27 Haziran 2016 09:01

Soma’da bir skandal protokol daha

Soma'da 2800 işçinin tazminatını ödemek üzere el konulan malların satışını engellemek için 2. bir protokol imzalandığı ortaya çıktı.

Paylaş

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından işten atılan 2 bin 800 maden işçisinin ödenmeyen alacakları için Türkiye Maden-İş ile Soma A.Ş arasında ikinci bir protokol imzalandığı ortaya çıktı. Sendika ile şirket arasında daha önce de protokol imzalanmış ancak işçilerin alacakları ödenmemişti. Yeni protokole göre işçilerin alacakları 13 taksitle ödenecek. İlk protokolde olduğu gibi bu protokolün de işçileri oyalamak için hazırlandığı belirtildi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Biz bu filmi bir kere gördük, yine aynı film. Bu, tam bir işçiyi satma anlaşması” dedi.

TMSF DOĞRULADI

Soma A.Ş ile Türkiye Maden-İş arasında geçen yıl imzalanan protokole rağmen gerekli ödemelerin yapılmaması ve ikinci bir protokol imzalandığı iddiaları üzerine, CHP Grup Başkanvekili Özel, bilgi edinmek için  TMSF’ye başvuruda bulundu. TMSF, verdiği cevapta, sendika ile şirketin yeni bir protokol imzaladığını, bu nedenle malların satışının durdurulduğunu belirtti.

TMSF’den verilen cevapta, Soma A.Ş ile sendika arasında imzalanan ilk protokole rağmen işçilerin alacaklarının ödenmediği  bunun üzerine şirket sahibi Alp Gürkan’a ait taşınmazın satıldığı belirtildi. Cevapta, “Her ne kadar işçi taksitleri, akdedilen protokole uygun olarak Soma A.Ş. tarafından ödenmemiş ise de, kurumumuzun girişimleri sayesinde işçilerin mağduriyetinin bir nebze önlenmesini teminen 04.06.2015 ve 14.03.2016 tarihinde (protokolün Ekim, Kasım, Aralık 2015 ve Ocak 2016 taksitlerini kapsayacak şekilde) kurumumuz tarafından Soma işçilerine ödeme yapılmıştır” denildi.

18 NİSAN’DA  İMZALANDI

Soma A.Ş’nin yükümlülüklerini yerine getirmediği için işçilerin taksitlerinin zamanında ödenmediğinin belirtildiği cevapta, şirketle Maden-İş arasında 11 Haziran 2015’te imzalanan ilk protokolün 18 Nisan 2016’da ikinci bir protokol ile yenilendiği bilgisi verildi. İkinci protokolde, işçilere ilk taksitin Ağustos ayında, son taksitin ise Ağustos 2017’de ödeneceği bilgisi yer de yer aldı. Protokole göre işçilere 13 taksitle toplam 29 milyon 189 bin 818 lira ödenmesi gerekiyor.

REZİLLİKTE İKİNCİ PERDE

Özgür Özel, sendika ile Soma A.Ş’nin TMSF’nin kanunu uygulamasına engel olmak için protokol imzalamalarına karşın gereğinin yapılmadığına dikkati çekti. Yaşananları ‘Alavare dalavere” diye değerlendiren Özel, “Bu madencilerin önemli bir kısmı işsiz. Her hafta, hacizle karşı karşıya olan 10-15 madenciden telefon geliyor” dedi.

Özel, “Burada yapılan iş, TMSF’nin işverenin malını satmasını engellemeye yönelik. İşveren TMSF’ye hiçbir protokol yollamasa, TMSF işverenin malını satacak ve işçiye tazminatını ödeyecek. Sendika ikinci kez aynı numarayı çekiyor. Bu, tam bir işçiyi satma anlaşması. Hatta ben bu protokolün ilkini ortaya çıkardığımda sendika ‘Öyle bir niyetimiz yok, işçinin iyiliğini düşünüyoruz’ demişti. Soma A.Ş bir taksit bile ödemedi ve şimdi protokolü yeniliyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘ENDİŞELİYİZ’

“Biz bu filmi bir kere gördük” diyen Özel, “Rezillikte ikinci perde bu anlaşma. Bir endişemiz de şu: Soma A.Ş.’nin farklı alacaklıları var. Eskiden ilişki içinde olduğu ticari kuruluşlar, kamu ya da bir üçüncü kişi TMSF’nin el koyduğu bu malları sattırıp, alacaklarını tahsil edebilir. Bu durumda işçiler iyice mağdur olabilir, bundan endişe ediyoruz” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)


MADEN PATRONLARINA YENİ KIYAK

Soma’da 2 800 işçinin alacakları için kılını kıpırdatmayan AKP Hükümeti’nden, maden patronlarına yeni bir destek geldi. Buna göre kömür madenlerinde yapılan maaş düzenlemeleri nedeniyle işletmelere devlet desteği gelecek. Yer altı kömür işletmelerine asgari ücretin iki katı ödenmesi, çalışma sürelerinin kısalması ve yıllık izin gün sayısının artması nedeniyle oluşan maliyetler sebebiyle maden patronlarına destek verilecek. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre üretim yapılan yer altı kömür işletmesinde aylık üretimin, o ayda işletmede çalışan toplam işçi sayısına bölünmesi ile bulunan işçi başına düşen kömür miktarı olarak randıman (ton/yevmiye sayısı) değerine göre destek katsayısı hesaplanarak belirlenecek. Ruhsat sahiplerinin destekten yararlanabilmesi için ruhsat sahasında yer altı işletme yöntemi ile üretim yapması, özel hukuk tüzel kişisi olması ve ruhsat sahasında üretim faaliyetinin ruhsat sahibi şirketçe yapılması gerekecek.

Söz konusu tebliğe göre hesaplanacak destek ödemeleri, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren hesaplanarak ödenecek ve bu tarihten itibaren 5 yıl süreyle devam edecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yüzme havuzu teknisyeni klordan zehirlendi

SONRAKİ HABER

Yıldırım: Bu mutabakatla İsrail'le ilişkiler normalleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa