25 Haziran 2016 09:55

BES: 2 ayda 5 kamu emekçisinin memuriyetine son verildi

KESK'in 29 Aralık'ta yaptığı iş bırakma eylemine katılan 2 üyesine daha memuriyetten men cezası verildi.

Paylaş

KESK'in 29 Aralık'ta yaptığı iş bırakma eylemine katılan Adıyaman İl Temsilcilik Yönetim Kurulu üyesi Mahmut Torun ve sendika üyesi Cafer Özçalkap 'memuriyetten men' cezası verildi. BES Genel Başkanı Fikret Aslan, 2 ayda sendikalarına üye 5 kamu emekçisinin memuriyetine son verildiğini dile getirdi.

KESK, DİSK ve TMMOB'un 29 Aralık 2015 tarihinde “sokağa çıkma yasaklarını ve savaş hali”ni protesto etmek için gerçekleştirdiği 1 günlük iş bırakma eylemi sonrası  kamu emekçilerine yönelik soruşturmalar başlatılmıştı. Adıyaman'da gerçekleşen basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle  BES Adıyaman İl Temsilcilik Yönetim Kurulu üyesi Mahmut Torun ve sendika üyesi Cafer Özçalkap hakkında başlatılan idari ve adli soruşturma sonrası Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilen BES üyeleri hakkında karar çıktı. 24 Haziran günü gerçekleşen Disiplin Kurulu toplantısında iki BES üyesinin 'memuriyetten men' cezası almalarına karar verildi.

'AKP'YE BAĞLI MEMUR YARATILMAK İSTENİYOR'

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Merkez Yönetim Kurulu, memuriyetlerine son verilen Mahmut Torun ve Cafer Özçalkap ile birlikte BES Genel Merkezi'nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Üyelerinin adığı “Memuriyetten men” cezasına tepki gösteren Fikret Aslan, üyeleri hakkında yargı sürecinin devam ettiğini belirterek, haklarındaki suçlamaların kesinleşmediğini itiraz etmelerine rağmen “savcının iddianamesine inanmayacağız da neye inanacağız” cevabını aldıklarını söyledi. Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Mücadelemizin bastırılması için her türlü baskı araçları devreye konulmuş, hukuk askıya alınış, Cumhurbaşkanının talimatı doğrultusunda çıkartılan 'Biat' genelgesi sonrası kamuda adeta bir cadı avı başlatılmıştır. Asli görevini unutulan, yargı mensupları, valiler, kaymakamlar, kurum yöneticileri adeta birbirleriyle rekabet halinde bu cadı avının figüranı haline gelmiştir.”
Aslan son iki ayda sendikalarının üyesi 5 kamu emekçisinin “memuriyetten men” cezası aldığını belirtti. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü  ile ilgili basın açıklamasını okuduğu gerekçesiyle Adıyaman İl Temsilciliği Yönetim Kurulu üyesi Tülay Ersönmez'in Kastamonu'ya sürgün edildiğini ifade eden Aslan, “Türkiye'nin her tarafında okunan bidirinin Adıyaman'da suç olarak görülmesi, neredeyse adı IŞID'le birlikte anılan Adıyaman'da, kadın sorunuyla ilgili bir konuda yaşanan tahammülsüzlük IŞİD zihniyetidir” dedi. Üyelerinin işe iade edimesi gerektiğini söyleyen Aslan, “Sendikal faaliyetlerimizi yargılamaktan vazgeçin” dedi.

'KANUNLARI ÇİĞNİYORLAR'

Memuriyetten men cezası alan Adıyaman İl Temsilcilik üyesi Mahmut Torun, sendikalara yönelik son dönemde artan baskıya dikkat çekti. Sendikalarının 29 Aralık'ta sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için aldığı karar gereğince alanlara çıktıklarını kaydeden Torun, eylemin sendikalar yasası gereğince yasal bir eylem olduğunu belirtti. Devletin kanunlarını yöneticilerin kendilerinin çiğnediğini söyleyen Torun, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. “Kimse ellerini sıvazlayıp beklenti içerisine girmesin, kimse başımızın önümüze düşmesini beklemesin, sendikamızı yaşatmaya devam edeceğiz”dedi.

'EMEKÇİLERİN SENDİKALARLA BAĞLARI KOPARILMAYA ÇALIŞILIYOR'

Cafer Özçalkap da, büyük bir hak ihlali yaşadıklarını belirtti. Savcılığın bir iddiası sonrası talimatla kendilerine ceza verildiğini kaydeden Özçalkap, hem ulusal hem de uluslararası alandaki yasaların ihlal edildiğini belirtti. Özçalkap, emekçilerin sendikalarıyla bağlarının koparılmaya çalışıldığını söyleyerek buna izin vermeyeceklerini söyledi. Özçalkap, “Bu keyfi uygulamaları asla kabul etmeyeceğiz, emekçilere karşı bir saygıları yok, emekçiyiz, emeğimize sahip çıkacağız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

İtalya basını: Sneijder, Inter'e dönmek istiyor

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri, Hurşit Külter'i sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...