28 Haziran 2016 12:54

Mısırlı öğrencilerin sınav isyanı

Mısır’da lise öğrencileri, Eğitim Bakanlığında ve sınav sisteminde geniş çaplı reform talep etti. 

Paylaş

Middle East Eye sitesinin haberine göre, yüzlerce genç Mısırlı öğrenci, başkent Kahire’deki Eğitim Bakanlığı önünde “baskıcı ve başarısız” eğitim sistemini eleştirmek için eylem yaptı. Öğrenciler, eğitim bakanının istifasını istedi. 

Mısırlı öğrenciler Tahrir Meydanı’na yürüyüşü sırasında ise polis kalabalığa plastik mermilerle saldırdı, bazı göstericileri de gözaltına aldı. Öğrencilerin ailelerinin de katıldığı eylemde, bir öğrenci velisi eğitim sisteminin adaletsizliğinin onu bu meydana çocuğuyla birlikte gelmeye ittiğini söyledi. 

Mısırlı lise son sınıf öğrencileri, üniversiteye girmek için öğrencileri sınava girmek zorundalar. Fakat sınavlar öğrencileri ezberci sisteme ittiği için hayli eleştiriliyor. Bir çok öğrenci üniversite sınavında başarılı olup, iyi bir okula girebilmek için özel ders almak zorunda kalıyor.  Lise öğrencisi Ahmed Khateeb,  “Babamın parası boşa gidiyor, sınav bütçemizi sarstı” dedi. 

SINAV ERTELENİNCE ÖĞRENCİLER EYLEM YAPTI

Öğrencilerin protestoları, bakanlığın geçtiğimiz pazar günkü sınavı ertelemesiyle başladı. Bakanlık kararın, sınav soruları ve cevaplarının sızdırılması nedeniyle verildiğini ileri sürdü.  Mısır’da üniversite sınav sorularının sızması ve sınavların ertelenmesi sıkça yaşanan bir durum. Lise boyunca özel ders alarak hazırlandıkları sınavların sorularının yine çalınıp sızdırıldığını ve bakanlığın bu konuda sınavı ertelemek dışında hiçbir şey yapamadığını gören liseli öğrencilerin öfkesi sokağa taştı. 

Mısırlı öğrenciler, adil bir sınav yapılmasının bakalığın sorumluluğunda olduğunu belirtiyor ve  bu sorumluluğu yerine getiremeyen bakanın istifa etmesini istiyor.

Öte yandan ay başında üniversite giriş sınav sorularını çalarak Facebook hesaplarında yayınladıkları gerekçesiyle üç lise öğrencisi tutuklanmıştı. 

ZENGİNLER SIZDIRILMIŞ KAYNAKLARI KULLANIYOR

Mısır Eğitim Hakkı Merkezi görevlisi Abdel Hafiz Tayel’in, Middle East Eye’e verdiği bilgiye göre, sınavın sorularının çalınması yıllardır yaşanan “son derece olağan bir durum”. Tayel’e göre bakanların, zengin ailelerin  ve üst düzey devlet yetkililerinin çocukları da bizzat bu sızdırılmış kaynaklardan faydalanıyorlar. Bu kez durumun krize dönüşmesinin ve protestolara yol açmasının nedeni ise soru ve cevapların sosyal medya aracılığıyla paylaşılması ve herkes tarafından ulaşılır olması oldu. Tayel’e göre üniversiteye giriş sınavı yıllardan Mısırlı yoksulların üniversiteye gitmek için sahip oldukları tek yol. (DIŞ HABERLER)


 

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir Anadolu Cam Sanayi’nde sözleşme imzalandı

SONRAKİ HABER

Emek ve meslek örgütleri: Demokrasi cephesinde buluşalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...