16 Haziran 2016 17:33

Antalya Alakır Vadisinde HES hukuksuzluğu sürüyor

Antalya’nın değerli tabiat varlıklarından birisi olan Alakır Nehri yeni bir HES kanunsuzluğu ile karşı karşıya.

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

Antalya’nın değerli tabiat varlıklarından birisi olan ve içerisinde endemik bitki ve sadece bu vadide bulunan Alakır Nehrinde yetişen , Alakır Alası isimli balık türünü içinde barındıran vadi, yeni bir HES kanunsuzluğu ile karşı karşıya.

Antalya il merkezine 60 km uzaklıkta, Kumluca ilçesinde bulunan doğa harikası Alakır vadisi yeni bir HES inşaatı ile yüz yüze. Daha önce çevrecilerin ve yöre halkının uzun uğraşlarla korumaya çalıştığı Alakır vadisi üzerine ardı ardına planlanmış 8 adet  HES ten 4 tanesi bitmiş durumda. Bu bitirilen HES ler çevreye büyük zararlar vermişti. Çevreciler bugün, ‘Alakır için adalet’ sloganıyla, bu ve ilerde yaşanacak yeni HES projelerine karşı, Antalya Cumhuriyet meydanında bir basın açıklaması yaparak , vatandaşları duyarlı olmaya ve Valiyi göreve çağırdılar.

‘MAHKEME KARARLARI UYGULANSIN’

Alakır Nehri Kardeşliği isimli çevre hareketi adına basın açıklaması yapan İnci Bilgiç ’’Alakır vadisine 4 adet HES yapılarak buranın dengesi bozuldu. Diğer 4 HES projeside yapılırsa vadide bulunan tüm canlıların yaşam kaynağı olan Alakır Nehri tamamen borulara hapsolacak.Vadide bulunan HES lerin olduğu yıkım gözler önünde iken şimdi de REİS şirketi, Dereköy HES projesi ile vadiye beşinci hançeri saplamak istiyor. 2010 yılında şirkete verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı açtığımız davamızı kazandık. Danıştay aldığı 2016-1078 nolu karar ile Alakır Vadisinin 1.nci derece SİT alanı olarak koruma altına alınması kararına atıfta bulunarak, Alakır vadisinde HES yapılamayacağına hükmetti’’dedi

Bilgiç açıklamasını devamında ‘’REİS şirketi 2014 yılında bakanlıktan bir megavatlık kapasite artırımına aldığı ÇED gerekli değildir kararına istinaden vadide inşaata başladı.Elimizde vadide HES yapılamaz raporu olmasına rağmen Şirket inşaata başladı. Bu inşaatı durdurmak ve yargı kararını uygulaması için inşaat alanına gittiğimizde ise şirket çalışanlarının saldırısına uğradık’’ dedi. Bilgiç şirketin inşaatı derhal durdurmasını ve bu konuda Antalya Valisinin olaya el koymasını istiyoruz diyerek, Valiyi göreve çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

Antalyalı ev işçisi kadınlardan sigorta talebi

SONRAKİ HABER

Mehmet Seyfi Eraltay Anadolu Lisesi öğrencilerinden bildiri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...