29 Mayıs 2016 20:50

Veli Encü: Askerin bilgisi dahilinde geçiş yapılıyordu

Roboski'de sınır ticareti yapanlara dönük saldırı sonrası gazetemize konuşan Veli Encü, 'O insanlar askerin bilgisi dahilinde oradan geçiyordu' dedi.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde sınır ticareti yapan yurttaşlara obüslerle ve ağır silahlarla saldırıldı. Roboski'de bulunan Roboski İçin Adalet Derneği Başkanı Veli Encü’nün Evrensel'e verdiği bilgiye göre 16 yaşındaki Vedat Encü yaşamını yitirdi, Yılmaz Encü ağır olmak üzere 3 kişi de yaralandı. Encü ayrıca, 30 kadar yurttaşın da hâlâ can güvenliği sorunu yaşadığını ve bu bombardıman dolayısıyla sınırı geçmeye çalıştığını bildirdi.

Gülyazı Alay Komutanlığı'ndan Roboski Katliamı'nın gerçekleştirildiği, Federal Kürdistan ile sınır olan bölgeye yönelik havan toplu saldırı yaşandığını söyleyen Encü 28 Aralık 2011'de yaşanan katliamla aynı saat ve güzergahta yeni bir katliamın gerçekleştirilmek istendiğini söyledi.

Sınırdan geçimini sağlayan yurttaşların geçişinden askerin bilgisi olduğunu ve bilinçli bir saldırının yapıldığı konusunda önemli iddialar sunan Encü şunları anlattı:

'VEDAT ENCÜ YAŞAMINI YİTİRDİ, 30 KİŞİNİN CANI TEHLİKE ALTINDA'

“Daha önce katliamın yapıldığı aynı güzergah ve aynı saatte yeni bir saldırıyı yaşadık. 21. 30 ve 21.40 saatleri arasında alay komutanlığından top ve obüs atışları yapıldı. Top atışları yapıldığı sırada Beyaztepe askeri üssünden de ağır silahlarla ateşler açıldı. Bu bölge oradaki yurttaşlara yakın bir yerdir. Bu saldırıda 4 kişi yaralanırken içlerinden 18 yaşın altında olan daha önceki katliamda 6 yakın akrabasını kaybeden Vedat Encü ağır yaralıyken yaşamını yitirdi. Şu an Vedat Encü'nün evinin önündeyiz büyük bir öfke var burada. Bu arada 30 kadar yurttaşın da hala can güvenliği sorunu var. Bu bombardıman dolayısıyla bu yurttaşlar sınırı geçmeye çalışıyor. Bu insanlar askerin bilgisi dahilinde oradan geçiş yapıyordu. Yıllardır bu insanlar bu sınır üzerinden geçimini sağlıyor ve askeriyenin bilgisi dahilinde; altını çizerek söylüyorum bu insanlar orada askerin bilgisi dahilinde geçiş yapıyordu. Burada tamamen bilinçli bir şekilde bombalandı. Bu şekilde ikinci bir Roboski Katliamı gerçekleştirilmek istendi. Daha önceki Roboski katliamı ile aynı güzergah ve aynı saatte gerçekleşmesi manidar."

ÖNCEKİ HABER

Roboskî'de sınır ticaretine gidenler bombalandı

SONRAKİ HABER

Libya’da anlaşma var çözüm yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...