27 Haziran 2016 00:54

AKP, yargıyı kendisine bağlamak istiyor

‘Yargıda devrim’ olarak sunulan, ‘Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ bu hafta Meclis'te ele alınacak

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Hükümetİn, ‘Yargıda devrim’ olarak sunduğu, ‘Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ bu hafta Meclis Genel Kurulunda ele alınacak. 

Hükümetin yargıda yapmak istediği yasal düzenlemeyi değerlendiren CHP ve HDP yargı bağımsızlığının ortadan kaldırılacağı, yargının AKP’ye bağımlı hale geleceği uyarısında bulundu. CHP ve HDP hükümetin hesap vermemek için yargıda düzenlemeye gitmek istediğine de dikkat çekti.

CHP Ankara Milletvekilli ve Grup Başkan Vekili Levent Gök, Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan yasa tasarısına ilişkin şunları söyledi: “İktidar yargıyı da kendi yargısı haline getirmek istiyor. Getirilen düzenlemelerin tümü, Anayasaya aykırı. Evrensel hukuk ilkelerine aykırı, kamu yararına aykırı. Yargının sıfırlandığı bir olay tarihimizde hiçbir zaman görülmedi. Bu şekilde iktidar partisi, meclisteki çoğunluğu eliyle, yargıyı dizayn etme çabası içerisinde. Bu da yargıyla yürütmenin ve yasamanın iç içe girdiği bir ortam olur ki, kuvvetler ayrılığı prensibine tamamen aykırıdır. Son derece sıkıntılı olan bu düzenlemeler, mutlaka Anayasa Mahkemesinden dönecektir. Biz CHP olarak, hem bu kanun görüşmesinde hem de, sonraki aşamalarda her türlü hukuki çabayı ve engellemeyi göstererek, bunun yasallaşmaması için uğraşacağız. Yasallaştığı takdirde, bunu Anayasa Mahkemesine götürme çalışması içerisinde olacağız. Türkiye’nin yönetilemez olduğu bir gerçek. İktidar partisi bu gerçek içerisinde kendisinden her an hesap sorulabileceği endişesini taşıyor. Dolayısıyla bu hamleler, böylesi olasılıkları ortadan kaldırmaya yönelik telaşın devamıdır.”

‘ÇOK PANİK İÇİNDELER’

HDP Adana Milletvekili ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, demokrasi kırıntıları olan kanunların ve düzenlemelerin de ortadan kaldırılmak istendiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Çok acele ediyorlar, çok panik içindeler. Bunun nedeni de yaptıkları hukuksuzlukların farkında olmaları. Aynı zamanda bir de korku yaşıyorlar. Neden, işledikleri büyük suçların hesabını vermemek için, önce askere dokunulmazlık zırhını getirdiler.

Bu hafta da yargıyı AKP yüksek mahkemelerine dönüştürme yasası var. Önümüzdeki yasal düzenleme tam olarak bu. AKP kendi hukuk anlayışını, daha doğrusu hukuksuzluk anlayışını kural haline getirmek istiyor. Bu korkunç bir yasa tasarısı. Kuvvetler ayrılığı ilkesi açısından, demokratik işleyiş açısından ve yargının denetim görevini görebilmesi açısından kabul edilemez bir düzenleme. Hukuk devleti ölçüsü ile söylüyorum. Kuvvetler ayrılığı uzun süredir askıya alınmıştı. Kendileri de bunu ifade ediyordu. ‘Oğlan bizim kız bizim’ diye. Şimdi ise bu ‘oğlan ve kızın’ tam olarak kendilerine ait olması için bazı pürüzler var demek ki, yargıda ve yüksek yargıda o küçük pürüzleri de ortadan kaldırmaya çalışıyorlar.” 

TASARIDA NE VAR?

Meclis Genel Kurulunda görüşülecek, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısında, Yargıtay’ın daire sayısı 46’dan 24’e düşürülüyor. 22 daire, 3 yıl içinde Birinci Başkanlık Kurulunca kademeli olarak kapatılacak. Yargıtay’ın 516 olan üye kadrosu Kanunun yürürlüğe girmesiyle 300’e, boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmek suretiyle kademeli şekilde nihai olarak 200’e düşürülüyor. 
Yargıtay üyelerine Anayasa Mahkemesinde olduğu gibi 12 yıl görev süresi getiriliyor. 
Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilmek için aranan 10 yıl kıdem şartı ise 6 yıla indiriliyor. İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle vakıa denetimi istinaf mercilerince yapılacağından, Yargıtay’ın içtihat mahkemesi olarak sadece hukukîlik denetimi yapacağı belirtiliyor.  Danıştay’ın daire sayısı 17’den 10’a düşürülüyor. 7 daire, 3 yıl içinde Başkanlık Kurulunca kademeli olarak kapatılacak. Danıştay’ın 195 olan üye sayısı kanunun yürürlüğe girmesiyle 116’ya, kademeli şekilde 90’a düşürülecek. Danıştay üyeliğine 12 yıllık görev süresi getirilmekte ve bir kişiye bir defa seçilme imkanı getiriliyor. Tasarıyla hâkim ve savcı adaylarına meslek öncesi eğitim sonunda yapılan yazılı sınava ilave olarak sözlü sınav getiriliyor. 

ÖNCEKİ HABER

Meksika’da bir haftadır neler oluyor?

SONRAKİ HABER

Sesimizi duyurması en büyük destek oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...