10 Ekim 2013 17:00

Meclis bir kez daha savaşa 'evet' dedi

Suriye'nin ardından Federal Kürdistan'a TSK güçlerinin gönderilmesini içeren tezkere MHP, CHP, AKP'nin oyları ile kabul edilerek, süresi 17 Ekim'de sona erecek olan tezkere bir yıl daha uzatılmış oldu.

Meclis bir kez daha savaşa \'evet\' dedi
Paylaş

Sultan Özer

TBMM, iki hafta üst üste savaş tezkerelerini geçirdi. Suriye'nin ardından Federal Kürdistan'a TSK güçlerinin gönderilmesini içeren tezkere MHP, CHP, AKP'nin oyları ile kabul edilerek, süresi 17 Ekim'de sona erecek olan tezkere bir yıl daha uzatılmış oldu.

Tezkerenin görüşülmesi bugün Meclis Genel Kurulu'nda yapıldı. Başbakanlık tezkeresinin okunmasının ardından görüşmeye geçilmesini ilan eden Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'a BDP'lilerden itiraz geldi. Grup önerileri olduğunu belirterek hemen görüşmeye geçilmemesini isteyen BDP'lilere itiraz eden Yakut görüşmeleri başlatmak isteyince, BDP'li Sırrı Sakık, "hakkımızı gaspediyorsunuz" dedi. Yakut'un "sadece sizin grup öneriniz yok, daha sonra görüşeceğiz" yanıtı üzerine Sakık, "Üç parti savaş için birlik oluşturmuşsunuz" dedi. BDP milletvekillerinin itirazlarına rağmen görüşme başladı.

TÜRKEŞ: AKP PKK'Yİ EVCİLLEŞTİRMEYİ DENİYOR

MHP adına konuşan Tuğrul Türkeş, "terör tehdidinin bertaraf edilmesi" amacıyla böyle bir tezkere getirildiğini söyledi. "Zannedersiniz içeride terörün başını ezdiniz, dışarıya gövde gösterisi yapıyorsunuz" diye konuştu. Müzakere sürecini eleştiren Türkeş, "AKP PKK'yi evcilleştirmeyi deniyor" dedi.

GÜR: MECLİS İLK MESAİLERİNİ SAVAŞA AYIRDI

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Türkeş'in partilerini hedef alan sözlerine sert sözlerle yanıt vererek, "Asıl ırkçı parti olduğunuzu bütün dünya tescil etti" dedi.

Gür, sözlerine PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in oğlu Şervan Müslim'in ölümünden dolayı ailesine, Rojava halkına başsağlığı dileyerek başladı. Meclis'in ilk mesailerini savaşa ayırmasını eleştiren Gür, oysa barışın sağlanması için çabalanması gerektiğini söyledi. Önce Suriye, şimdi de Federal Kürdistan savaş tezkeresinin getirilmesini eleştiren Gür, bugüne kadarki tezkerelerin ne çözüm getirdiğini sordu. Tezkerenin barış ve çözüm için getirilen bütün adımlara adeta nokta koyduğunu belirten Gür, madem çözüm olacaksa bu tezkereye hükümetin niye ihtiyaç duyduğunu sordu. Hükümetin savaşı başka yol ve yöntemlerle deneyeceğinin göstergesi olduğunu kaydeden Gür, tezkerenin çözümü ve barışı sekteye uğratacağını söyledi.

Bu durumun başta Kürt halkı, bölge halkları tarafından kabul edilemeyeceğini vurgulayan Gür, ateşkes sürerken ve PKK ateşkes kararlılığını ilan etmişken hükümetin yeni bir savaş tezkeresi ile karşılarına çıkmasının, hükümetin çözüm konusunda güvenilirliğini sorgulattığını söyledi. Bunun politik bir tercih ve yanlış olduğunu kaydeden Gür,
Türkiye'nin, 'nasıl olsa kullanırım' diye komşularına karşı toplu tezkere çıkarmasını öneren Gür. tezkereyi "pimi çekilmiş bir bombaya" benzetti.

Mısır ve Suriye'de yanlış ittifaklar kurulduğunu, bugün tam bir felaket yaşandığını, bunda Türkiye'nin de katkısı olduğu eleştirisini getiren Gür, Türkiye'nin desteklediği grupların yarın dönüp kendisini vuracağını söyledi.

CHP İKİYÜZLÜ POLİTİKALARDAN VAZGEÇMELİ

Kürt sorununun çözümünün savaş tezkereleriyle mümkün olmadığını belirten Gür, eğer kısa vadeli, seçim stratejisi olarak süreci değerlendiriyorsa AKP'nin yanlış yaptığını söyledi. CHP'nin destek vereceğine dair eleştirileri yönelten Gür, Irak'a niye gittiklerini, Roboski için niye gözyaşı döktüklerini sordu. Gür CHP'lilere "gelin tezkereye hayır deyin" diye seslendi.

