26 Haziran 2016 11:59

Van’da kayyım ve Lice’deki orman yangınlarına karşı çağrı

Van’da DBP Van İl Örgütü,  Lice’de ormanların yakılmasını ve belediyeler kayyum atanmasına yönelik çalışmaları protesto etti.

Paylaş

Fegiyê Teyran parkında düzenlenen basın açıklamasına DBP ve HDP yöneticileri, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Barış Anneleri Meclisi Üyeleri, KJA Aktivistleri de katıldı.

Açıklamayı okuyan DBP Parti Meclisi (PM) Üyesi Metin Kutaz, devletin 40 yıldır Kürt coğrafyasında yakılmadık köy, yıkmadığı kasaba, yakmadığı  orman bırakmadığını dile getirdi. 21 Mart 2013 tarihinde Abdullah Öcalan tarafından başlatılan ve iki buçuk yıl süren çözüm sürecini bitirdikten sonra yeniden eski yöntemlere geri dönüldüğünü söyleyen Kutaz, “Dünyanın bir çok noktasında böylesi meselelerde ilerleme kaydedilirken Türkiye Devleti şu an da 90’lı yılları bile aşan yöntemlerle halkımıza saldırıyor. Dün basına yansıdığı gibi dünyanın en geri kalmış ülkelerinden biri olan Kolombiya bile FARC örgütüyle sorunlarını masada çözerken, kendisine muasır medeniyeti hedef aldığını söyleyen Türkiye Cumhuriyeti’nde ise hala insanlar sokak ortasında infaz ediliyor, gözaltında kaybediliyor.  Tüm dünyanın gözü önünde bir katliam politikası yürütülüyor” dedi.

‘FAŞİST ZİHNİYETİN POLİTİKALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

AKP hükümetinin Cizre’yi, Sur’u, Silopi’yi, Nusaybin’i, Gever’i , İdil’i  adeta haritadan silercesine yerle bir ettiğini kaydeden Kutaz, “Bir yılda binlerle telaffuz edilen can kaybıyla da yetinmeyen AKP hükümeti, şimdi yeni bir katliam senaryosunu devreye koydu. İnsanı, kenti yok eden AKP hükümeti şimdi Kürt coğrafyasının doğasına yönelik bir saldırı başlattı. Diyarbakır’ın Lice ilçesi ve çevresinde başlatılan askeri operasyonlarla yeni bir katliam hedefleniyor. Buradan çağrımız insanımızı ve doğamızı hedefleyen bu saldırılara son verilmesidir. ‘Taş üstünde taş, baş üstünde baş kalmayacak’, ‘Ya baş eğeceksiniz, ya baş vereceksiniz’ diyen faşist zihniyetin bu politikalarına asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

‘HALKIN İRADESİ ZORLA GASPEDİLMEK İSTENİYOR’

Konuşmasında gündemde ki önemli konuların başında gelen  DBP’li belediyelere kayyum atanmasına ilişkin hazırlıklara da değinen Kutaz, “30 Mart 2014 yerel ve 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde DBP ve HDP karşısında ağır bir yenilgi alan AKP hükümeti şimdi  halkın iradesini zorla gasp etmek istiyor.  Önce milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran AKP hükümeti, şimdi de yerel seçimlerde il ve ilçelerimizde yüzde doksan gibi yüksek bir oranla belediyeleri kazanan  partimize, belediye başkanlarımıza karşı bir linç kampanyası yürütüyor. Her fırsatta ‘Milli iradeye saygılı olun’ diyerek kendisine oy verenleri hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  maalesef konu Kürtler olduğunda ‘Ben sandık sonuçlarını tanımam’  gibi faşist bir tutum içine giriyor” şeklinde konuştu.

‘BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE KAYYIM ATAMA YOLLARI ARANIYOR’

Kürt halkının bu belediyeleri kolay kazanmadığını belirten Kutaz, “Sandıkta yapamadıklarını bir Kenan Evren  ürünü olan Kayyım uygulamasıyla kırmaya çalışıyorlar. Van’da 4 ilçeye kayyım atayacağını dolaylı yollardan kamuoyuna sızdıran AKP hükümeti, şimdi Van Büyükşehir Belediyemize de kayyum atayabilmenin yollarını arıyor. İşte bu nedenle son olarak Van Büyükşehir Belediyesi VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu, Destek Hizmetleri Başkanı Meknun Hatipoğlu ve bir müdürümüz, İçişleri Bakanlığı tarafından hukuksuz bir biçimde görevden alınmıştır. Bu bizim açımızdan kabul edilebilir bir durum değildir. Bugüne kadar sadece halkımıza hizmet etmiş, önemli çalışmalar yürütmüş olan belediyelerimize karşı başlatılan bu linç kampanyasına bizlerde demokratik etkinliklerimizle cevap vereceğiz” dedi.

Kutaz, halkı ve demokratik kamuoyunu saldırılara karşı mücadeleye çağırdı. (Van/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Lice’de ‘yangın’ büyüyor

SONRAKİ HABER

Otobüs saldırganı adliyede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa