31 Mayıs 2016 06:20

Türkiye'yi kıskanıp Marmaray'ın on katını yaptılar!

Alp Dağları’nın altından geçerek İsviçre’yi İtalya’ya bağlayan dünyanın en uzun ve en derin tüneli Gotthard yarın açılıyor.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Artvin'in Yusufeli ilçesinde 21 Mayıs'ta yaptığı konuşmada "Batı bizi neden kıskanıyor? Bu barajlardan Yavuz Sultan Selim köprüsünden dolayı kıskanıyor. Batı niçin bizi kıskanıyor? Boğazın altından geçen Marmaray'dan dolayı kıskanıyor. Yıl sonuna kadar da Avrasya Tüneli bitiyor. Körfez geçişi, Osmangazi Köprüsü'nün son takviyesini de yaptık. Bir nevi kaynağını attık. Orhangazi'ye kadar 40 kilometrelik otoyolun açılışını yaptık. Cankurtaran Tüneli'ni hazırlıyoruz burada yakında o da bitiyor. Ne çile çekti bu Artvin, Hopa'dan Artvin merkeze çıkmak için ne çileler çekti. Ama şimdi Cankurtaran'dan girecek Artvin'e doğru yola koyulacaksın" ifadelerini kullanmıştı.

DÜNYANIN EN UZUN VE EN DERİN TÜNELİ

Toplam uzunluğu, karadaki tünelleri dahil 15 km'yi bile bulmayan Marmaray'ı kıskanan (!) Batı, İsviçre ile İtalya’yı yer altından bağlayacak dünyanın en uzun ve en derin tünelini inşa etti. Yarın açılışı yapılacak ve 57 kilometrelik iki tüp geçitten oluşan Gotthard Base tüneli, Alp Dağları’nın altından kazıldı. Tünel ayrıca Avrupa’nın farklı ülkelerine İsviçre’den geçişi kolaylaştıracak. 16 milyar avroluk projenin açılışına Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hollanda Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer katılacak. Açılışa tünelin bağlandığı ülkelerden 100 bin ziyaretçi bekleniyor.

Zürih ile Rotterdam, Frankfurt, Basel, Gotthard ve Lugano şehirlerini de birbirine bağlayacak tünel, için 16 milyar avro yatırım yapıldı. Tünel, Zürih ve Milano arasındaki mesafeyi 1 saat azaltarak, toplam 2 saat 40 dakikaya indirecek. Saatte 250 kilometre hıza ulaşabilen 200’ü aşkın trenin aynı anda geçiş yapabileceği tünelden ağırlığı 4 bin tona kadar ulaşan yük trenleri de çalışabilecek. Tünelin günlük 65 yolcu treni ve 250 yük treni kapasitesi bulunuyor.

HALKIN GÖRÜŞLERİ ALINMIŞ

Derinliği 2 bin 100 metreye kadar inen tünel için ilk araştırmalar 1993 yılında başlamış. Tünel yapılmadan önce halkın da görüşleri alınmış. 2000 yılında ihale edilen tünelde kazılar 2013’de tamamlandığı belirtiliyor.

Şu an dünyanın en uzun tüneli, Japon adalarındaki 53.8 kilometre uzunluktaki Seikan Tüneli. Gotthard’ın açılmasıyla dünyanın en uzun tüneli unvanı, İsviçre’ye geçecek. Gotthard Tüneli, 57 kilometre. Tünel sisteminin toplam uzunluğu ise 152 kilometreden fazla. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail Başbakanı Netanyahu: Türkiye ile uzlaşma çok yakın

SONRAKİ HABER

Mimarlar Odasında gözaltına alınan 15 kişi serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa