27 Haziran 2016 00:53

‘Bağımlı olma özgür ol’

26 Haziran Dünya Madde Bağımlılığı ile Mücadele Haftası'nda Diyarbakır’da madde kullanımının önüne geçmeyi amaçlayan bir dizi etkinlik yapılıyor.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

26 Haziran Dünya Madde Bağımlılığı ile Mücadele Haftası sebebiyle Diyarbakır’da madde kullanımının önüne geçmeyi amaçlayan bir dizi etkinlik yapılıyor. Hevra Destek Merkezi’nden Fırat Düzgün, Diyarbakır’da madde deneme sıklığının kent nüfusunun yüzde 5.4 oranında olduğunu ve bu rakamın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çekerek, etkin çabalar sonucu madde bağımlılığının önüne geçmeyi hedeflediklerini anlattı. 

26 Haziran Dünya Madde Bağımlılığı ile Mücadele Haftası nedeniyle kentte madde bağımlılığının önüne geçmek için çalışan ve bu konuda bilimsel araştırmalar yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle kurulan Hevra Destek Merkezi’nden Fırat Düzgün’le konuştuk.  

Düzgün, 2015 yılında yaptıkları araştırma verilerine göre Diyarbakır’da madde deneme sıklığının kent nüfusunun yüzde 5.4 oranında olduğunu, madde bağımlılığının ise Türkiye genelinde yüzde 1.5 civarında olduğunu, bu oranın sadece Diyarbakır’da yüzde 1.4 olduğunu kaydetti. 

‘SİGARA İÇME ORANI DA FAZLA’

Diyarbakır’da madde kullanımının vahim boyutlara ulaştığını anlatan Düzgün, madde kullanımının özellikle Yenişehir, Bağlar, Kayapınar ve Sur’da yoğunluklu olduğunu belirtti.  Düzgün, ’’Diyarbakır’ın Türkiye’de sigara içme oranının en fazla olduğu il olması madde kullanımını  etkileyen faktörlerden biridir. Sigara kullanan kişinin kullanmayana oranla maddeyi deneme olasılığı da daha yüksek olduğundan sigaradan sonra geçiş maddesi genellikle esrar oluyor” dedi. 

Düzgün, Diyarbakır’da madde deneme yaş oranının ise 15, 16 olduğunu, 20’li yaşlarda ise gençlerin bağımlı olduğuna dikkat çekti. Düzgün, çalışma yürüttükleri pilot bölgelerde yaşam alanlarında ciddi sıkıntılar olduğunu fark ettiklerini, gençlerin gidebilecekleri sosyal yaşam alanlarının olmamasından dolayı yerel yönetimlerin daha etkin bu sürece dahil olmaları gerektiğini vurguladı. Hevra’ya bugüne kadar 190 kişinin başvurduğunu söyleyen Düzgün, 97 kişiyi tedavi merkezine yolladıklarını ve çok sayıda kişiye psikolojik destek ve terapi uyguladıklarını söyledi. 

HEDEF 13 BİN 500 BAĞIMLIYA ULAŞMAK

Düzgün, hafta dolayısıyla ‘’ayık ol’’ başlığıyla bir kampanya düzenlediklerini söyledi. Kentte stantlar açarak 25 bin adet Türkçe-Kürtçe broşür dağıttıklarını belirten Düzgün, “Ayık ol”u bağımlıların madde almadıkları zaman kullandıklarını ifade etti. Diyarbakır’da AMATEM  gibi madde bağımlılarının tedavi olabileceği merkezlerin olmamasını da eleştiren Düzgün, “Bağımlı olma özgür ol” sloganıyla yürüttükleri kampanyayla kentteki yaklaşık 13 bin 500 bağımlı için çabalarını sürdüreceklerini kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

DBP: Demokrasi hamlesine ihtiyaç var

SONRAKİ HABER

İngiltere meclisi ikinci referandumu görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...