09 Haziran 2016 18:27

Bilirkişiler ve hakimler nükleercilerin otelinde kalacak!

NGS davasına bakan hakimler ve santralde bilirkişi keşfine katılacak olan bilim insanları, NGS'nin inşaatını yapan şirketin otelinde konaklayacak!

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Mersin Akkuyu'da yapılmak istenen Nükleer Güç Santrali (NGS) ilgili açılan davaların bilirkişi keşfi 11 Temmuz'da yapılacak. Danıştay 14. Dairesi Bilirkişi heyetine seçilen üyelerle ilgili davacılara gönderdiği listenin altına, heyetin Yanışlı Beldesi Gülnar/Mersinli adresindeki Ulu Resort Otel'de buluşulacağı bilgisi yer alıyor. Otel araştırıldığında, Akkuyu NGS'yi yapan şirketin oteli olduğu görülüyor! 

KEŞFE OTEL GÖLGESİ

Danıştay 14. Daire'nin davacılara gönderdiği bilirkişi listesinde yer alan hakimlerin ve bilirkişi heyetinin konaklayacağı otel, keşfe daha yapılmadan şaibe bulaşmasına neden oldu. Yanaşlı Beldesindeki 5 yıldızlı otelin sahibi olan şirketin internet sayfasına girdiğimizde çok ilginç bir bilgi daha bizi karşılıyor. Ulu Grup adı altında yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda enerji santrali, otel, turistik tesis, konut gibi inşaat ve otelcilik işleri bulunan şirket aynı zamanda Akkuyu NGS'yi de yapan şirket! Hatta, şirketin internet sayfalarındaki "Yurtiçi gerçekleşen projelerimiz" sekmesinde, Akkuyu  NGS ile ilgili açılan davanın bilirkişi heyetinin ve hakimlerinin kalacağı otel ile Akkuyu NGS inşaatı alt alta bulunmakta!

OTELİ ZATEN NÜKLEER SANTRAL İÇİN KURMUŞLAR

Otelin zaten NGS'ye güvenilerek kurulduğu otelle ilgili yerel gazetelerdeki haberlerden anlaşılabiliyor. Haftalık Gül Ay dergisinde bu otelli ilgili 27 Mayıs 2016 tarihinde çıkan söyleşide, Ulu İnşaat Yönetim Kurul Başkan Yardımcısı Ali Rıza Ulu, tatil köyünün Rusların talebi üzerine kurulduğunu söylüyor; "...Rıza Ulu; tatil köyünün Rusların talebi üzerine inşa edildiğini fakat Rusların ortaklığının söz konusu olmadığını belirterek, "... Buraya 20 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Rus ortaklığımız yok ama Rusların böyle bir yere ihtiyacı olduğuna yönelik talepleri var. Nükleer santrali kuracak olan Akkuyu NGS, burada konaklamak üzere büyük bir boşluk olduğunu, böyle bir tesise ihtiyaçları olduğunu bize bildirdi. Bizde araştırdık ve yapmaya karar verdik. Buranın müşterisinin yüzde 25'ini Ruslar oluşturacak. Yani nükleer santralde çalışan personel ve aileleri kalacak".

OTEL VE NGS İNŞAATI AYNI SAYFADA

Şirketin internet sitesinde yurtiçi gerçekleşen projelerimiz sayfasında işvereni Atomstroyexport olarak görünen Akkuyu NGS tadilatının 1.000.000 dolar proje bedeli ile yapılacağı bilgisi yer alıyor. Aynı sayfanın hemen üstünde ise Ulu Resort Otel de şirketin gerçekleştirdiği projeler arasında yer almakta. Grubun, özellikle Yurt içi ve yurtdışı birçok projesinin bulunduğu, AKP'ye yakın Limak A.Ş, Cengiz A.Ş, Ak-fen, Ayer Enerji gibi holding ve şirketleri referans gösterdiği görülüyor. 

GECELİĞİ 580 LİRA

Akkuyu NGS'ye karşı dava açan yurttaşların avukatı Mehmet Horuş, söz konusu otele keşif tarihi öncesi rezarvasyon talep ettiklerinde otelin kendilerinden 500 TL'yi aşan astronomik bir fiyat talep ettiğini belirterek, " Bu kadar pahalı otellerde kalmak durumda değiliz. Davacılar olarak. ama mahkemenin de bilirkişi heyetiyle birlikte keşif öncesi değerlendirme toplantısı da yapacağını belirttiği bu mekanda kalmasının mahkemenin tarafsızlık görüntüsüne gölge düşüreceğini, usul ekonomisi,  davaların en az masrafla görülmesi yönündeki temel ilkelere aykırı olduğunu düşünüyoruz. Mutlaka orada misafirhanesi olan kamu kurumları vardır. Bu heyetin bu davanın tarafsız bir şekilde  yönetilmesi açısından kamu kurumu mekanlarının tercih edilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz bu konuda da mahkemeye yazılı başvurularımızı da yapacağız" dedi

Mahkeme, NGS keşfi için açılan davalarda davacılardan toplam 200 bin TL'ye yakın keşif ücreti belirlerken bu para meslek odaları, ekoloji örgütleri ve yurttaşlar tarafından karşılanmıştı. Bilirkişi heyetinin ve hakimlerin masrafları bu toplanan paralardan karşılanacak. 


ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe, final serisinde 3-1 öne geçti

SONRAKİ HABER

Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'ya seyahat uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...