22 Şubat 2013 04:19

Tiyatro oyununa ‘çirkin’ saldırı

Alman Yazar Marius von Mayenburg’un yazdığı ‘Çirkin’ oyununa yönelik yayınlanan “Grup seks ve ensest ilişkiyi normal bir eylemmiş gibi gösteriyor” başlıklı haberler büyük tepki topladı.İhlas Haber Ajansından Emin Genç’in 20 Şubatta yayınladığı habere göre: “Oyunda anne ile oğlu arasında yaş

Tiyatro oyununa ‘çirkin’ saldırı
Paylaş
Erkan Araz / Sevda Aydın

İhlas Haber Ajansından Emin Genç’in 20 Şubatta yayınladığı habere göre: “Oyunda anne ile oğlu arasında yaşanan ensest ilişki çok doğal ve sıradan gösterilirken grup seks de mizah kılıfı altında sunuluyor.”

Bugüne kadar pek çok dile çevrilmiş, farklı tiyatro sahnelerinde sahnelenmiş olan Çirkin, günümüz  insanının olduğu noktayı kara mizahla eleştiriyor.

MESAJ ÇARPTIRILIYOR

Metin Belgin’in yönettiği oyuna yönelik İHA’nın servis ettiği haber üzerine İstanbul Devlet Tiyatroları Müdürlüğü bir açıklama yaptı. “Oyunumuza karşı bir karalama ve linç kampanyası başlatılmış olmasından üzüntü duyuyoruz.” diyen DT, tiyatronun en önemli misyonlarından birinin toplumda, dünyada olanları doğru ve yanlışıyla gözler önüne sererek, halkı eleştirel düşünceyle tanıştırmak olduğunu söyledi. Yapılan açıklamanın devamında, “Oyunun  bağlamından kopartılmış sahnelerinin ve repliklerinin cımbızlanıp kamuoyuna servis edilerek konusunun ve mesajının çarpıtılması, ne yazık ki genelde sanat camiasını, özelde kurumumuzu kamuoyu önünde zor duruma sokma suiniyeti taşımaktadır. Kamuoyunu yansız ve doğru habercilikle bilgilendirmenin tüm basın ve medya kuruluşlarının asıl görevi olduğunu düşünüyor, çarpık ve yanlı haber anlayışıyla tiyatronun ve kurumumuzun önünü tıkamaya kalkanları şiddetle kınıyor ve bu üzücü durumun kısa sürede telafi edileceğini umuyoruz.” ifadelerine yer verdi.


ANLAMADIKLARI HER ŞEYE KARŞILAR

BİR tiyatro oyununa yönelik böylesi bir ‘kara’ haberi okuyan tiyatro eleştirmenleri gazetemize haberle ilgili görüşlerini paylaştılar.

LANET OLSUN SİZİN HABERCİLİĞİNİZE

Üstün Akmen (Eleştirmen): Bunlar kara mizahtan falan anlamazlar. İnsanın yaşadığı toplumu ve kendisini sorgulamasına karşıdırlar, çünkü anlamadıkları her şeye karşıdırlar. Nedenini sorarsanız, hepsi birer birer ve hep beraber birer koyundan farksızdırlar. Bulundukları sürünün arkasından düşünmeksizin koşarlar. Düşünseler zaten koşmayacaklar. Dünyada olanların, toplumdaki gelişmelerin ve çelişmelerin doğrusuyla yanlışıyla eleştirilmesini kavrayamadıklarından, anlamlandıramadıklarından kendilerince sürekli anlam çıkartır ve hep korkarlar.

Bunların habercisi de böyle işte! Yansız olamazlar, haberciliği bilgilendirmek olarak değil, yandaş olmak olarak algılarlar. Lanet olsun sizin haberciliğinize de...

SAPKINLIK HABERİ OLUŞTURANLARDA

Seçkin Selvi (Tiyatro Eleştirmeni): Söz edilen sapkınlık oyunda değil, bu haberi oluşturanlarda. Eli yüzü düzgün bir oyun. İyi de oynanıyor. Çok hoş bir mesaj veriyor aslında.

Oyunu dikkatli irdelemek gerekiyor. Oyun hakkında iddia edilenler, oyunun içeriğinden uzak ve taraflı yorumlardır.

NİYE BÖYLE YAZDIKLARI ARAŞTIRILMALI

Hasan Anamur (Eleştirmen): O haberleri hazırlayanları zeka testine sokmak lazım sanırım. Niye böyle yazıyorlar onu araştırmak gerekiyor. ‘Çirkin’ bu yılın en iyi oyunlarından biri. Sahneleme, uyarlama ve bu oyuncularla dünyanın her yerinde de büyük bir beğeni toplayacak bir yaratı. Son derece etkileyici. Değerlendirmeler her halde amaçlı. Yanlış değerlendirmeler. Oyun DT’ye layık bir oyundur. Böyle yorumlar karşısında ne diyeceğini şaşırıyor insan. Bu son olay; sanatı turşusu kurulabilir, konserve edilebilir bir olgu sanan, sanatın muhafazakar olabileceğine inanan cahil cühela takımının karalamasından başka bir şey değildir. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barış: Kolay değil ama şart

SONRAKİ HABER

Büyük adliyen mi var derdin var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa