31 Mayıs 2016 07:06

Mimarlar Odasında gözaltına alınan 15 kişi serbest bırakıldı

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'nda bulunan binasının boşaltılmasına karşı çıktıkları için gözaltına alınan 15 kişi serbest bırakıldı

Paylaş

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı, Dış Karakol binası için zorla boşaltma kararı çıkartıldı. Beşiktaş Kaymakamlığı sabah tebligat göndererek binanın 24 saat içerisinde boşaltılmasını istedi. Karara TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden tepki geldi. Yayımlanan açıklamada durum "intikam operasyonu" olarak değerlendirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hukuki süreç devam ederken 24 saati dahi bulmayan sürede tahliye için yapılan bir tebligat Mimarlar Odası'nın hukukun üstünlüğünü sağlama doğrultusunda aklın ve bilimin rehberliğinde kamu ve toplum yararına verdiği mücadeleye karşı bir intikam operasyonudur. Hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi, sorumluların yargılanması için her türlü hukuksal başvuruyu yapacağımızı, siyasallaşan yargı sürecini deşifre edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

15 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı Dış Karakol binası için zorla boşaltma kararı çıkartılmasının ardından Beşiktaş Kaymakamlığı, bu sabah tebligat göndererek binanın 24 saat içerisinde boşaltılmasını istedi. Bunun üzerine TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticileri bina önüne gelerek karara tepki gösterdi.

Polisin müdahalede bulunduğu, aralarında Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, şube yöneticisi Mimar Mücella Yapıcı ile Avukat Can Atalay'ın da bulunduğu yaklaşık 15 kişi polislerce gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Beşiktaş Emniyet'ine götürüldüğü öğrenildi.

Gözaltına alınanlar şöyle: Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, Ali Hacıalioğlu, Mimarlar Odası yöneticisi Mücelle Yapıcı, Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, Mürsel Selçuk, Sinan Omacan, Nihat Uçukoğlu, Hilmi Etikan, Yasemin Dura, Metin Karadağ, Zeki Aslan, Hasan Fener, Cem Tüzün, Ersin Kiriş.

Gözaltına alınan Eyüp Muhcu, Mücella Yapıcı ve Can Atalay, bugün 3'üncü yıldönümü olan Gezi Direnişi sırasında öne çıkan isimler olmuştu. O gün Gezi Parkı'nın talan edilmesine karşı çıkan isimler, bugün yeni bir talana karşı çıktıkları için bir kez daha gözaltına alınmış oldu.

15 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı'nda bulunan binasının boşaltılmak istenmesine tepki gösteren ve gözaltına alınan aralarında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticisi Mücella Yapıcı'nın da bulunduğu 15 kişi serbest bırakıldı.

Mimarlar Odası'nın Yıldız Sarayı Dış Karakol binası için zorla boşaltma kararı çıkartılmasının ardından Beşiktaş Kaymakamlığı, bu sabah tebligat göndererek binanın 24 saat içerisinde boşaltılmasını talep etmişti. Duruma tepki göstererek binaya gelen Mimarlar Odası yöneticileri ise polis tarafından gözaltına alınmıştı. Aralarında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticisi Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay'ın da bulunduğu 15 kişi tutuldukları Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden savcılığın talimatı doğrultusunda serbest bırakıldı. 

Gözaltına alınanların ifadelerinin önümüzdeki günlerde savcılık tarafından alınacağı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Bina, Kültür Bakanlığı'yla yapılan protokol gereği 49 yıllığına Mimarlar Odası'na devredilmişti. Ancak Bakanlık, Aralık ayında protokolün tek taraflı olarak iptal edildiğini duyurdu. Buna karşın dava açılmış, İstanbul 12. İdare Mahkemesi de Mimarlar Odası'nı haklı bulmuştu. İstanbul Bölge İdaresi'nin bakanlık lehine karar vermesi üzerine "boşaltma tebligatı" yollandığı anlaşılmıştı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'yi kıskanıp Marmaray'ın on katını yaptılar!

SONRAKİ HABER

‘Özgür Gündem’le dayanışma sürecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...