24 Haziran 2016 16:43

Barış Bloku, Fincancı için cezaevi önünde açıklama yaptı

Barış Bloku üyeleri, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne konulan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya destek için cezaevi önünde açıklama yaptı.

Paylaş

Barış Bloku üyeleri, Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan "nöbetçi genel yayın yönetmenliği" kampanyasına katıldığı için tutuklanarak Bakırköy Cezaevi'ne konulan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya destek olmak için, cezaevi önünde eylem yaptı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, CHP Milletvekili Ali Şeker, TGS, DİSK Basın-İş yöneticileri ile Cumartesi Anneleri'nin de katıldığı eylemde, "Şebnem, Erol, Ahmet yalnız değildir", "Barış ve hakikatin sesi susturulamaz", " Gazetecilik suç değildir" yazılı pankartlar açıldı. Fincancı, Önderoğlu ve Nesin'in fotoğraflarının taşındığı eylemde, " Özgür basın susturulamaz" sloganları atıldı.

'TÜRKİYE, UTANÇ VERİCİ DURUMDA'

Dayanışma eyleminde ilk olarak Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire konuştu. Deloire, "Etrafa bakıyorum da Erol nerede diye soruyorum" diyerek sözlerine başladı ve Türkiye 'de giderek yok olan basın özgürlüğünü savunmak için Türkiye'ye geldiklerini söyledi. Türkiye'nin ifade ve basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 151'inci sırada olduğunu hatırlatan Deloire, bu durumun utanç verici olduğunu vurguladı. Türkiye'deki hak ihlallerine karşı gazetecilerle ve aydınlarla dayanışmayı sürdüreceklerini altını çizen Deloire, " Hepimiz Şebnemiz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

'İKTİDAR, ÖLÜMÜ KUTSUYOR'

Deloire'in ardından söz alan TGC Başkanı Turgay Olcayto, bu tutuklamalarla ve baskılarla Türkiye'nin giderek itibar kaybettiğine işaret etti. Şu an Bakırköy Kapalı Cezaevinde tecritte tutulan bilim insanı Şebnem Korur Fincancı'nın Türkiye'nin yüz akı olduğunu hatırlatan Olcayto, ödüllendirilmesi gereken Fincancı'nın cezalandırıldığını belirti. Cezaevinde 39 gazetecinin bulunduğuna dikkat çeken Olcayto, "Bu kadar iktidar gelip geçti ama böyle baskıcı iktidar hiç görülmedi" dedi. CHP İstanbul Milletvekilli Ali Şeker ise, " İktidar hırsları için ölümü kutsuyorlar, kim muhalefet ederse içeriye atıyorlar" dedi. Şeker, ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

'SAVAŞ DIŞINDA BİR SESE TAHAMMÜLLERİ YOK'

Konuşmalar ardından Barış Bloku adına açıklamayı Barış Bloku Eş Sözcüsü Bahadır Altan okudu. Bölge illerinde gerçekleşen yıkımı, kıyımı gösteren her kim ise terörist ilan edildiğini belirten Altan, terörist ve suçlu ilan edilenler arasına gazeteciler ve aydınların da yer aldığını hatırlattı. "Gazetecilerin suçu büyük, suç aletleri etkili, cinayetleri gören gözleri, yazacak cesur kalemleri var" diyen Altan, bu nedenle gazetecilerin susturulup, hapse atıldığını kaydetti. "Savaştan beslenen iktidarın, attığı savaş naraları dışında bir sese tahammülleri yok" diyerek sözlerini sürdüren Altan, "Arkadaşlarımızın ellerine vurulan kelepçeler bizim ellerimizi birleştirdi" diyerek Fincancı'ya polisin yaptığı tehdide istinaden AKP'ye "Tutuklanmanız için engel yoktur" dedi.

'BİAT ETMEYECEĞİZ'

Altan, şöyle devam etti: "Omuz omuza kuracağımız barikatı aşamayacaksınız. Çünkü barış içinde onurlu bir yaşam hayalimiz var bizim. 'Çöktürme' planlarınız boşa çıkacak. Biat etmeyeceğiz ve asla boyun eğmeyeceğiz" (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas lideri Halid Meşal'i kabul etti

SONRAKİ HABER

Lice'de gözaltına alınan 80 kişi karakola götürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...