20 Nisan 2011 14:37

Sahte mühendislere dikkat

Sahte diplomayla çalışan 34 kişinin mühendislik yaptığı, üstüne üstlük Elektrik Mühendisleri Odasına (EMO) üye oldukları belirlendi. Sahte diplomalarla mühendislik yapan kişilere ise Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından denklik belgesi verilmiş.Sahte diplomayla mühendislik yapan 34 kişiyi ortaya çıkar

Sahte mühendislere dikkat
Paylaş

Sahte diplomayla mühendislik yapan 34 kişiyi ortaya çıkartan EMO, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, elektrik mühendisliği alanında eğitim yapan 68 üniversiteden mezun listeleri istediklerini, 57 üniversiteden yanıt geldiği belirtildi. EMO’ya ulaşan listelerle faaliyette bulunan mühendislerin karşılaştırıldığı ve 34 sahte mühendisin tespit edildiği belirtilen açıklamada, sahte mühendisler hakkında yasal işlemlere başlandığı duyuruldu. Açıklamada, EMO’ya mezun listelerini göndermeyen 11 üniversiteye defalarca başvurulmasına rağmen hâla bir yanıt verilmediği de ifade edildi.

‘YÖK BELGE DAĞITIYOR’

Açıklamada, sahte mühendisler hakkında “resmi evrakta sahtecilik” suçundan, suç duyurusunda bulunulduğu ve EMO ile ilişiklerinin kesildiği ifade edildi. Sahte oldukları tespit edilen bazı diplomalara YÖK Başkanlığınca denklik belgesi düzenlendiğine atıf yapılan açıklamada, “Bu da YÖK‘ün denklik belgesi düzenlerken yeterli bir inceleme yapmadığını göstermektedir” denildi. YÖK‘ün halihazırda denklik incelemesi sırasında sadece transkriptlere bakarak denklik verdiği ve diplomaların gerçekliği konusunda araştırma yapmadığı kaydedilen açıklamada, hak gaspı anlamına gelen sahte diploma ile faaliyet yürütülmesinin, “Çok ciddi ve telafisi mümkün olmayan” sorunlara yol açacağının altı çizildi.

‘MERKEZİ VERİ TABANI OLMALI’

Kamu yararının gözetilmesi, mühendislerin yetki ve haklarının korunabilmesi için; bütün mühendislerin odalara kayıtlarının yaptırılması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, üniversitelerin mezun listelerini her yıl düzenli olarak odalara iletmesinin önemine dikkat çekildi. YÖK‘ün denklik belgelerini ciddiyetle ele alması istenen açıklamada, ayrıca YÖK‘ün mühendislik mezunları için merkezi bir veri tabanı kurması ve bu veri tabanına odaların erişebilmesinin ,sorunları azaltacağına bildirildi.

‘SAHTE DİPLOMALARIN ÇOĞU KIBRIS’TAN’

Açıklamada, EMO‘ya sahte belgelerle kayıt yaptırdıkları tespit edilen kişilerin büyük bölümünün Kıbrıs‘ta bulunan üniversitelerin diplomalarını taklit ederek, denklik aldıklarının görüldüğüne dikkat çekildi. EMO’ya sahte belgelerle kayıt yaptıranlardan 9’unun Yakındoğu Üniversitesi diploması kullandığı kaydedilen açıklamada, diğer sahte diplomaların sırasıyla, 7’sinin Doğu Akdeniz Üniversitesi, 5’inin Anadolu Üniversitesi, 3’ünün Karadeniz Teknik Üniversitesi, 2’sinin Yıldız Teknik Üniversitesi ve her birinden 1’er kişi olmak üzere Bilkent, Gazi, Kocaeli, Mersin, Niğde, Sakarya, Selçuk ve Zonguldak Karaelmas üniversiteleri olduğu vurgulandı. Açıklamada, Ankara’dan 9, Antalya’dan 4, İzmir ve Van’dan 3’er, İstanbul, Muğla ve Şanlıurfa’dan 2’şer, Diyarbakır, Giresun, Hatay, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Malatya ve Mersin‘den de 1’er kişinin sahte mühendis diplomasıyla faaliyet yürüttükleri belirtildi.

ÜNİVERSİTELERE ÇAĞRI

Sahte mühendislerden bazılarının elektrik ve asansör projeleri yaptıklarının tespit edildiği ifade edilen açıklamada, EMO olarak kamuya ve gerçek mühendislere mağduriyet yaratan bu konuyu takip etmeye devam edeceklerinin altı çizildi. Mezun listelerini kendileriyle paylaşan üniversitelere teşekkür edilen açıklamada, Boğaziçi, Cumhuriyet, Erciyes, Gazi, Gaziantep, İnönü, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Mustafa Kemal, Koç, Yeditepe ve Girne Amerikan Üniversitelerine de gereken iş birliğini göstermeleri için çağrı yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Depremzede kadınlar nöbette

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Bölgeye ilişkin plan devreye sokuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...