22 Eylül 2013 14:52

Barış ödülünü ‘Kardeş Türküler’ aldı

Türkiye Barış Meclisi’nin 2013 Barış Ödülü Kardeş Türküler’e verildi. Bu yıl Orhan Doğan anısına verilen ödülü Kardeş Türküler’e, Usta Yazar Yaşar Kemal takdim etti.Türkiye Barış Meclisi’nin organize ettiği, 2007 yılında yaşamını yitiren 1994 yılında kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) m

Barış ödülünü ‘Kardeş Türküler’ aldı
Paylaş

Türkiye Barış Meclisi’nin organize ettiği, 2007 yılında yaşamını yitiren 1994 yılında kapatılan Demokrasi Partisi (DEP) milletvekili ve insan hakları mücadelecisi Orhan Doğan anısına verilen Barış Ödülü töreni Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Gazeteci Banu Güven’in sunumunda gerçekleşen törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, ilki bu yıl yapılan ödül töreninin barışa hasret bu topraklarda barış için çabalayanların cesaretine cesaret, umuduna umut katmak için gerçekleştiğini belirtti.

Barış ödülünün sahibini belirlemenin kolay olmadığını ifade eden Tahmaz şunları söyledi: “Çözüm arayışlarının yoğunlaştığı ve demokratik mücadelenin esas olduğu döneme çok ağır bedeller ödeyerek girdik. Son aylarda yaşananlar da gösterdi ki bu yeni dönem de çok kolay olmayacak. Biz, burada bulunanlar ayrı kulvarlarda ama aynı hedefe yönelik çalışmalarla, eşit ve özgür bir arada yaşamı kuracağımıza ve kalıcı barışa ulaşacağımıza inanıyoruz. Her zaman ve her yerde olduğu gibi bu coğrafyada da savaş muktedirlerin eseri, barış hepimizin eseri olacak.”

Ödül töreni Kardeş Türkülerin beş dilde türkülerle verdiği mini konserinin ardından sonra erdi.


ÖDÜL JÜRİSİ

Ödül jürisinde gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan, Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, Sanatçı Gülten Kaya, Yazar Hidayet Şefkatli Tuksal, Gazeteci Murat Çelikkan, Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Erzan ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Soysal bulunuyordu.

Ödül törenine BDP Milletvekilleri Gültan Kışanak, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Sakık, Hasip Kaplan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, yazar Yaşar Kemal, çok sayıda gazeteci ve davetli katıldı.


GÖRMEZDEN GELİNEN KÜLTÜRLERİ GÖRÜNÜR KILMAK

Jüri Başkanı Prof. Dr. Ayşe Soysal, yaptığı konuşmada ödülü Kardeş Türküler’e verme nedenlerini açıkladı: “Bulunduğumuz topraklarda yok sayılan, varlığı görmezden gelinen kültürlere ait müzikleri ve dansları yirmi yıldır araştırarak, yeniden yorumlayan; yirmi yıl önce barış kelimesi egemenler tarafından bir tehdit olarak algılanır ve yasaklanırken yeni bir umuda kapı açmak için kendi projelerini başlatan; çabalarını bugüne kadar değişen politik koşullardan etkilenmeden, inatla ve ısrarla sürdüren; yok sayılan tüm ötekileri görünür kılarken, bu kültürlerin kendi aralarında da birbirlerini dinlemesi ve anlaması için gayret gösteren, yaşadığımız topraklardaki tüm barışseverlerin umudunu ve sesini dünyaya duyuran BGST Kardeş Türküler’e verilmesi oy birliğiyle kararlaştırılmıştır.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öcalan'ın ailesi Pazartesi İmralı'ya gidiyor

SONRAKİ HABER

Pakistan'da kiliseye intihar saldırısı: 60 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...