19 Ekim 2013 06:20

Araf ilk kez Serhad’da

Araf altıncı yılında ilk kez Serhad’a gidiyor. Aydın Orak’ın yönetip oynadığı Araf 22 Ekim’de Van’lı tiyatroseverlerle buluşacak.

Araf ilk kez Serhad’da
Paylaş

Tiyatro Avesta’nın Araf adlı tiyatro oyunu turneye çıkıyor. 22 Ekim’de başlayacak turnenin ilk durağı Van. Ardından Hakkari, Ağrı, Tatvan, Patnos, Doğubeyazıt, Gevaş, Başkale ve Bahçesaray’da seyirci karşısına çıkacak.

Aydın Orak’ın yönetip oynadığı Araf altıncı sezonuna girdi. Öldürülen Kürt Aydın Musa Anter’in yaşam öyküsünden uyarlanan oyun İsveç, Almanya, İsviçre, Avusturya ve Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde defalarca sahnelendi. Oyun klasım ayında ise Avustralya’nın Sidney, South Melbourne ve Victoria’da sahnelenecek.

Oyun Musa Anter’in biyografik bir anlatımından oluşuyor; Anter’in köy yılları, okul ve cezaevi yılları, bir bütün olarak seyirciye bir İstanbul beyefendisinin yaşadığı komik ve dramatik öyküleri barındırır. Araf, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşlarından ve aydınlarından biri olan Musa Anter’in 50 yıllık yaşamını anlatırken, faili meçhul bir cinayete kurban gitmesine dikkat çekerek, günümüzde hâlâ aydın cinayetlerinin devam ettiğine işaret eder. Ekip bu projenin temel amacının; Kendisini her zaman İstanbullu ve Mardinli olarak bilen ve hiçbir şekilde ayırımcılık yapmayan Anter’in, bir diğer deyişle Araf’ın, iki dil ve iki kültür arasındaki köprü görevini ve ülkemizdeki toplumsal barışı, hoşgörüyü ve bugünlerde unuttuğumuz kardeşliği bir kez daha hatırlatmak olduğunu söylüyor.


TİYATRO AVESTA 10. YILINDA

Tiyatro Avesta 2003 yılında Aydın Orak öncülüğünde kuruldu. Grup oyunlarını Kürt dilinde sahneye koyar. Onuncu yılına giren Avesta şimdiye kadar tüm oyunlarını Kürtçe sahneledi. Dünya klasiklerinin Kürt tiyatrosuna kazandırılmasının yanı sıra Kürt kültürünün değer atfettiği kişi ve olayları sahnesinde yer verir. Ve bu amaç çerçevesinde bundan sonraki çalışmalarını ileriye dönük taşımayı hedeflemektedir. Daha çok prodüksiyon tiyatrosu gibi hareket eden Avesta, teatral ve politik olarak inandığı eserleri sahnesine taşır. Avesta Kürt Tiyatrosuna katkı sunabilecek ve bu teatral yolculukta beraber yürüyecek herkese şeffaf bir politika ile yaklaşmaya devam ediyor. Bu konuda gerek kendinden önceki deneyimlerden yararlanmayı, gerek kendi deneyimlerine genç tiyatrocuları ortak etmeyi ilke edinmiştir.               
2005’te Gogol’un Rojnivîska Dînekî/Bir Delinin Güncesi oyununu Aydın Orak’ın çevirisiyle sahneler. Yurt içi ve yurt dışında dört yıl boyunca sahneler. 2008’e kadar devam eden oyun Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali’nin yanı sıra İstanbul, Mersin, Diyarbakır, Batman, Viranşehir, Kızıltepe, Nusaybin, Cizre, Silopi, Şırnak, Hakkari, Yüksekova, Erbil, Stockholm gibi yerlerde sahnelendi.
2007’de Aziz Nesin’in Tu Ne Gara Yî/Sen Gara Değilsin oyununu Kürtçeye çeviren grup, oyunu Turgay Tanülkü rejisiyle sahneye taşır. Yine Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali ve İstanbul, Batman gibi yerlerde sahnelendi.
2008’de Cihan Şan’ın yazdığı Musa Anter’in yaşamını anlatan Araf/İki Ülke Arasında adlı tek kişilik oyunu Aydın Orak yönetip oynadı. Araf İsveç, Avusturya, İsviçre, Almanya ve Türkiye’nin birçok il ve ilçesinin yanı sıra Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nde sahnelendi. Araf, XI. Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nce Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü alır ve Tiyatro Tiyatro Ödülleri’ne aday gösterilir. Araf sahnelenmeye devam ediyor.
2009’da Harold Pinter’in Zimanê Çiyê/Dağ Dili ve Mehmed Uzun’un Mirina Egîdekî/Bir Yiğidin Ölümü adlı iki ayrı eseri Mirina Zimanekî/Bir Dilin Ölümü adıyla Aydın Orak’ın rejisiyle sahneler. 2012’de Aydın Orak’ın yazdığı ve sınırların anlamsızlığını konu edinip kapan metaforuyla sahnelenen Daf/Kapan oyunu ilk kez 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenir. Sezon boyunca sahnelenen oyun, 17. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali’nde sahnelendi. Daf’ın sahnelenmesi devam ediyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Apel’den 15’inci yıl sergisi

SONRAKİ HABER

Fukuşima’da radyasyon seviyesinde tehlikeli artış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...