26 Haziran 2016 11:30

Lice’de ‘yangın’ büyüyor

Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki askeri operasyon devam ederken dağlık alanlardaki yangın da giderek büyüyor.

Paylaş

Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki askeri operasyon devam ediyor. Binlerce askerin katıldığı operasyonda şiddetli çatışmalar yaşanıyor. TSK, yaptığı açıklamayla Lice’de 2 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Dağlık alanlardaki yangın ise giderek büyüyor. Diyarbakır’dan ilçeye gitmek isteyenlere de Valilik yasak getirdi. İlçeye gidişe izin verilmiyor.

39 köyde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından başlayan geniş çaplı operasyonda TSK dün sabah saatlerinde 2 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Binlerce askerin katıldığı operasyonda Banê Dera, Entax, Cımar köyleri ile Çeme Zixor’un kırsalında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Alanda yoğun helikopter hareketliliği yaşanırken, bölgeden şiddetli patlama ve silah sesleri yükseliyor.

Lice’de kırsal alanda 3 gün önce çıkan yangın yeniden şiddetlendi. Bölge ateş çemberine dönmüş durumda. Yangında, binlerce dönümlük arazi ile birlikte bağ ve bahçede küle döndü. Yer yer top atışlarının da yapıldığı Cudi Dağı’nda, Gilindor, Gundikê Remû, Cifanê ve Akêt köyleri de yangın tehlikesi ile karşı karşıya. 

Yine Cudi Dağı’nın eteklerinde ve köylerin kırsal kesimlerinde bulunan maden ocaklarında çalışan yüzlerce işçi, yangın tehlikesi altında. 

Şırnak’tan göç ederek Gilindor, Gundikê Remû, Cifanê ve Akêt köylerine yerleşen yurttaşların yangına müdahale girişimleri ise Balveren Milli Karakol Komutanlığı’ndan yapılan top atışları ile engellenirken, köylerin kırsal kesimlerinde bulunan bir çok bağ ve bahçede küle dönmüş durumda. 

Yangın yayılarak devam ediyor.

Konuya ilişkin DİHA’ya konuşan Diyarbakır Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü’nden bir yetkili, ekiplerinin bölgede hazır bulunduğunu, ancak askerlerin güvenlik gerekçesi ile yangına müdahale etmelerine izin vermediğini savundu.


LİCE’YE GİTMEK İSTEYEN HEYETE GÖZALTI TEHDİDİ

AralarInda HDP Milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Nursel Aydoğan, DTK, DBP ve HDP yönetici ve üyelerinin de bulunduğu çok sayıda yurttaş operasyonların devam ettiği Lice’ye gitmek istedi. Mermer Karakolu önünde araçları durdurarak heyetin gidişine izin vermeyen polis ve jandarma özel harekat, ısrarcı oldukları takdirde gözaltı yapacaklarını söyledi.

Lice’deki operasyonlara tepki gösteren çok sayıda yurttaş sabah saatlerinde araçlarla Lice’ye doğru hareket etti. Diyarbakır çıkışında bulunan Özel Harekat Şube Müdürlüğü önünde durdurulan araçlara çeşitli gerekçelerle cezalar yazıldı. Bir süre burada tutulan yurttaşlar daha sonra yola çıktı. Araçlar bu kez Mermer’de özel harekat polisleri ve  jandarma özel harekatın bulunduğu karakol önünde durduruldu. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Lice için basın açıklaması ve eylem gibi etkinliklerin yasaklandığının bildirildiği heyete gidişlerine izin verilmeyeceği söylendi. HDP Milletvekili Nursel Aydoğan, “Bizler Lice’de neler olup bittiğine dair bilgi almak ve kamuoyuna açıklamak istiyoruz” dedi. Özel harekat polisleri ısrarcı oldukları takdirde gözaltı yapmakla ve müdahale etmekle tehdit etti. Yurttaşlar arasında bulunan yaşlılar ve barış annelerinin can güvenliği için müdahale edilmemesini belirten Aydoğan, basın açıklaması yapacaklarını söyledi. Burada konuşan Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, “AKP Hükümeti tarafından düşmanca bir yaklaşım söz konusudur. Bizler orada neler yaşandığına dair bilgi edinmek durumundayız. Şu an engellendik ama biz bir şekilde Lice’ye girerek orada yaşananları kamuoyuna açıklayacağız” dedi. Açıklamanın ardından bir süre burada bekleyen yurttaşlar daha sonra geri döndü.

Öte yandan gazetecilerin de Lice’ye gitme talebi de olumsuz sonuçlandı. Polisler gazetecilere de yasak uygulandığını söylerken, Ankara’dan gelen Kanal D ve Show TV ekiplerinin geçişine izin verildi. Gazeteciler “Türkiye’de sadece iki kanal mı var” şeklinde duruma tepki gösterdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

LYS ‘maratonu’ sona erdi

SONRAKİ HABER

Van’da kayyım ve Lice’deki orman yangınlarına karşı çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...