17 Haziran 2016 06:11

Yıldırım'dan dış politika mesajı: Daimi düşmanlık olmaz

Başbakan Binali Yıldırım Türkiye'nin uzun süredir kriz halinde olduğu İsrail, Rusya, Suriye ve Mısır için 'Daimi düşmanlık olmaz' dedi.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım dün iftar yemeğinde gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin uzun süredir kriz halinde olduğu İsrail, Rusya, Suriye ve Mısır gibi ülkeler hakkında "Daimi düşmanlık olmaz" ifadelerini kullandı.

Hürriyet'ten Fatih Çekirge'nin haberine göre Yıldırım'ın haberi şöyle:

- İsrail, Suriye, Rusya, Mısır... Akdeniz ve Karadeniz’i çevreleyen bu ülkeler arasında daimi düşmanlık olmaz. Rusya ile bir olay yaşandı. Egemenlik haklarımızın ihlaline elbette izin vermeyiz. Ancak bir tek olaya takılıp kalmak da doğru olmaz. Daha büyük fotoğrafa bakmak lazım. Halklarımız arasında bir husumet yok. Tekrar eski günlere dönmek ve hatta daha ileri götürmek mümkündür.

RUSYA: Rusya ile karşılıklı adımlar atılıyor. Diplomatik kanallar açık. Sayın Cumhurbaşkanımız irade gösterdiler. Rusya da irade gösterdi. Bundan sonrası tatlıya bağlanır.

İSRAİL: İsrail ile bir noktaya geliniyor. Orada da irade gösteriliyor. Temaslar var. Henüz sonuçlanmış değil. Çok da uzun süreceğini sanmıyorum. Burada belirleyici olan Gazze’nin insani amaçlar için izolasyondan kurtulmasıdır. Diplomatlarımız çalışıyor.

MISIR: Biz başından beri aynı şeyi söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız çok net olarak söylüyor. Halkın iradesine karşı yapılan her türlü girişim darbedir. Kabul etmiyoruz. Bu bizim samimi görüşümüzdür. Ancak bu iki ülke arasındaki ticari ilişkilere mani olmamalı. Ekonomik ve sosyal ilişkiler gelişebilir. Bu ilişkilerin gelişmesi iki halkın da yararınadır...

IRAK VE SURİYE: Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinden Akdeniz’e bağlanan bir koridor açma niyeti görüyoruz. Kantonlarla ilerleyen bir niyet. Türkiye’nin bu konuda hassasiyetleri var. Oldubittiye izin vermeyiz. Bizim buradaki muhatabımız, yerel terör örgütleri değil. Koalisyon güçleri ve ABD’dir. Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim için önemlidir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Yayladağı'na 2 havan mermisi isabet etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...