24 Haziran 2016 09:18

Avrupa Birliği, İngiltere'nin kararını tartışıyor

İngiltere’de halk oylamasında AB üyeliğinden çıkma kararı alınması Avrupa Birliği ülkeleri arasında panik yarattı.

Paylaş

İngiltere’de halk oylamasında AB üyeliğinden çıkma kararı alınması Avrupa Birliği ülkeleri arasında panik yarattı. Art arda açıklamalar geliyor. İşte ilk tepkiler: 

NATO: NATO HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ

İngiltere’de halk oylamasında AB üyeliğinden çıkma (Brexit) kararı alınması üzerine Twitter hesabından bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki işbirliğinde NATO her zamankinden daha fazla önemli" değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA’DA DA REFERANDUM ÇAĞRISI

İngiltere'de yapılan referandumda "Avrupa Birliğinden çıkma" kararı alınması üzerine Fransız AB karşıtları Fransa’nın da bu konuda referanduma gitmesini talep etmeye başladı.

Fransa'da oy oranı bazı bölgelerde yüzde 25 olan Milli Cephe (Front National) partisi lideri Marinne Le Pen, yaptığı açıklamada "bizim senelerdir istediğimiz referandumu İngiltere yaptı, Fransa'yı yönetenlere sesleniyorum, İngiltere'de gösterilen demokrasi örneğini artık Fransa'da uygulama zamanı geldi, aynı referandumun Fransa'da yapmak zorunda" dedi.

ALMANYA, ACİL TOPLANTI İSTEDİ

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı üzerine, kararı “Avrupa ve İngiltere için üzücü bir gün” olarak nitelendiren Almanya, AB’nin kurucu ülkelerini son durumu değerlendirmek üzere Berlin’e davet etti. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın twitter hesabından yapılan paylaşımda, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in kurucu ülkelerin Dışişleri Bakanlarını Cumartesi sabahı Berlin’e davet ettiği duyuruldu.

Villa Borsig’de gerçekleşmesi beklenen toplantıya, Almanya’nın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Luksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un katılması bekleniyor.

STEİNMEIER: ÜZÜCÜ BİR GÜN

İngiltere’de yapılan referandumda AB’den ayrılma yönünde karar çıkmasına Almanya’dan ilk tepki Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’den geldi. Steinmeier, sonuçların netleşmeye başladığı sabah saatlerinde twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İngiltere’den gelen haberler gerçekten (uykudan uyandırıcı) ayıltıcı nitelikte” ifadelerini kullandı. Alman Dışişleri Bakanı, kararın ayrılma yönünde netleşmesi üzerine,”Avrupa ve İngiltere için üzücü bir gün olacağa benziyor” diye yazdı.

TUSK: AB HAZIRLIKLIYDI

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Birliği'nin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması ile ortaya çıkan "negatif senaryo"ya hazırlıklı olduğunu söyledi.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasının (Brexit) yüzde 51.8 oyla kesinlik kazanmasının ardından kısa bir açıklama yapan tusk, "AB negatif senaryoya hazırlıklıydı. AB birliği 27 üyeyle bir tutmaya kararlı" dedi.

SCHULZ: ZİNCİRLEME BİR ETKİ BEKLEMİYORUM

İngiltere’de yapılan referandumda AB’den ayrılma yönünde karar çıkmasına AP Başkanı Martin Schulz’dan ilk tepki “zincirleme bir etki olmayacak” şeklinde oldu.

Schulz, Alman ZDF kanalına yaptığı açıklamada, İngiltere’nin AB’den ayrılma yönünde karar vermesinin diğer ülkelere etkisi konusunda, ” Zincirleme bir etki...böyle bir şey olmayacak” dedi.

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının kendisinde şok etkisi yapmadığını kaydeden Schulz, böyle bir sonuç çıkabileceğine kendisini hazırladığını belirterek, “Böyle bir sonuca kendimizi hazırladık” ifadelerini kullandı. İngiltere’yi zor bir sürecin beklediğini de kaydeden Schulz, Euro’nun da Sterlin gibi sert düşüş yaşamaması için çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi.

