30 Mayıs 2016 12:19

HDP'li Toğrul'dan Çorum katliamı için araştırma önergesi

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Çorum katliamına ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi.

Paylaş

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Çorum katliamına ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi. Toğrul, Türkiye’de tüm inanç ve etnik kimliklerin bir arada yaşayabileceği bir iç barışın sağlanması ve benzer katliamların yinelenmemesi için Maraş katliamını planlayanların, siyasi destek sunanların tespiti, sorumlularının bulunması ve cezalandırılması için Meclis’i göreve çağırdı.

Çorum’da 27 Mayıs 1980’den başlayarak 5 Temmuz 1980 tarihine Alevi yurttaşların yaşadığı köy ve mahallelere yönelik linç ve saldırılar gerçekleşmiş, resmi rakamlara göre 57 kişi yaşamını yitirmişti. 12 Eylül Askeri Darbesine zemin hazırlama amaçlı olduğu ifade edilen ve Çorum Alaaddin Camii’ne patlayıcı atıldığı yalan haberiyle başlayan provokasyon sonrası yüzlerce ev ve işyeri yağmalanmıştı.

Konuyla ilgili Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sunan Toğrul, Alevi yurttaşlar başta olmak üzere, tüm demokratik kamuoyunun beklentisinin bu katliamı gerçekleştirenlerin, katliam emrini verenlerin ve bütün sorumluların yargı önüne çıkartılıp hak ettikleri cezalara çarptırılması olduğunu dile getirdi. Toğrul önergenin gerekçe bölümünde “Katliam nedeniyle Alevi toplumundan hiç özür dilenmemiş, devletin katliamlardaki rolü ve tutumu mahkûm edilmemiş, bu provokasyonu planlayanlar, emir-komuta zinciri içerisinde katliamda rol alan görevliler, katliama onay veren siyasiler ve yöneticiler korunmuş, diğer katliamlarda olduğu gibi, yargı,  Çorum'da da gerçeklerin üstünü örtme yoluna gitmiş ve adalet sağlanmamıştır. Bu nedenle acılar dinmemiş, yürekler soğumamış ve Çorum 36 yıldır kanamaya devam etmiştir” ifadelerine yer verdi.

Toğrul, “Türkiye artık katliamlarla anılmamak, demokratik hukuk devleti olma yolunda ilerlemek, tüm inançların ve etnik kimliklerin bir arada yaşayabileceği bir iç barışı tesis etmek istiyorsa, Çorum katliamı özelinde tüm karanlık geçmişiyle yüzleşmek, hesaplaşmak, halklara karşı işlenen insanlık suçlarını aydınlatmak ve sorumlularını yargı önüne çıkarmak zorundadır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Fransa'daki polis şiddetini kınıyormuş!

SONRAKİ HABER

12 bin yıl önce, ihtişamlı bir cenaze töreni düzenlenmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...