26 Haziran 2016 20:15

İspanya’da beklenen olmadı, 'sol hükümet' mümkün görünmüyor

İspanya altı ayda ikinci kez milletvekili seçimleri için sandığa gitti. Gelenek yine bozulmadı, merkez sağ ve merkez sol partiler ilk iki sırayı aldı.

Paylaş

İspanya halkı altı ayda ikinci kez milletvekili seçimleri için sandığa gitti. Bozulması beklenen gelenek bozulmadı, merkez sağ ve merkez sol partiler yine ilk iki sırayı aldı. İki partili sistemi yıkmasına kesin gözüyle bakılan Podemos (Yapabiliriz) partisi ile Birleşik Sol (IU) ittifakı olan Unidos Podemos (Birlikte Yapabiliriz) ittifakı anketlerin işaret ettiğinden çok daha az oy alarak yüzde 21 ile 71 milletvekili çıkarabildi.

SAĞ PARTİ OYUNU ARTIRDI

Son aylarda yolsuzluk tartışmalarıyla gündemden düşmeyen iktidardaki muhafazakar sağ parti Halk Partisi (PP), sürpriz bir şekilde oylarını artırarak yüzde 33 ile 137 milletvekili çıkararak Katalonya ve Bask Ülkesi dışındaki tüm özerk bölgelerde birinci parti oldu. Oyunu düşürerek ilk defa üçüncü sıraya gerilemesi beklenen Sosyalist Parti (PSOE) ise yerini korudu, yüzde 23 ile 85 milletvekili çıkardı.

25 Aralık seçimlerinde olduğu gibi hiçbir parti mutlak çoğunluğa ulaşacak kadar oy alamadı. Seçime katılım yüzde 69,76 olurken, İspanyol medyası şimdiden PP ve PSOE’nin Büyük Koalisyon hükümeti kurabileceği tartışmasını başlattı.

Seçim öncesinde Unidos Podemos ve PSOE’den oluşacak bir “Sol Hükümet” ihtimali üzerinde durulurken yüzde 90’ından fazlası sayılan oylar bu iki partinin milletvekili sayısının mutlak çoğunluğa ulaşmasına izin vermedi.

PODEMOS’TAN İLK AÇIKLAMA

Podemos’tan yapılan ilk açıklamada “Sonuçlar Podemos için de İspanya için de kötüdür” denildi.

1978’den bu yana İspanya’da iktidar Halk Partisi (PP) ile Sosyalist Parti (PSOE) arasında gidip geliyordu. 25 Aralık 2015 seçimlerinde ilk defa iki parti de mutlak çoğunluğa ulaşamamış “iki partili sistem yıkılıyor” tartışmaları başlamıştı. Partiler koalisyon hükümetinde anlaşamayınca seçimlerin yenilenmesine karar verilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

UEFA, Euro’ların grup aşamalarını nasıl mahvetti?

SONRAKİ HABER

Meksika’da bir haftadır neler oluyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...