30 Mayıs 2016 11:07

Vedat Encü'nün 'Roboski Şehitliği'ne defnedilmesi engellendi

Roboskî'de dün gece askeri kışladan atılan havan topuyla öldürülen 16 yaşındaki Vedat Encü, gözyaşları arasında toprağa verildi.

Paylaş

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü sınırında, sınır ticareti yaparken askeri kışladan atılan havan topuyla yaşamını yitiren Vedat Encü (16) toprağa verildi. Aralarında kendisi ile aynı ismi taşıyıp, yine aynı yaşta olan Vedat Encü'nün de bulunduğu 19'u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirdiği 2011 yılındaki katliamdan sağ olarak kurtulmayı başaran Davut Encü'nün kardeşi olan Vedat Encü, toprağa verildi.

Roboski katliamında evlatlarını ve yakınlarını kaybeden ailelerin siyahlara bürünerek katıldıkları cenaze törenine, AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik öfke damgasını vurdu.

Katledilmesi sonrası otopsi için Şırnak Devlet Hastanesi'ne götürülen Encü'nün cenazesi, tamamlanan işlemlerin ardından yeniden köye getirildi.

Cenaze namazının ardından Encü'nün omuzlara alınan tabutu, ilk katliamda yaşamını yitirenler için yapılan Roboskî Şehitliği'ne defnedilmek istendi. Ancak buna izin vermeyen askerler, aileyi ve köylüleri tehdit etti.

Bu engelleme üzerine Encü'nün naaşı, köydeki diğer mezarlığa defnedildi. Cenaze töreni sırasında mezarlığın hemen üst kısmında bulunan Ortasu Karakolu'nun bahçesinde kobra tipi zırhlı araçlar ile askerlerin konuşlandırılması dikkat çekti.

OKUL ARKADAŞLARI MEZAR BAŞINDAYDI

Encü için yapılan törene, ailesi ve köy sakinlerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Törene yine lise öğrencisi olan Vedat Encü'nün okul arkadaşları da katıldı. Defin işleminin ardından yaşanan genç ölümlerinin son bulması istendi. Erkeklerin mezar başından ayrılmasının ardından Encü'nün arkadaşları ve kadınlar mezar başına geldi. Arkadaşları, Encü'nün mezarını düzeltirken kadınlar ise mezar taşını ve toprağını öptü.

'BIRAKIN KARDEŞİME SARILAYIM'

Elinde papatyalarla kardeşinin mezarı başına gelen Encü'nün kız kardeşi ise, uzun süre mezar üzerine uzanıp, "Bırakın kardeşime sarılayım. Ben ona doyamadım" diyerek feryat etti. Bu dakikalar, törene katılanların duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.

'ERDOĞAN DA BİZE YAŞATTIKLARINI YAŞASIN'

Uzun süre feryat eden ve kardeşinin mezarından ayrılmak istemeyen kardeşi, birkaç kez fenalık geçirdi. Cenaze töreni boyunca gözyaşları silinmeyen kadınlar, ellerini göğe yükselterek, "Erdoğan da bize yaşattıklarını yaşasın" diyerek beddualarda bulundu.

2011'de yaşanan katliamı hatırlatan kadınlar, "Erdoğan 34 gencimizi katletti ama doymadı. Kürtlerin kanına doymadı. Kürtler böyle katledilerek bitirilemez" dedi.

Cenaze töreninin ardından kitle, araçlarla Encü'nün ailesinin evinde kurulan taziyeye geçerek aileye başsağlığında bulundu. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kalp krizi geçiren tutuklu yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

'Öğretmen sınav ücretlerinin ödenmeme gerekçesi nedir?' 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...