FARAGE: BREXİT HÜKÜMETİ KURULSUN

Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) lideri Nigel Farage, “Brexit hükümeti kurulsun” çağrısı yaptı.

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumdan ayrılma kararının çıkmasının ardından bir açıklama yapan aşırı sağcı lider Farage referandum sonucunu İngiltere için "Bağımsızlık günü" olarak nitelendirdi.

İNGİLTERE'DE BASININDA BREXİT YANKILARI

İngiltere'de yapılan AB referandum sonuçları ülkede adeta deprem etkisi yarattı.

Resmi olmayan sonuçlara göre oylamada, halkın yüzde 52'si AB'den çıkalım, yüzde 48 ise AB'de kalalım dedi.

Brexit kampanyasını yürüten UKIP Partisi lideri Nigel Farage, referandum sonucunu, İngiltere'nin bağımsızlık günü olarak ilan etti

İngiliz Sterlini Brexit kararıyla 1985'ten bu yana en dolar karşısında en düşük değerini gördü

İngiliz gazetelerini referandum sonucunu şu manşetlerle duyurdu:

Daily Express: Britanya için tarihi gün
Daily Mail: Britanya bölündü
The Sun: Brex Deliliği
Daily Telegraph: İngiltere dünyayı şoka uğrattı
The Times: Britanya Brexit'i oyladı
Financial Times: Brexit kararı piyasa dalgalanmaları tetikledi
Guardian: Avrupa için üzücü gün
Independent: Brexit Sterlini dibe vurdurdu

AVUSTURYA: DOMİNO ETKİSİ OLABİLİR

İngiltere’nin Brexit yönünde oy kullanmasına yönelik Avrupalı siyasilerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, İngiltere’nin kararının domino etkisi yaratabileceğini söyledi. AB’de büyük değişimler olabileceğini öngören Kurz, AB’nin en büyük ülkelerinden birinin birlikten çıkmasını “Diğer ülkeler üzerinde bir domino etkisi olabilir” diye değerlendirdi.

JUNCKER VE SCHULZ İSTİFA ETMELİ

Alman siyasilerden gelen ilk açıklamalar da AB’nin yeniden yapılanması gerektiği yönünde. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel,”Avrupa için kötü bir gün” ifadesini kullanırken, Almanya için Alternatif Partisi AfD lideri Beatrix von Storch İngiltere’nin kararını mutlulukla karşıladığını söyledi. “Mutluluktan ağladım” diyen Storch, 23 Haziran’ın tarihi bir gün olduğunu belirtti. Storch,”Komisyon Başkanı Juncker ve AP Başkanı Schulz sorumluluk almalı ve istifa etmeli, çünkü projeleri başarısız oldu” dedi.

Sol Parti Grup Başkanı Sahra Wagenknecht ise Avrupa’nın değişmesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde Avrupa’nın dağılacağını savunan Wagenknecht, Brüksel’in halkın desteğini kaybettiğini öne sürdü.

İSVEÇ’TEN FARKLI TEPKİLER

İsveç AB Bakanı Ann Linde Cuma günü yapılacak AB Bakanları toplantısı öncesinde endişeleri abartmamak gerektiğini, daha çok Avrupa’da milliyetçi kesimlerin güçlenmesinden endişeli olduğunu belirtitken, İsveç’te yabancı düşmanı ırkçı görüşleri ile tanınan İsveç Demokratları partisi lideri Jimmie Åkesson İsveç’in de Ingiltere’nin yolunu izlemesi gerektiğini belirtip ‘‘Umarım Brexit Avrupa’da domino etkisi yaratır’’ diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Dayanışma, Nestle grevini güçlendiriyor

SONRAKİ HABER

Kolombiya’da ateşkes imzalandı:Bugün savaşın son günü olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...