30 Mayıs 2016 13:38

Yüksekova’da binler harabeye çevrilen kente döndü

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 80 günlük yasağın kısmen kaldırılmasının ardından binlerce aile geri döndü.

Paylaş

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 80 günlük yasağın kısmen kaldırılmasının ardından binlerce aile geri döndü. Kentin girişinde metrelerce araç kuyruğu oluşurken, harabeye dönen ilçede top ve mermi değmeyen ev neredeyse kalmamış. İlçede asker polis ablukası sürerken, aylar sonra kente dönen Yüksekovalı kadınlar, yaşamını yitiren gençler için ağıt yaktı.

Çatışma ve bombardımanın yoğun olduğu Cumhuriyet, Güngör, Dize, Orman, Eski Kışla ve Mezarlık Mahallelerinin tamamen yerle bir edildiği, evlerin benzin dökülerek yakıldığı görüldü. Dönen yurttaşlar, yalnızca yakmakla kalmayıp aynı zamanda eşyalarının talan edildiğini belirterek, devlete tepki gösteriyor. Yine Eski Cezaevi kavşağında bulunan iş yerlerinin tamamı patlayıcı kullanılarak yıkılmış. Kuşatmadan önce mahalle sakinleri tarafından halkın sorunlarını çözüme kavuşturmak için kullanılan Mala Gel (Halkevi) de devlet güçlerinin hedefinde olmuş. Eski Kışla, Orman, Mezarlık, Dize, Güngör ve Cumhuriyet mahallesinde bulunan Halkevleri de patlayıcı kullanılarak yıkılmış.

Daha önce Sur, Cizre, Silopi, İdil ve Silvan kentlerinde yıkımla yetinmeyip, duvara ırkçı yazılamalar yapan devlet güçleri Yüksekova duvarlarına da benzer yazılamalar yapmış. Kentte sağlam kalan ev ve iş yerlerinin duvarlarına, ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ , ‘Ya öl ya sev’, ‘Dinsizler’, ‘Uzun adam izindeyiz’ ve ‘Son leşinize kadar’ şeklinde yazılar yazılmış. Şimdi halk bu ırkçı, kin kusan yazıları siliyor. Evlerine geri dönmek için yola çıkan binlerce yurttaş, Yeniköprü Jandarma kontrol noktası, Şemdinli-Yüksekova yolu üzerinde ilçe merkezi girişinde kurulan polis kontrol noktasından durduruluyor ve GBT kontrolünün yanı sıra fiziki aramaya tabi tutuluyor. Mahallelerdeki polis ablukası da sürüyor. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay Başkanı: Milletimizi temsil edenlerle olmamız doğal

SONRAKİ HABER

560 bin çiftçiye ne oldu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...