23 Aralık 2020 05:53
Son Güncellenme Tarihi: 23 Aralık 2020 10:57

Can Dündar'a 27 yıl 6 ay hapis cezası verildi

MİT tırları davasında yargılanan Can Dündar, 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Avukat Bahri Belen "Türkiye tarihinin önemli siyasi kararlarından biri olarak tarihe geçecektir” dedi.

Fotoğraf: İsa Terli/AA

Paylaş

MİT TIR'ları davasında yargılanan Can Dündar, "casusluk" ve "silahlı terör örgütüne yardım" iddialarından 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Evrense'e konuşan Dündar’ın avukatı Bahri Belen “Bu karar siyasi bir karardır. Can Dündar’ı yaşayan ölü ilan etme kararıdır. Türkiye tarihinin önemli siyasi kararlarından biri olarak tarihe geçecektir.” dedi.

CAN DÜNDAR’A 27 YIL 6 AY HAPİS CEZASI ALDI

MİT TIR'ları davasında yargılanan Can Dündar'a “Siyasi ve askeri casusluk” suçundan 18 yıl 9 ay, “Silahlı terör örgütüne yardım etmek” suçundan 7 yıl 21 ay hapis cezası verildi. Dündar toplam 27 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

MAHKEME: PİŞMANLIK DUYMUYOR 

Mahkeme ayrıca Dündar’ın yurtdışından yaptığı gazetecilik faaliyetlerini de hedef aldı ve “yargılama sürecinde sosyal medyadan yayınladığı videolar ve yaptığı paylaşımlar ile ‘pişmanlık’ duymadığının anlaşılması ile yeniden suç işlemeyeceğine ilişkin mahkemede olumlu kanaatin oluşmadığını” belirtti. Kararda Can Dündar’ın seçme, seçilme ve diğer siyasi haklardan yoksun bırakılmasına da karar verildi. 

"TERÖRE DESTEK VEREN ÜLKE" KONUMUNA DÜŞÜRMEK

Mahkeme “FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte yardım etme” iddiasıyla ilgili yaptığı değerlendirme de şu cümlelere yer verdi: “Sanığın suça konu haberlerinden sonra örgüt tarafından bu haberlerin eş güdümlü olarak kullanılmaya başlanılarak uluslararası arenaya taşındığı, söz konusu haberlere siyasi iktidarı gerek iç kamuoyunda gerekse uluslararası alanda ‘terör destek veren bir ülke’ konumuna düşürmek kastının yoğun olarak bulunması, böylelikle örgüte sağlanan fayda, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak cezalandırılmasına…”

Mahkeme ayrıca şu an yurt dışında olan Can Dündar’ın yakalanması ve iade edilmesi için yazı yazılmasına da karar verdi. 

DÜNDAR'IN AVUKATI BELEN: DÜNDAR’I YAŞAYAN BİR ÖLÜ İLAN ETME KARARIDIR

MİT TIR'ları davasında yargılanan Can Dündar'ın avukatları son oturuma katılmama kararı almıştı. Evrensel'e konuşan Dündar’ın avukatlarından Bahri Belen kararın siyasi olduğunu belirterek “Bu kararın bu şekilde verileceği başından belliydi. Çünkü daha evvelki heyetin daha evvelki başkanıyla şubatta bırakılmış duruşma, yeni başkanın gelmesiyle hemen eylülün başına ertelendi. Kasım ve en sonunda aralıkta duruşma görüldü” dedi. 

Daha önceki duruşmada Can Dündar’la ilgili verilen ceza ile Yargıtay’ın verdiği olası suç vasfı açısından aleyhe bir bozma olduğunun ve bu bozmanın hem eski hem de yeni CMK’ye göre sanığın beyanın alınmasını gerektirdiğini aktaran Belen “Bunun yapılması için Almanya’da bulunan Can Dündar’ın ifadesinin ve savunmasının alınması için istinabe yazılmasını istedik. Ve bu duruşmada mahkeme bunu reddetti. Biz de bunun üzerine mahkemeyi reddettik” dedi. 

"BİR ÜLKEDE HUKUK NASIL BU KADAR GÖZÜ KARA ÇİĞNENİR"

“Daha evvel ki birçok davadan da tanıdığımız başkan bu davayı bitirmek konusunda kararlıydı. Usule aykırı kararlarla belliydi. Bunu bir basın açıklamasıyla duyurduk” diyen Avukat Bahri Belen sözlerini şöyle sürdürdü: “Kararın siyasi olarak verileceğine ilişkin bütün bulguları açıkladık. Bizim yokluğumuzda bir karar verildi. Tabi bizlerin bütün bu olağanüstü koşullar içinde sonuçlara şaşırmamamız lazım ama yine de şaşırıyorum. Bir ülkede hukuk nasıl bu kadar gözü kara çiğnenir diye. Bu karar siyasi bir karardır. Can Dündar’ı yaşayan bir ölü ilan etme kararıdır. Suçlu olduğu sabit olmadan bütün mal varlıklarına el konulan kişidir Can Dündar. Türkiye tarihinin önemli siyasi kararlarından biri olarak tarihe geçecektir.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, esnafa "destek" kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

SONRAKİ HABER

Pervin Buldan ve Demirtaş'ın avukatları: AİHM'nin kararı kesin ve bağlayıcı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...