26 Haziran 2016 15:52

Elmascanlar anısına ‘Barış kütüphanesi’ açıldı

10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitiren Gülhan Elmascan ve eşi Yılmaz Elmascan anısına İzmir’de "Barış Kütüphanesi" kuruldu.

Paylaş

10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitiren Eğitim Sen üyesi Gülhan Elmascan ve Birleşik Taşımacılık Sendikası üyesi eşi Yılmaz Elmascan şahsında katliamda yaşamını yitiren 101 kişi anısına kütüphane kuruldu. “Gülhan-Yılmaz Elmascan Barış Kütüphanesi” adı verilen kütüphane Çiğli Belediyesi tarafından açıldı. Açılış etkinliğine katliamda yaşamını yitirenlerinin aileleri, sendika, meslek odası ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş da katıldı. 

‘ACIMIZ İLK GÜNKÜ GİBİ’

Açılışta ilk olarak konuşan Gülhan Elmascan’ın babası Yusuf Can, acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu ama inadına barış demeye devam edeceklerini söyledi. Ankara’ya barışı haykırmak için gittiklerini belirten Can, “Bugün de barış diyoruz. Katiller ne kadar katlederse etsin biz yine barışı savunacağız, ‘İnadına barış’ diyeceğiz. “Ülkenin tamamını yakmak isteyenlere karşı birlikte mücadele etmek zorundayız” diyen Can, barış düşüncelerini her alanda haykırmaya devam edeceklerini ifade etti. Katliamda yaşamını yitiren Birleşik Taşımacılık Sendikası avukatı Uygar Coşgun’un eşi 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Dava dosyasına dair bizim bütün taleplerimiz geri çevriliyor. Diğer taraftan idari yargıda da tazminat davalarımız var, bunlarla ilgili adli taleplerimiz de reddedilerek maalesef bu haklarımıza da engeller konuluyor. Neredeyse bizi suçlu ilan edecekler. Orada olup barış istemek suçmuş gibi davranıyorlar. Bizim mücadele etmekten başka çaremiz yok. Safları sıklaştırıp adalet istiyoruz diyeceğiz” dedi. 

KATLİAMLARA KARŞI BİRARAYA GELMELİYİZ

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ise, katliamlara karşı bir araya gelmek zorunda olduklarını ifade ederek, “Biz ayrı ayrı durduğumuz sürece birtakım karanlık eller Suruç’ta ve Ankara’da olduğu gibi katletmeye devem edecek. Ülkeyi kan gölüne çevirerek karanlığa sürüklediler. Bu karanlık projeleri hepimiz görüp, uyanmak zorundayız. Barış için bir araya gelmeliyiz” dedi. BTS Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan da, “10 Ekim’de yaşamını yitirenlerin Emek, demokrasi mücadelemizde, kimse ölmeye ne kadar sürdüreceğiz. Bizden bekledikleri tek şey birbirimize kenetlenerek barış mücadelesini güçlendirmek” dedi. BTS Genel Başkanı Uğur Yaman da,  Gülhan ve Yılmaz’ın güler yüzlü olduğunu ve 10 Ekim mitingine de güler yüzle geldiğini anlatarak, “Bizden tek istedikleri bu ülkede bu coğrafyada barış ve kardeşliği getirinceye kadar mücadele etmemiz. Onlara sözümüz ve borcumuz var, Barış’ı getirene kadar mücadele edeceğiz” dedi. 

ORTAK ZEMİNDE GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİRMELİYİZ

Açılışa katılan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan bombaların asıl sahiplerini ve bombanın pimini çektirenleri tanıdıklarını vurgulayarak, “Bu insanlar kendi iktidarlarının geleceği için ülkenin geleceğinden vazgeçenlerdir. Önümüzde devletin organize suçu vardır. Bizlere düşen görev emek, demokrasi ve barış mücadelesini ortak zeminde gücümüzü birleştirip ileriye götürmektir” diye konuştu. Katliamı yapanlardan adalet önünde hesap sorana kadar mücadele edeceklerini ifade eden Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da, “Perde arkasındaki siyasiler hesap verene kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, 20 Temmuz’da gerçekleşen Suruç Katliamı’nın savaşın başlangıcı olduğunu vurguladı. “Saray savaşı başlatmıştır bu savaşı durdurmak için, ‘Savaşa inat barış hemen şimdi dedik” diyen Özgen, katliamın sorumlularını adalet karşısına çıkaracaklarını vurguladı. CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da, “Bu ülkenin her bir noktasında direnen halkın, faşizme karşı, zulme karşı ve barış karşıtı uygulamalarına karşı direnen halkın bir gün kendilerini sonunu getireceğinden korktular” diyerek AKP iktidarına tepki gösterdi. 
(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mahalleli çukurları fındıkla kapattı!

SONRAKİ HABER

Antalya Eğitim Sen tiyatro topluluğundan dayanışma 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...