Türkiye'nin askeri harcamalarına da vurgu yapan Gür, tezkerenin Roboski acılarını artıracağını, hesabını vermemişken yeni Roboskileri yaratacağını söyledi. Bu tür tezkerelerin Kürtlere boyun eğdiremeyeceğini vurgulayan Gür, Ortadoğu'da Kürtlerin artık bir güç olduğunu, onları dikkate almadan barışı tesis etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Hükümeti güvenlikçi yaklaşımlardan vazgeçmeye, yanlıştan dönüp, tezkereyi çağırmaya çağıran Gür, yeni ölümlerin sorumlusunun tezkereye onay verenler olacağını söyledi. Gür CHP'yi de iki yüzlü politikalarından vazgeçmeye çağırdı.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Tuğrul Türkeş'in BDP'yi hedef alan sözlerine yanıt verdi. AKP ve BDP'nin şer ittifakı içinde hareket ettiğinin öne sürüldüğünü belirten Baluken, ölümlerin olmamasından rahatsızlık duyulduğunu söyledi.

Gür’e yanıt veren MHP’li Tugrul Türkeş, BDP’ye hakaret etmediğini, "bölücü örgütün legal uzantısı" dediğini savundu. Ayrıca "terörle bağlarınızı kesin" dediğini ileri süren Türkeş, “Siz de bağınızı kesin” dedi.

İNCE: HÜKÜMET YA BİZİ KANDIRIYOR YA PKK'YI

BDP’lilerin ‘ikiyüzlü’ eleştirisine karşı söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de Roboski’de ölen gençlere atıf yaparak, “34 çocuk düşünün Türk olsa, Kürt olsa, Alman olsa ne olur. Üzülmeyen olur mu. İnsan olan herkes üzülür” diye konuştu.

Suriye tezkeresine ‘hayır’ demelerini, “Çünkü Suriye’de savaş istemiyoruz” diye açıklayan İnce, bu tezkereye evet diyeceklerini söyledi. Bundan önce 8 tezkere geldiğini ve destek verdiklerini, 9. Gelse yine destekleyeceklerini ifade eden İnce, terörle mücadeleye destek vereceklerini söyledi. Hükümetin bir yandan tezkere bir yandan barış görüşmeleri yapmasını eleştiren İnce, “Hükümet ya PKK’yı kandırıyor, ya bizi” dedi.

LOĞOĞLU: TERÖRLE MÜCADELEYİ DESTEKLİYORUZ

CHP adına konuşan Faruk Loğoğlu da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun görüşmeye gelmemesini kınadı. Loğoğlu da hükümetin bir yandan PKK ile pazarlık yaparken, diğer yandan mücadele için tezkere çıkarmasının ikiyüzlülük olduğunu söyledi.

Loğoğlu, "Hükümetin çelişkili tavrını, çözüm sürecini destekleyenler kaygıyla izliyor. PKK hiçbir zaman terörden vazgeçtiğini, silah bırakacağını açıklamadı. AKP'nin politikaları sonucu PKK daha güçlü hale gelmiştir. PKK uluslararası kamuoyunda da barış için çalışan meşru bir örgüt olduğu izlenimini yaratmaktadır" dedi.

Operasyonların çözüme katkısı olmayacağını belirten Loğoğlu, tezkereden doğan yetki nedeniyle hükümetin Uludere'de kendi vatandaşlarının canına kıydığını söyledi. "Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığını hala ciddi tehdit olarak gördüklerini" belirten Loğoğlu, "Terörle mücadeleyi destekliyoruz. Oyumuz silahlı kuvvetlerimizin terörle mücadelede anayasanın gereklerine uygun olarak davranması ilkesine bağlılığımızı ifade etmektir" diye konuştu.

Loğoğlu'nun tezkereye onay vereceklerini söylemesi üzerine BDP'li Sırrı Sakık tepki gösterdi. Sakık, "Bir daha Roboski ile ilgili tek laf etme hakkınız yok" diye bağırdı. BDP'liler CHP'nin ikiyüzlü tutum içinde olduğunu söylerken, CHP sıralarından karşılık verildi. İki grup vekilleri arasında karşılıklı sataşmalar yaşanırken, görüşmeye kısa bir ara verildi.

Oylama sonrası tezkere AKP, MHP ve CHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Balondan Kadıköy\'e veda

SONRAKİ HABER

Emekli TEDAŞ işçisinin trajik ölümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...