15 Ekim 2013 06:00

JİTEM’ci listesi var ama bakmak yasak!

Musa Anter davası kapsamında Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Genelkurmay Başkanlığından dönemin Jandarma İstihbarat Grup Genel Komutanlığında görevli personelin listesi ‘şartlı olarak’ mahkemeye gönderildi.

JİTEM’ci listesi var ama bakmak yasak!
Paylaş

Musa Anter davası kapsamında Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Genelkurmay Başkanlığından dönemin Jandarma İstihbarat Grup Genel Komutanlığında görevli personelin listesi ‘şartlı olarak’ mahkemeye gönderildi. Anter davası Avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, liste hakkında gizlilik kararı verilmesinin adil yargılama hakkına aykırı olduğunu ve belgelerin JİTEM’in varlığını bir kez daha kanıtladığını söyledi.

Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da katledilmesinin ardından açılan dava Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor. Davaya ilişkin Genelkurmay Başkanlığından dönemin Jandarma İstihbaratında görevli personelin listesi istendi. Genelkurmay Başkanlığı listeyi davanın 3. duruşmasından önce mahkemeye gönderdi. Ancak listeye basın yasağı konuldu, çoğaltılması, fotokopi çekilmesi yasaklandı. JİTEM’in varlığının kabulü olarak değerlendiren belgeyi gönderen Genelkurmay Başkanlığı, 2009’da Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği bir yazıda, “Başkanlık bünyesinde JİTEM diye kurulmuş herhangi bir birim mevcut değildir” demişti.

Gelişmeyi değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, ilk defa bir mahkemenin JİTEM’de görevli personel listesini istediğini belirterek, mahkeme heyetinin ‘personelin can güvenliğini’ gerekçe göstererek listeye gizlilik kararı getirdiğini belirtti. Gizlilik kararının adil yargılama hakkına aykırı olduğunu söyleyen Elçi, “Listeye bakacağız ve taleplerimizi mahkeme heyetine sunacağız” dedi. Bölgede ‘JİTEM faaliyeti’ kapsamında binlerce cinayet işlendiğini dile getiren Elçi, “Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı JİTEM’in olmadığını söylüyordu. Ama belgeler varlığını gösterdi” dedi. JİTEM soruşturmasının derinleştirilmesi gerektiğini ifade eden Elçi, “Yeni araştırmalar talebinde bulunacağız” dedi.

Ergenekon, Balyoz davalarında yargılananların, faili meçhul cinayet dosyalarından soruşturulmamasının devletin tutumuna dair önemli bir örnek olduğunu söyleyen Avukat Mesut Beştaş da “Türkiye’de faili meçhul cinayetlerle ilgili açılmış bir kaç dava var. Bunlardan biri de Musa Anter cinayeti. Davaya bakan mahkemeye gelen bilgi ve belgelere yayın yasağı konulması yargı mercileri ve devletin faili meçhul cinayetlere ilişkin tutumunu gösteriyor” şeklinde konuştu. Beştaş, bir faili meçhul dosyasına, faillerin isimleri geldiğini, ancak buna yayın yasağı konulduğunu, avukatların dahi fotokopisini çekme hakkına sahip olmadığını belirterek, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cami avlusunda cemevi olmaz

SONRAKİ HABER

Asuriler harabeyle karşılaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa