölümlerin çıkarılmasından yana olduklarını ifade etmişti. “Dört partinin mutabakatı ile sürecin ilerlemesi daha doğru olur, gelişmesi doğru olur” diyen Kart, olaya sadece yasama dokunulmazlığı ve tutuklu vekiller olarak bakmadıklarını söyledi.

BDP: KÖTÜ BİR YAMA OLUR

BDP bu şekilde parçalı ve özgürlükleri içermeyen bir anayasa değişikliğine sıcak bakmıyor. Anayasanın başlangıç ve ilk dört maddesi ile ana dilinde eğitim, vatandaşlık tanımı, yerel yönetimlerde özerklik gibi konularda uzlaşmaya yanaşılmaması, 12 Eylül darbesi ürünü bu düzenlemelerin korunmak istenmesi nedeniyle BDP temkinli: “Hayır” dememekle birlikte, “bu maddelerin yasalaştırılmasının “hiçbir derde deva olmayacağı, sadece anayasada kocaman bir yama olacağı”  görüşünde.

AKP BİLE KARŞI

BDP Anayasa Yazım Komisyonu Üyesi, Batman Milletvekili Bengi Yıldız, pazarlığın milletvekilleri üzerinden yürüdüğünü söyledi. “60 maddeyi çıkaralım” diyen AKP’nin bile içinde karşı olanlar bulunduğunu belirten Yıldız, “60 maddeyi ‘gelin parlamentodan geçirelim’ dedikleri zaman AKP’lilerin kendileri bile itiraz etti. O oturumda Mehmet Ali Şahin vardı. Şahin, “Bu 60 maddenin her biri bir tarafa bakıyor. Bütünlüklü bir paket değil ki, 60 maddeyi Meclisten geçirelim’ dedi. Biz de aynı şeyi söylüyoruz” diye konuştu.

‘82 ANAYASASININ MEŞRUİYETİNİ GÜÇLENDİRİR’

Yapılanın yeni bir anayasa olmayacağını, “12 Eylül Anayasasına yeni bir yama” olacağını belirten Yıldız, “Üstelik kötü bir yama olur. 82 anayasanın meşruiyetini güçlendirecek bir yama” dedi. Bunun kamuoyunda yanlış bir algıya da neden olacağını vurgulayan Yıldız, “Bu yeni, sivil bir anayasa arayışını erteler. Hatta Komisyon çalışmalarının bitirilmesinin de bir gerekçesi yapılabilir” uyarısı yaptı.

‘60 MADDE KİMİN DERDİNE DERMAN OLACAK’

Milletvekili dokunulmazlığı ile CHP’nin ağzına bir parmak bal çalındığnıı belirten BDP Anayasa Yazım Komisyonu Üyesi Batman Milletvekili Bengi Yıldız temel problemi ise şöyle özetledi: “Temel problem şu; topluma verilmiş bir yeni anayasa sözü var. Seçimlere giderken o yalanı tekrar söyleyemeyecekler. Dönüp topluma ‘bakın 60 maddeyi geçirdik, gerisi de gelecek’ diyerek, bu siyaset üzerinden yürümek istiyorlar. Bu fırsatı kimseye vermemek lazım. Toplumun bu konuda özellikle duyarlı olması lazım. En fazla da anayasa hukukçularının bu meseleyi tartışmaları lazım”

Yıldız, 60 maddeye bakıp, “Bu 60 maddede Alevilerin sorununa ilişkin bir madde var, Kürtlere, gayrimüslimlere ilişkin bir madde var, cinsiyet eşitliğine, yargıya, emekçilere, yerel yönetimlere ilişkin bir düzenleme var” diyemediklerini söyledi. Toplumun hangi kesiminin “60 madde geçti vallaha biz yararlanıyoruz” diyeceğini soran Yıldız, “Bu şekliyle, zaten demokratik, sivil bir anayasa yapacağız diye toplumu bir kez kandırdı, 60 madde geçiriyoruz üzerinden bir kez daha siyasete malzeme yapmayalım. Çünkü sivil bir anayasa arayışı siyasete malzeme yapılmayacak kadar önemli” dedi.


KOÇ, KIRMIZI ÇİZGİLERİ HATIRLATTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç da Samsun’da yaptığı açıklamada  ilk 4 madde konusundaki kırmızı çizgilerini yineledi. Başkanlık sistemi masada durduğu sürece Yeni Anayasanın gerçekleşme imkanının gözükmediğini belirten Koç, bir yandan “12 Eylül faşizminin tüm karanlığını ortadan kaldıracak, gerçekten özgürlükçü, her türlü vesayetin ortadan kaldırıldığı, bugün yaşadığımız AKP vesayetinin de ortadan kaldırıldığı, YÖK’ün ortadan kaldırıldığı, yargının ve medyanın bağımsız olduğu bir çağdaş anayasa yapılmasından yanayız. Tavrımızı bu şekilde koymaya devam edeceğiz” derken, bir yandan da 12 Eylül ürünü ilk dört maddedeki “kırmızı çizgileri” ile çelişkilerini de ortaya koymuş oldu.


TAM GÜN YASASI GÖRÜŞÜLECEK

Meclis 11 günlük Kurban Bayramı tatilinin ardından 22 Ekim Salı günü toplanacak ve “Tam Gün Yasası”nı görüşecek. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ise 22 Ekim Salı günü 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı maratonu başlayacak. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, AKP, CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleriyle İçtüzük konusunu görüşmek üzere 23 Ekim Çarşamba günü kahvaltıda bir araya gelecek. AKP ise anayasa konusunda partilerin kapısını çalacak. Kurban Bayramı sonrasında Genel Kurul’da Tam Gün Yasası olarak adlandırılan “Torba Tasarı”nın gündeme alınması bekleniyor. Tam Gün Yasasına göre memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak. Gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacak. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Pelsan; fabrika mı kışla mı?

SONRAKİ HABER

İzzettin Doğan: Dedeler, babalar devlet himayesinde yetiştirilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...