26 Haziran 2016 12:41

Polis İstiklal’de gökkuşağı renklerine saldırdı

14. LGBTİ Onur Yürüyüşü iptal edilip İstiklal Caddesi'ndeki sokaklarda bir araya gelme kararı üzerine polis İstiklal Caddesi’ni abluka altına aldı.

Paylaş

14. LGBTİ+Onur Yürüyüşü’nün valilik tarafından yasaklanması sonrası “İstiklal Caddesi’nin her köşesine dağılıyoruz” sloganıyla dün  Taksim’de biraraya gelen LGBTİ’lere polis saldırdı. LGBTİ’yi temsil eden gökkuşağı bayraklarını taşıyanlar polis şiddetinin hedefi oldu. 

GAZETECİLER DE GBT KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ

Onur Haftası Komitesi’nin çağrısı üzerine LGBTİ’ler İstiklal caddesinin farklı sokaklarında biraraya geldi. Polis ise sabah saatlerinden itibaren Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nin her sokağını ablukaya aldı. Sokaklar barikatlarla kapatıldı. Sokaktakilere ise GBT kontrolleri yapıldı. Eylemi takip etmek isteyen gazeteciler de GBT kontrolünden geçirildi. 

ARA SOKAKLARDA TOPLANANLARI POLİS DAĞITIYOR

 

Ara sokaklarda toplananlari polis kovalayarak dağıtıyor.  İpek Sokakta toplanan grubu kovalayan polis, grubu Cihangir tarafına doğru sürdü. Polis 'Bir daha bu taraflara gelmeyin' diyerek İstiklali ve ara sokakları boşaltmaya çalışıyor

HDK BİNASINDAN GÖKKUŞAĞI RENKLERİNDE BAYRAK ASILDI

Eylem sırasında HDK İstanbul İl Bürosundan gül ve konfeti eşliğinde gökkuşağı bayrağı sarkıtıldı. LGBTİ örgütlerinin hazırladığı basın açıklaması da HDK binasında yapıldı. Bu esnada binanın bulunduğu sokakta toplanan kalabalık alkışlarla açıklamaya destek oldu. Ancak polis toplanan kalabalığa biber gazıyla saldırdı. Müdahalenin devam ettiği sırada bayrağın sarkıtıldığı HDK İl binasının altında bulunan bir dükkandan bayrağın bir kısmı kesilerek yere atıldı. LGBTİ'lere yönelik müdahaleyi protesto etmek isteyen bir kadın gökkuşağı şemşiyesi açarak eylem yaptı. Elinde şemsiyesi bulunan kadına yaklaşan bir kişi "Sapık mısınız” diye sorunca polis bu kişiyi olay yerinden uzaklaştırdı. Bu sırada gökkuşağı bayrağı açan bir kişi de polis tarafından yaka paça gözaltına alındı. 

Tünel Meydanı’nda da gökkuşağı bayrağı açmak isteyen başka bir kişi daha polis tarafından gözaltına alındı. Almanya Federal Meclis Üyesi Volker Beck ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Terry Reintke'nin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.  Polis, “Bir daha bu taraflara gelmeyin” diyerek İstiklal caddesi ve ara sokaklarda toplanan en küçük grubu bile dağıttı. Yine yüzünü gökkuşağı bayrağının renklerine boyayanlara da polis, “Suratınız silin yoksa caddeye giremezsiniz” dedi. Öte yandan gözaltına alınanların GBT kontrolü sonrası serbest bırakıldığı belirtildi.

'TOPLUMUN DEĞİL İKTİDARIN HASSASİYETİ'

HDK binasından yapılan açıklamada Onur Yürüyüşü'nün yasaklanmasının toplumun hassasiyetinden değil iktidarın hassasiyetinden kaynaklandığı vurgulandı. Açıklamada, "Toplum bizden başkası değildir. Yasaklanan, bizim, bu dünyanın onurlu insanlarının varoluşunu, taleplerini, barışa, adalete ve eşitliğe dair özlemlerini duyurma çabasıdır. Yürüyüşümüzün yasaklanması, sesimizin duymasını engellemek için yapılan başarısız bir çabadır" dendi. LGBTİ'lerin Türkiye ve dünyanın her yerinde baskı ve saldırılara rağmen varolduğunun belirtildiği açıklamada, "İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Antep'te, Amed'de, Meksika'da, Bangladeş'te, Orlando'da öldürülüyor ve tekrar doğuyoruz. Biz hep varolacak, varoluşumuzu hep haykıracak ve varoluşumuzdan hep onur duyacağız" dendi. Açıklamada son olarak LGBTİ'lere kişisel, siyasal ve sosyal haklarının güvence altına alınması, anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin yer alması için mücadeleye devam edecekleri ifade edildi. 

İmam Adnan Sokak’ta ise toplanan kitleye polis gazla saldırdı
 

AB parlamenteri  Terry Reintke tünelde gözaltına alındı polis kimlik kontrolü sonrasında serbest bırakacağını açıkladı.

Polisin GBT sorgulaması sürüyor.

Öğüt sokakta bulunan İstanbul LGBTİ Derneği'nde gökkuşağı bayrağı asıldı

Miss Sokakta bekleyen yaklaşık 50 kişilik LGBTİ grubuna polis ‘Dağılın yoksa  müdahale edeceğiz” diye anons yaptı. Bunun üzerine LGBTİ ler ‘nerdesin aşkım burdayım aşkım’ sloganları ve zılgıtlarla karşılık verdi

Gözaltıların bi kısmı Vatan Emniyet’e götürüldüğü bildirildi.

‘EMNİYETİN ÇAĞRISINA UYUYURUZ: DAĞILIYORUZ’

Geçtiğimiz hafta 7. Trans Onur Yürüyüşü’ne saldıran polis “Lütfen dağılın ve hayatın normal akışına dönmesine izin verin” çağrısı yapmıştı.  İstanbul Valiliğinin de 14. LGBTİ+Onur Yürüyüşü’ne izin vermemesi üzerine Onur Haftası Komitesi de “Biz de bu çağrıya (polisin çağrısı) riayet ediyoruz: 26 Haziran Pazar günü, İstiklal Caddesi’nin her köşesine dağılıyoruz. "Hayatı 'normal' akışına döndürmek" için Pazar günü Beyoğlu'nun her sokağında, her caddesinde birbirimize kavuşuyoruz” diyerek yürüyüşün formatını değiştirdiklerini duyurmuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Paralel yapı iddiasıyla 15 polise tutuklama istemi

SONRAKİ HABER

Şüpheli otobüsün yolcuları Ebu Hanzala'ya yakın isimlermiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...