30 Mayıs 2016 09:18

Hacettepeli akademisyenler serbest bırakıldı

Ülkücüler tarafından hedef gösterildikten sonra gözaltına alınan akademisyenlerin daha önce savcılığa başvurup koruma talep ettiği ortaya çıktı.

Paylaş

Hacettepe Üniversitesi'nde Aralık ayında öğrenciler arasında yaşanan kavgaya engel olmak istediği için sosyal medyada ülkücüler tarafından hedef gösterilen ve gözaltına alınan Dr. Savaş Ergül ve araştırma görevlisi İnan Şenses ve yine Hacettepe Üniversitesi'nden Nihat isimli bir öğrenci Ankara Adliyesi'nde savcılığa sevk edildi. 2 gün gözaltında kalan akademisyenler savcılıkta işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

Akademisyenler ve öğrenciler adliye önünde eylem yaparak arkadaşlarını yalnız bırakmazken gözaltına alınan akademisyenlerin, hedef gösterildikleri için daha önce savcılığa başvurup koruma talep ettikleri ortaya çıktı.

26 kişinin hakkında “örgüt üyeliği, örgüt adına faaliyette bulunma, eğitimin engellenmesi ve örgüt adına yaralama” gibi suçlamaların olduğu soruşturmada savcı ifadeleri aldı. Gözaltına alınan akademisyenleri ve öğrenciyi arkadaşları da yalnız bırakmadı. Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Üniversiteler Şubesi ve Hacettepeli öğrenciler Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Aysun Gezen, “İki gecedir gözaltında tutulan meslektaşlarımıza yönelik mesnetsiz suçlamaların arka planında Hacettepe Üniversitesi'nde yaklaşık bir senedir çeşitli odaklar tarafından tırmandırılan gerilim yatıyor” dedi.

Ergül ve İnan'ın Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde 23-24 Aralık 2015 tarihinde öğrenciler arasında yaşanan gerilimlerin ve bunun sonucunda ortaya çıkan çatışma ortamının önüne geçmek, olası şiddet eylemlerini engellemek ve her iki gruptan öğrencileri de yatıştırmak amacıyla olayların yaşandığı yurtlar bölgesine gittiğini belirten Gezen, arkadaşlarının hiçbir kanıta dayandırılmaksızın, yaşanan olayların faili ve yönlendiricisi olmakla itham edildiğini ifade etti.

KORUMA TALEP ETMİŞLERDİ

Buna karşın üniversitedeki şiddet ortamından beslenmek isteyen grupların Ergül ve İnan'ı hedef gösterdiğini dile getiren Gezen, “Arkadaşlarımız bu tehditler karşısında her türlü yasal yola başvurarak savcılığa suç duyurusunda bulunmuş ve koruma talep etmişlerdir. Tüm bunlara rağmen bugün gelinen noktada üniversitedeki şiddet ortamından beslenen grupların tehditleri görmezden gelinerek, çatışmayı yatıştırmaya çalışan arkadaşlarımıza yöneltilen asılsız iddialar temel alınmış, hiçbir gerçekliği olmayan suçlamalarla arkadaşlarımız gözaltına alınmıştır” diye konuştu. Bunun akademisyenlere yönelik aylardır sistematik biçimde devam eden hedef gösterme kampanyalarının bir uzantısı olduğunu ifade eden Gezen, özgür ve demokratik üniversite idealine  her zamankinden daha fazla sahip çıkacaklarını söyledi.

'EVRENSEL DEĞERLERİ SAVUNACAĞIZ'

Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar da onların nezdinde demokrasi ve özgürlük düşüncesini sindirme ve bastırma çalışması olduğunu görüyoruz. Sendika olarak, insandan, doğadan ve toplumdan yana üniversite mücadelesine devam edeceklerini belirten Çuhadar, insanların özgürce yaşayacağı, bilim üretme hakkını savunduklarını söyledi. Çuhadar, “Sizin yerli ve milli dediğiniz değerlere karşı biz evrensel değerleri savunacağız, evrensel hukuk mücadelesini de sürdüreceğiz. Üniversitelerimiz bilim üreten merkezlerimizdir ve bu bilim evrensel değerler ölçüsünde yürütülecektir. Bu kapsamda üniversiteli arkadaşlarımızın yanında olacağız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rüzgar Enerji talanına Çeşme’de RESt çekildi

SONRAKİ HABER

İSMMMO'da yeni yönetim kurulu belirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...