02 Ağustos 2016 06:24

Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor

Meclis'e sunulduğu belirtilen yasa tasarısıyla Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor, Cizre ve Yüksekova ise il oluyor.

Paylaş

TBMM'ye gönderilen yasa tasarısıyla Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak. Onların yerine ise Cizre ve Yüksekova merkezli iki il kurulacak.  Kürtçe ismi "Colemerg" olan Hakkari, "Çölemerik" adıyla, Kürt.e ismi Şirnex olan Şırnak ise "Nuh" adıyla yeniden yapılandırılacak.

İl yapılması planlanan her iki merkez, ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrası adeta yakılıp yıkılmıştı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bölgedeki operasyonlar sırasında büyük yıkıma uğrayan Cizre ve Yüksekova'da kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılacağını ve bu ilçelerin il yapılması gerektiğini söylemişti.

ŞIRNAK, ÖZAL DÖNEMİNDE İL YAPILMIŞTI

Turgut Özal'ın cımhurbaşkanlığı döneminde, 16 Mayıs1990'da ‘20522 tarihli’ Resmi Gazetede yayımlanan kararla o dönem Siirt’e bağlı ilçe olan Batman ve Şırnak ‘İl’ statüsüne kavuşmuştu. Bu gelişmenin ardından Şırnak’a vali atanırken, 172’inci Tugay Komutanlığı ‘Tümen’ düzeyine getirilerek "terörle daha etkin mücadele edilmesi" hedeflenmişti. O tarihte köy görünümde olan Şırnak’ta düzenlenen kutlamalara Özal da katılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon: 14 gözaltı

SONRAKİ HABER

Beşiktaş Sompo Japan'da Ufuk Sarıca dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa