05 Mart 2021 13:28

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı, astronot kelimesi yerine "Fezagir"i önerdi

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım'ın astronot kelimesi yerine önerisi "Fezagir" oldu.

Serdar Hüseyin Yıldırım | Fotoğraf: Resul Rehimov/AA

Paylaş

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, astranot kelimesi yerine "Fezagir" kelimesini önerdi.

Sputnik'in söyleşisine katılan Yıldırım, Türkiye Uzay Ajansının çalışmaları hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması ile astronot kelimesi yerine Türkçe bir isim arandığı hatırlatılan Yıldırım, "Benim, Orta Asya’da eskiden kullanılmakta olan bir kelime hoşuma gitmişti: Fezagir. Biraz eski bir kelime ama o da çağrışım olarak ne kadar doğru bulunur bilemiyorum" dedi.

Yıldırım, konuya çok ilgi olduğunu belirterek şunları ifade etti:

"Bu konuda Türk Dil Kurumu Başkanımız da bizi ziyarete geldi, bir görüşme yaptık. Çünkü bu hassas bir konu, dile bir kelime kazandırmak kolay bir iş değil. Millet tarafından kabul edilip kullanılması lazım. Kullanılmayan, lügatte kalan bir kelimenin pek faydası olmuyor. Binlerce teklif geldi. Açıkçası çok tatmin eden bir şeyi şu ana kadar göremedim. Ama çıkacağını düşünüyorum. Ali Kuşçu, Fatih, Alparslan gibi özel isim olmamalı. Çünkü kozmonot veya astronot kelimesi birçok ülkenin uzay insanları için kullanılan bir cins isimdir. Türk kelimesinin geçmesini de bu manada uygun görmüyorum çünkü Amerika, Rusya gibi diğer ülkelerin göndereceği uzay insanları için de bu kelimeyi kullanacağız. Benim, Orta Asya’da eskiden kullanılmakta olan bir kelime hoşuma gitmişti: Fezagir. Biraz eski bir kelime ama o da çağrışım olarak ne kadar doğru bulunur bilemiyorum."

Serdar Hüseyin Yıldırım’ın önerisi olan Fezagir kelimesi, eski Sovyetler Birliği ülkelerinden olan bazı Türki cumhuriyetlerde kozmonot yerine kullanılıyor. Kelime, Arapça kökenli "feza" ile Farsça "gîr" ekinin birleştirilmesi ile oluşuyor.

ULUSLARARASI UZAY ÜSSÜNE GİTME PLANI

Yıldırım Milli Uzay Programı'nda yer alan hedeflerden birinin de uzaya Türkiye'den birinin gönderilecek olması olduğunu belirterek bu konuda ABD ve Rusya alternatiflerinden birinin seçilebileceğini belirtti.

2023 yılı hedefinin önemli olduğunu belirten Yıldırım, "Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gitmek söz konusu olduğunda bunu yapabilen sadece ABD ve Rusya var. Önceden sadece Ruslar, Soyuz roketi ile gönderiyordu. Bu iki ülkenin temsilcileri ile de görüşüyoruz ve önümüzdeki günlerde hangi tarafla işbirliği yapacağımıza karar vereceğiz. Buradaki kriter; ülkemizin isteklerine en uygun şartları sağlayan ülke olacaktır. Bir angajmanımız yok ama takvim de bizim için önemli. 2023 yılında bunun gerçekleştirilebilmesi önem arz ediyor” dedi.

Serdar Hüseyin Yıldırım uzay çalışmaları konusunda Baykonur Uzay Üssü'nde, Kazakistan, Türkiye ve Rusya olarak üçlü bir işbirliği düşünülebileceğini de söyledi.

Kazakistan'la ikili işbirliği anlaşması imzaladıklarını, Macaristan'la anlaştıklarını, Pakistan'ı ziyaret edeceklerini belirten Yıldırım, Japonya ile de anlaşmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi. Yıldırım Rusya'dan da kapsamlı bir işbirliği planı geldiğini belirterek, “Rusya’dan gelen taslak oldukça geniş kapsamlı. Birçok kurumumuzu ilgilendirdiği için hepsiyle üzerinde çalışıyoruz. Birkaç ay içinde neticelendirip, imza aşamasına getirmeyi planlıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BİSAM'dan kadın işçi raporu | 7 metal işçisi kadından en az biri meslek hastası

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen'den çeşitli illerde eylem: Aşı nerede?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa