17 Haziran 2016 10:04

218 kişi öldürüldü, tek polis ceza almadı

Baran Tursun Vakfı Kurucusu Mehmet Tursun, bölge illerinde operasyonlara katılan askerlerin yargılanmasının önünü kapatan tasarıya ilişkin konuştu.

Paylaş

Bölge illerinde operasyonlara katılan askerlerin yargılanmasının önünü kapatan yasa tasarısına ilişkin konuşan Baran Tursun Vakfı Kurucusu Mehmet Tursun, düzenlemenin polis ve askere dokunulmazlık zırhı sağlayacağını bunun ölümleri arttıracağını söyledi. İç Güvenlik Yasası’nın ardından 218 kişinin polis kurşunuyla yaşamını yitirdiğini ve tek bir polisin bile ceza almadığını kaydeden Tursun, “Eskiden JİTEM vardı. Gizli gizli öldürüp inkar ediyorlardı şimdi selfie çekiyorlar, çünkü ceza yok" dedi.  

Kürt kentlerinde operasyonlara katılan askerlerin yargılanmasını sağlayan tasarı Meclis Alt Komisyonundan geçti.  "Gerekli olan hallerde" Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm illerde Bakanlar Kurulu kararıyla görevlendirilmesini öngören tasarı,  operasyonlardaki askerlerin izin verilene kadar gözaltına alınmasını ve yargılanmasını da engelleyecek düzenlemeler içeriyor.

‘POLİSE VAR ASKERE YOK MU?’ HESABI

Oğlu Baran Tursun’u polis kurşunuyla kaybeden ve Uluslararası Baran Tursun Vakfı'nı kuran Mehmet Tursun, tasarıyı DİHA’ya değerlendirdi. Daha önce emniyet teşkilatının bu koruma zırhını iç güvenlik yasası ile getirdiğini hatırlatan Tursun, polisin gerçekleştirdiği suçlardan dolayı yargılanmasının bu biçimde engellendiğini  söyledi. Küçük cezalar olsa bile polisin yargılanmasının neredeyse tamamen engellendiğini ifade eden Tursun, "Polis cenazelerin boynuna ip bağlayıp dolaşsa da, silahını çıkarıp birini öldürse de yasayı artık polise ceza vermeyecek şekilde kabul ettiler. Dernek olarak yaptığımız araştırmalara göre o günden bu güne tek bir polis ceza almamıştır. Sanık olmamıştır" dedi. Bu durumları gören asker ve jandarmanın "polise var da bize yok mu" hesabıyla bu tarz bir yasa için talepte bulunduğunu belirten Tursun, aynı dokunulmazlığın askere de uygulanmaya çalışıldığını söyledi.

Tursun, İç Güvenlik Yasası’nın ardından yargısız infazların ve ölümlerin arttığını hatırlatırken, Baran Tursun Vakfı'nın hazırladığı raporlara göre de 2011 ile 2013 yılları arasında toplam 66 kişi polis tarafından öldürülürken, bu sayı 2014- 2015 yılında ise 218 kişiye yükseliyor.

Yaptıkları araştırmalara göre 218 kişinin ölümünden sorumlu olan hiçbir polisin sanık dahi olmadığını kaydeden Tursun, devlet şiddetinde gelinen noktayı şu sözlerle değerlendirdi: "Neredeyse selfie çekiyorlar öldürdükleri insanlarla. Eskiden JİTEM vardı. Gizli gizli öldürüp inkar ediyorlardı şimdi selfie çekiyorlar, çünkü ceza yok." (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’ya 29 yeni HES ve baraj projesi daha

SONRAKİ HABER

Yıkıma karşı dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...