30 Mayıs 2016 06:55

Baluken: Külter üzerinden savaşın mesajı veriliyor

Hurşit Külter'le ilgili hükümetle yaptıkları görüşmelere ilişkin bilgi veren Baluken yetkililerin emniyet kaynaklı bilgiyi tekrarladıklarını söyledi

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, Şırnak’ta gözaltına alınan ancak inkar edilen DBP İl Yöneticisi Hurşit Külter'in durumuna ilişkin içişleri bakanlığı bakan yardımcısı olmak üzere birçok yetkiliyle görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Can güvenliği ve kayıp endişemizi bu yönlü hem partimizin hem de ailenin dile getirdiği endişeleri aktardık. Belli bir süreden sonra bize geri döndüler ve gözaltına alınmadığı bilgisini yerelden edindiklerini ifade ettiler. Ancak biz hem yerelden bize arkadaşlarımızın aktardığı bilgileri hem de sosyal medyada var olan paylaşımları ilettik. Hurşit Külter'in en son paylaştığı mesajlarla ilgili paylaşımlar yaptık. Bu olayı takip etmeleri gerektiğini, 'gözaltında yok' gibi bir bilginin bizim için ve kamuoyu için yeterli olmadığını ilettik" bilgisin paylaştı. 

Konuyu yeni hükümetin güvenoyu aldığı saatlerde Meclis genel kurulunda da dile getirdiklerini aktaran Baluken, gün içerisinde de İçişleri Bakanı Efkan Ala ile telefonla görüştüklerini belirtti. Baluken, Ala'nın kendilerini "Diyarbakır ve Şırnak valiliğine olayı sordurduğunu" ve herhangi bir gözaltı kaydına rastlanmadığını aktardığını da söyledi. 

Ala'nın yerelden aydıkları kaynaklar üzerinden kendilerini bilgilendirdiklerini ve gözaltının inkar edildiğini sözlerine ekleyen Baluken, şunları söyledi: "Biz de kendisine iki ihtimal belirttik. Birincisi Şirnex'te operasyonları yürüten güç ordu olduğu için İçişleri Bakanlığı kayıtlarında görünmüyorsa, ordu birimleri içerisinde bu araştırmanın yapılması gerektiğini, İçişleri Bakanı olarak gerekli birimlerle görüşebileceğini ikinci ihtimal olarak da otonom bazı grupların resmi kayıtlar tutmadan bu tarz bir süreç yürütmüş olabileceğini ve tıpkı 1990'lı yıllardaki gibi bir infaz gibi bir ihtimalin olabileceğini belirttik." 

Yeni hükümetin işbaşı yaptığı günde böyle bir gelişmenin onlar açısından olumsuz bir intiba yaratacağını da Bakan Ala'ya ilettiklerini ifade eden Baluken, bakanın durumun takipçisi olacağının sözünü verdiğini ancak herhangi bir geri dönüşün de olmadığını vurguladı. 

Külter'in akıbetine ilişkin çalışmalarını devam ettirdiklerini de aktaran Baluken, şöyle devam etti: "Bütün bu gelişmeler ışığında kanaatimiz şudur ki yerelden aldığımız bilgilere baktığımızda oradaki güvenlik güçleri tarafından -hangi birim olduğunu bilmiyorum- Hurşit Külter ile ilgili böyle bir süreç gerçekleşmiş ve resmi kayıtlara geçmemiş gibi duruyor. Umarım bu kaygımız doğru çıkmaz. Eğer böylesi bir durum varsa tabi bu Hurşit Külter'in yaşamıyla ilgili ciddi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu gösterir." 

'KAYGILAR GİDERİLMELİ'

Külter'in bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Baluken, ailesinin, halkın ve partisinin kaygılarını da ifade etti.

Baluken, "AKP 1990'lı yılların bütün kirli yapılanmalarını sahaya sürmüş durumundadır. Beyaz Toroslar Siyah Rangerlerle yer değiştirmiştir. Bu rangerler hemen hemen tüm Kürt illerinde infaz ile neticelenecek olan birçok cinayete karıştılar. Amed'den Colamerg'e, Şirnex'e, Cizîr'e kadar bu süreci biliyoruz. Yine özellikle JİTEM- Esadullah benzeri bir takım karanlık yapıların özellikle Silopiya, Cizîr ve Sûr sürecinde yaralı ve sivil insanlara yönelik geliştirdiği katliam süreçlerini biliyoruz" diye konuştu. 


Son 6 aylık süreçte sağ alınan çok sayıda insanın katledildiğini ya da sivil olduğu bilinen kişilerin sokak ortasında infaz edildiğini hatırlatan Baluken, böyle bir durumun 65. Hükümetin görevi devraldığı günlere denk gelmesi, bir mesaj olabileceğinin altını çizdi. 

BAŞBAKAN YA DA HÜKÜMET DEĞİŞMİŞ OLABİLİR AMA…

Davutoğlu ve ekibinin 6 ayı aşkın süre boyunca Kürt illerinde hukuksuz bir şekilde uyguladığı abluka ve operasyonlarla savaşla ilgili tüm kredisini tükettiğini hatırlatan Baluken şunları ifade etti: "Yasadışı uygulamalara rağmen hem vaat ettikleri gibi Kürt halkının iradesini kıramadı hem de insanlığa karşı suç sayılabilecek BM ve AP gibi uluslararası kamuoyu nezdinde teşhir oldu. Hükümet değişikliği bir yönüyle başarısız savaş yürüten ekibin değiştirmenin bir yansımasıydı. Saray- Gladyo- Ergenekon ortaklığı yeni kabinenin işe başladığı ilk günden Hurşit Külter üzerinden aslında bütün uygulamaların devam edeceği mesajını veriyor. Başbakan ya da hükümet değişmiş olabilir ama Kürt halkı ve illeri için bu sürecin bu ittifak tarafından sürdürüleceğinin mesajı veriliyor." (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Eylemdeki işçilere maaş dışarıdakilere sosyal yardım

SONRAKİ HABER

Japon gazeteci Suriye'de 'Nusra Cephesi'nin elinde'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...