06 Haziran 2016 12:17

‘Fabrikalarımızda kiralık işçiliğe izin vermeyeceğiz’

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Temsilciler Kurulu, “Kiralık işçiliğin örgütlü olduğumuz fabrikalarda uygulanmasına izin vermeyeceğiz.

Paylaş

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Temsilciler Kurulu, “Kiralık işçiliğin örgütlü olduğumuz fabrikalarda uygulanmasına izin vermeyeceğiz. Kıdem tazminatının değişik modeller adı altında gasp edilmesine karşı üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan çekinmeyeceğiz” dedi. 

Hafta sonu Kemal Türkler tesislerinde toplanan Genel Temsilciler Kurulu, Kavel direnişinin, Zafer Aydın ve Melih Biçer tarafından hazırlanan belgeselinin gösterimi ile başladı. Ardından Dr. Arif Müezzinoğlu, “Çalışma Hayatının Meçhul Yüzü: Meslek Hastalıkları” başlıklı bir sunum yaptı. Genel Başkan Adnan Serdaroğlu’nun açılış konuşmasının ardından söz alan temsilciler, gündemdeki siyasi gelişmelere, hükümetin işçi sınıfının kazanılmış haklarına yönelik saldırılarına ilişkin görüşlerini açıkladı. Toplantının sonuç bildirgesi dün açıklandı. 

BİRLİK ÇAĞRISI

“Kiralık işçilik Cumhurbaşkanı tarafından jet hızıyla onaylanarak yasalaştı. İşkur’a bağlı işçi çalıştırmanın süresi uzatılarak fabrikalarda yeni bir güvencesiz işçi topluluğu oluşturuldu. Yıllık izinlerin patronların inisiyatifine göre bölünebilmesinin önü açıldı. Kıdem tazminatının fona geçirilerek tasfiyesinde hazırlıklar son aşamaya geldi. Biz işçilerin cebinden patronların cebine doğrudan kaynak aktarımı anlamına gelen zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi sıraya alındı. İş Mahkemeleri Kanunu’nda değişiklik yapılarak işçilerin neredeyse dava açma hakkını elinden alacak yeni bir yasa hazırlığı yapıldı” denilen bildirgede, sermayenin ve iktidarın bu saldırıları karşısında mücadele kararlılığı dile getirildi. Kiralık işçiliğin fabrikalarda uygulanmasına izin verilmeyeceğini, kıdem tazminatının gaspına karşı üretimden gelen gücün kullanılacağını açıklayan Genel Temsilciler Kurulu, Hükümetin emek düşmanı politikalarına karşı tüm işçileri birlikte mücadeleye çağırdı. 

Tor Demir’de Birleşik Metal-İş’e üye olduğu için işten atılan 17 işçi 13 gündür fabrika önünde direnişte. Eskişehir NSK Armatür fabrikasında da sendikalaşma ndeniyle atılan 2 işçinin direnişi 65. günü doldurdu. Genel Temsilciler Kurulu, bu direnişlerle dayanışmayı yükselteceğini açıkladı. 

Aynı şekilde Oyak Renault işçilerinin Birleşik Metal-İş’te örgütlenme mücadelesi de sürüyor. Bildirgede, “Oyak Renault işçilerinin mücadelesindeki başarısı aynı zamanda metal işçilerinin sarı sendika zincirinden kurtuluşu için atılan önemli bir adım olacaktır. Kurulumuz, Oyak Renault işçilerinin yanında olacağını bir kez daha ifade etmektedir” denildi. 

TİS MÜCADELESİ 

Bu yıl 20’ye yakın işletmede TİS görüşmelerinin sonuçlandığı açıklanan bildirgede, yine bu yıl yeni patron sendikası EMİS ile sözleşme sürecinin başlayacağı hatırlatılarak, şöyle denildi: “2017 yılında ise MESS ile yeni dönem grup toplu iş sözleşmesi başlayacak. MESS ve EMİS üyesi işletmelerin dışında birçok işletmede de tek tek toplu iş sözleşmesi mücadelesi yaşanacak. Genel Temsilciler Kurulumuz, metal işçilerinin kazanımlarının ilerlemesi için mücadeleye hazır olduğunun altını çizmektedir.”

DİSK’E ELEŞTİRİ

AKP Hükümetinin savaş politikalarına son vermesi istenen bildirgede, DİSK’e yönelik ağır eleştirilere de yer verildi. Bu konuda özetle “Genel Temsilciler Kurulumuz, DİSK’e giderek hakim olan sınıfsız siyaset, kitlesiz sendikacılık anlayışına son vermek için mücadele edecektir. DİSK Genel kurulunda metal işçilerine ve onursal genel başkanımız Kemal Türkler’e, sınıf ve kitle sendikacılığı ilkelerini yok sayıp metal işçilerinin sendikasına ve onların mücadele geleneğine hakaret eden DİSK yönetim kurulu, kamuoyu önünde özeleştiri yapmalı ve özür dilemelidir” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Muhammed Ali'nin cenazesine katılacak

SONRAKİ HABER

'Erdoğan kadın bedeni üzerinden siyaset yapmayı bırakmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...