30 Mayıs 2016 10:56

Roboskî'yi yine görmeyen medyaya tepki

Roboskî’deki bombardımana bir tepki de gazetecilerden geldi. Gazeteciler Roboski’yi göremeyen medyaya tepki gösterdi

Paylaş

Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Roboski köyüne Gülyazı Alay Komutanlığı'ndan yapılan ve 16 yaşındaki Vedat Encü'nün yaşamını yitirmesine ile 4 kişinin de yaralanmasına neden olan bombardımana bir tepki de gazetecilerden geldi. 

BABAHAN: DEVLET KÜRTLERİ YİNE BOMBAYLA TERBİYE ETMEK İSTİYOR

Gazeteci Ergun Babahan, yaşanan bir suçta fail ve sorumlular ortaya çıkarılmadığı zaman mutlaka bir yenisinin ekleneceğini söyledi. Babahan,İkinci Roboskî Katliamı'nın yaşanmasını üç nedene bağlayarak, şöyle dedi: "Neden ikinci Roboskî oldu? Bir, devlet Kürtleri yine silahla, topla, bombayla terbiye etmek istiyor. İki, oradaki kamu görevlileri gerek şu an yapılan yeni yasal düzenleme, gerek devletin arkalarında olduğunu bilmelerinin rahatlığıyla pervasızca davranıyorlar. Üç, Suriye'deki gelişmelerden dolayı yaşanan bir öfke söz konusu olabilir ve oradaki gelişmelerin yarattığı endişe ile bölge halkına daha fazla baskı ve zulüm gündeme geliyor olabilir."

Birleşmiş Milletleri'nin (BM) Cizre ile ilgili raporunu hatırlatan Babahan, Türkiye'de konuya duyarlı tüm aydınlar, insan hakları dernekleri ve baroların bu işe müdahil olması gerektiğini belirtti. Babahan, ilk katliamda olduğu gibi ikincisinde de medyanın sessizliğinin değişmediğini söyleyerek, "Medya diye bir şey yok. Ahlakın durduğu hiçbir meslek etiğinin kaldırmadığı, para için insanların ruhlarını sattığı bir dönemden geçiyoruz" diyerek, tepki gösterdi.

BAĞDAT: SUÇLARDAN YARGILANMAMA DAHA ÇOK SUÇA İTİYOR 

Gazeteci Hayko Bağdat, gözünü karartmış bir yönetimle karşı karşıya olunduğunu ve hükümetin hiçbir konuda hassasiyeti, dengeyi gösterecek durumda olmadığını ifade etti. Bağdat, şu değerlendirmede bulundu: "Başlattıkları süreç yargılanmayacakları bir sistem. Hesabını vermedikleri, henüz yargılanmadıkları Roboskî Katliamı'nın ikincisini yapmak artık onlar için bir mecburiyet haline gelmiş. Tek dertleri var, bu suçlardan yargılanmasınlar ve bu süreç onları daha çok suç işlemeye itiyor." Bağdat, Roboskî halkıyla dayanışmak gerektiğini belirtti.

BAŞLANGIÇ: İKİNCİ KATLİAM BİR MESAJ TAŞIYOR

Gazeteci Celal Başlangıç, yaşanan katliamın ikinci defa tekrarlanmak istenmesini rastlantının ötesinde bir mesaj taşıdığını belirtti. Başlangıç, şöyle konuştu: "Çatışma sürecinin geldiği noktada işi daha germek, şiddetlendirmek için her yöntem deneniyor. Dolayısıyla önceki gün yaşanan bu olayla Kürt meselesinin iyice çıkmaza sokulmak istenmesinin en önemli göstergelerinden birisidir. Devlet Dünya İnsani Zirvesi'nde sivillerin korunmasına dönük sonuç bildirgesini imzalamayarak, aslında çatışmalı sürecin nereye kadar yayılacağını göstermiştir. Roboskî'de yaşananlar da bunun bir parçasıdır."

Birinci Roboskî Katliamı'nın Genelkurmay açıklamasından sonra haberlere yansıtıldığını hatırlatan Başlangıç, "Roboskî ve benzeri bir olayda devletin yapacağı resmi açıklamayı beklemek demek bu artık 'Gazetecilik yapmıyorum' demektir. CNN İnternational'den öğrendiğimiz haberi CNN Türk'ten öğrenememiştik 20 saat boyunca. Şu anda da aynı şey yaşanıyor" diyerek tepki gösterdi.

ALTAN: ROBOSKÎ'NİN FAİLLERİ ORTAYA ÇIKARILMADIKÇA…

Roboskî'nin failleri ortaya çıkmadıkça Türkiye'nin gerçek bir devlet olmasının mümkün olamayacağını belirten gazeteci Mehmet Altan ise, faillerin ortaya çıkarılmadan müzakere masasına oturmamak gerektiğinin altını çizdi. Siyasi zeminden bağımsız her türlü hukuki zeminin oluşması gerektiğini belirten Altan, "Bu kadar büyük bir katliamın ortaya çıkarılmadığı bir görüntüye devlet denilemez. Onun için de Roboskî'nin de üstünün örtülmüş olmasını doğal ve vahşi uzantıları olarak görüyorum. Bir tanesinin olabilirliği bu kadar doğal kabul edildiği vakit geriye söylenecek laf kalmıyor. Dehşet verici, kan, gözyaşı ortamında bir felaket yaşanıyor" dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı avukatları: Bu davada kim yargılanacak?

SONRAKİ HABER

KESK İzmir Şubeler Platformu: Soruşturmalar geri çekilsin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...