31 Mayıs 2016 16:27

HDP'li saymanlar tahliye edildi 

HDP Genel Merkez, İstanbul il ve ilçe saymanlarının da aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 37 Kürt siyasetçinin duruşmasında tutuklular tahliye edildi.

Paylaş

HDP Genel Merkez, İstanbul il ve ilçe saymanlarının da aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 37 Kürt siyasetçi ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme tüm tutukluların yurtdışı yasağı şartıyla tahliyesine karar verdi. Dava 25 Ekim'e ertelendi. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuklu sanıklar Ömer Aşkara, Abubekir Bakır, Osman Nuri Baymaz, Mustafa Demir, Gani Önal, Sıddık Koçgürbüz, Zeki Çelik, Hüseyin Gök, Cuma Yaşar, Burhanettin Büdüş, tutuklu yakınları ve avukatlarının yanı sıra HDP Milletvekili Garo Paylan da katıldı. 

Davanın ilk duruşması, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ndeki 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 18 Ocak 2016'da evlere yapılan baskında gözaltına alınan ve daha sonra bir kısmı tutuklanan Kürt siyasetçilerle ilgili İstanbul Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kürt siyasetçiler ‘Örgüte finans bulmak’ iddiasıyla suçlanıyordu. Kürt siyasetçiler hakkında 7 ile 22 yıl arası hapis istenimişti. 

Haklarındaki iddianamenin okunmasının ardından Türkçe ve Kürtçe savunma yapan tutuklu siyasetçiler, kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Hukuk ve anayasa çerçevesinde kurulan bir partide saymanlık görevi yaptıklarını ifade eden siyasiler, PKK ile hiçbir bağlarının bulunmadığını, üyelerden toplanan aidatların il ve ilçe yönetimleri ile partinin kadın ve gençlik kollarına dağıtıldığını söylediler. İddianamenin 6 yıl önce cemaat tarafından hazırlandığını, hazırlayan savcının da yurtdışında kaçak durumda olduğunu belirten tutuklu siyasetçiler, beraatlerini talep ettiler. 

Mahkeme heyeti, siyasetçilere iddianameye konu olan telefon konuşmalarında neden Kürtçe konuştuklarını sordu. Heyetin sorusu üzerine ÖHD'li avukatlar, müvekkillerinin ana dillerinde konuşma ve savunma yapma hakkı olduğunu beyan ederek böyle bir sorunun sorulamayacağını ifade ettiler. 

Savcının beraat talep etmesinin ardından kararını açıklayan mahkeme, tüm tutukluların yurtdışı yasağı şartıyla tahliyesine karar verdi. Dava 25 Ekim'e ertelendi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

TMMOB: Yaşananlart Gezi'nin rövanşı niteliğinde

SONRAKİ HABER

Arkadaşları Ali İsmail Korkmaz için kep attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...